INTERVIU Silvan Stâncel, directorul Bibliotecii „Lucian Blaga” Alba. „Dacă pășești dincolo de filele unei cărți, vei descoperi un univers fantastic.”

silvan stancelDomnule Silvan Stâncel, se împlinesc circa trei luni de zile de când ați fost numit în funcția de director al Bibliotecii „Lucian Blaga” Alba. Care sunt principalele obiective ale planului dumneavoastră managerial?

Înainte de toate, dați-mi voie să vă mulțumesc pentru invitația la acest interviu. În viziunea noului proiect managerial, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba se definește ca un vector esențial în dezvoltarea locală și regională, prin conservare, informare, educație, lectură, studiu, recreere, servicii și evenimente culturale. Ne dorim o dinamizare a vieții culturale la nivel județean și municipal, atât cât este posibil prin intermediul unei biblioteci județene. Dincolo de funcția de bază, și anume împrumutul de carte, esența planului meu managerial se regăsește, tehnic vorbind, în pachetul de programe și proiecte cu care am candidat și am câștigat această poziție. Acest pachet este detaliat în Proiectul de management 2017 – 2020 și în Programul minimal 2017. Ambele documente sunt la dispoziția publicului interesat pe www.bjalba.ro și au fost deja puse la dispoziția mass-media, în cadrul primei conferințe de presă pe care am organizat-o în acest sens, la data de 4 mai 2017. Invit cititorii să acceseze site-ul instituției noastre pentru a avea, astfel, acces pe larg și în detaliu la ceea ce propun!

De la preluarea de către dumneavoastră a funcției de director, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a fost implicată într-o serie de manifestări de excepție. Ne-ați putea enumera câteva dintre acestea? 

biblioteca alba echipaAm avut marea plăcere să implementăm, începând de la data de 14 aprilie a.c. proiecte noi sau cu tradiție și evenimente de anvergură locală, județeană și națională, mult dorite de către comunitate. Mă refer aici la Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga”, ediția I; Târgul de Carte Alba Transilvana, ediția a X-a; Festivalul Internațional „Alb Umor”, ediția a VIII-a, Gala Poeziei Române Contemporane – Lista lui Manolescu, ediția a VII-a; Ziua „Lucian Blaga”, ediția I; Cluburi de Lectură; Ateliere Educative participând, totodată, în cadrul altor proiecte culturale, în calitate de partener. În paralel cu toate aceste evenimente, care au necesitat un mare efort logistic, financiar și uman, biblioteca noastră a asigurat și alte programe dedicate utilizatorilor, dar care nu au neapărat o vizibilitate mediatică importantă și mă refer aici, de exemplu, la împrumutul de carte, programe de perfecționare profesională sau reuniuni științifice de profil.

stancelȚinem foarte mult la o informare corectă a publicului, în ceea ce privește activitatea bibliotecii și, în acest sens, mediatizăm activitatea noastră în mod continuu prin conferințe de presă, comunicate de presă, informări pe site-ul instituției, transmisii on-line în direct pe pagina noastră de facebook, pe care am înființat-o la data venirii mele în instituție https://www.facebook.com/bibliotecajudeteanaalba. Tot pe pagina noastră de facebook oferim poze și informații utile din cadrul bibliotecii. Vă invităm să ne fiți prieteni și aici, în mediul on-line, pe care dorim să-l dezvoltăm în beneficiul comunității! Pentru informare publică aș mai adăuga faptul că dincolo de toate aceste programe și proiecte culturale instituția trece și printr-o etapă de reorganizare administrativă, fapt care necesită efort și timp de acomodare.

Care sunt evenimentele din agenda Bibliotecii pentru perioada următoare?

În perioada care urmează pregătim activități pentru copii, tineri și adulți chiar dacă este o perioadă a vacanțelor și a concediilor. Astfel, pe data de 27 iunie, la sediul bibliotecii a fost programată o dublă lansare, Dinu Olărașu, carte și CD, dublată de un recital de muzică. Acest eveniment este precedat de ateliere lirico-muzicale de chitară pentru tineri. Pe data de 28 iunie a fost programat Clubul de Carte LecturAlba. Totodată, pentru cei pasionați de scris, am programat, pe 29 iunie, cercul de scriere creativă Verbum și vom continua cu seria lansărilor de carte. Vom începe să deplasăm bibliobuzul în județul Alba pentru a adăuga un plus de atractivitate proiectelor noastre culturale și a ajunge astfel la un număr cât mai mare de beneficiari. La capitolul „evenimente administrative” aș adăuga faptul că în acestă vară vom efectua și lucrări parțiale de reabilitare a clădirii, în limita bugetului existent.

biblioteca albaȘtiu că sunteți un om de echipă, așa că v-aș ruga să ne faceți un scurt portret al colegilor dumneavoastră…

Încă de la sosirea mea în instituție am avut plăcerea să găsesc aici un personal calificat, profesionist și dedicat muncii în bibliotecă. Este o generație de aur cu ajutorul căreia sunt convins că voi putea implementa proiectul de management. Pentru tot spijinul oferit doresc să mulțumesc în ordine alfabetică colegilor:  Alexandra Salaoru, Ana Maria Pienar, Anca Miron, Anuţa Muntean, Casandra Vârciu, Claudia Bolca, Codruţa Măriuţă, Cornelia Oarga, Cristina Smadea, Dana Iova, Daniela Floroian, Elena Vesa, Emil Scrieciu, Emilia Petruţ, Eugenia Danciu, Felicia Colda, Lidia Pop, Loredana Preda, Maria Copândean, Maria Ungur, Mariana Zaharie, Monica Avram, Monica Boca, Nicolae Iacşa, Oana Dubleș, Roxana Dad, Simona Radu, Victoria Damşa. Aș vrea să mai subliniez faptul că echipa mea, deși formal se limitează la personalul angajat, se continuă, în fapt, prin totalitatea partenerilor instituționali. Pentru sprijinul acordat în implementarea proiectelor adresez aici mulțumiri speciale domnului președinte Ion Dumitrel, domnului primar Mircea Hava, consilierilor județeni, consilierilor locali, colegilor de la Consiliul Județean Alba și din cadrul Primăriei Muncipiului Alba Iulia, Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Alba Hunedoara, Teatrului de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, școlilor și grădinițelor din Alba Iulia și tuturor partenerilor pe care din lipsă de spațiu tipografic nu reușesc să îi numesc însă îi am în gând și suflet.

Considerați că existența unei Biblioteci într-un oraș ca Alba Iulia este un aspect care ar trebui valorizat mai mult, pe viitor?

Consider că o bibliotecă județeană reprezintă un catalizator cultural esențial al unei comunități. Aici există informație, logistică, resurse care trebuie să deservească echidistant și transparent comunitatea. Nevoile culturale ale județului Alba și ale municipiului în slujba căruia suntem, sunt multe și complexe, așa cum este de altfel și firesc. Rolul nostru este acela de a ne oferi cu totul, în limitele noastre, pentru utilizatori. La ora actuală biblioteca funcționează în „foc continuu” pentru că avem multe programe și proiecte în derulare, nimeni nu stă să piardă vremea. În contextul actualului proiect de management și al resurselor existente suntem valorizați la maximum și ne optimizăm procesele profesionale în mod permanent. Orice proiect se face cu oameni, oamenii au timpul de lucru finit, iar resursele sunt la rândul lor finite. Putem și ne dorim o dezvoltare și o valorizare mai mare pe viitor. Acest lucru depinde însă și de voința comunității în care funcționăm.

Cum ați caracteriza, în câteva cuvinte, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, de altfel, un simbol cultural al comunității noastre?

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este un spațiu cultural unic unde, dacă îți dorești să pășești dincolo de filele unei cărți, ai foarte mai șanse să descoperi un univers fantastic, magic, plin de viață și culoare. Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este camera din spațiul casei tale în care, poate, până acum nu ai pășit niciodată cu adevărat…Vino! Îndrăznește! 

silvan stancel semnaturaCe mesaj ați avea pentru cei care, fie ei copii sau adulți, nu au trecut, niciodată, pragul Bibliotecii?

Dragi viitori prieteni și cititori, veniți la bibliotecă! Suntem aici pentru dumneavoastră! Avem foarte multe informații și evenimente frumoase pe care vi le-am pregătit cu drag. Fiți alături de noi pentru a vă putea oferi, astfel, ceea ce căutați! Suntem deschiși și spijinim idei, inițiative și proiecte culturale. Am fi onorați să ne cunoaștem mai bine! Cu drag, Echipa Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21549 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*