INTERVIU Radu George Urcan: „Revenirea la monarhie este posibilă”

radu urcan 1Am crescut într-o familie întinsă pe patru generații / Sunt student la Facultatea de Medicină din Cluj Napoca / Viața politică din România este foarte zgomotoasă / Sunt membru al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei / Am fost onorat să fiu câteva zile în preajma Alteței Sale Principele Nicolae / Revenirea la monarhie este posibilă.

Domnule Urcan, v-aș ruga să începem prin a ne spune câteva cuvinte despre dumneavoastră…

M-am născut în anul 1994 și am crescut într-o familie întinsă pe patru generații. Încă mă bucur să am alături două străbunici. Cu rădăcini într-o familie de sași din Biertan, am urmat ciclul primar la școala numărul 2 din Sebeș, la clasa cu predare în germană, ca limbă maternă. Am absolvit Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” în 2013 și din același an sunt student la Facultatea de Medicină din cadrul Univeristății de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. De când mă știu am făcut sport: ski, înot, tenis, fotbal, ciclism, basket, volei și, în egală măsură, mi-a plăcut să călătoresc. Aș aminti doar faptul că anul trecut am avut bucuria de a vizita castelele de la Sigmaringen și Hohenzollern, leagăne ale Familiei Regale a României.

Aveți vârsta multor tineri care sunt implicați, deja, în politică. Dumneavoastră ați ales să rămâneți atașat valorilor monarhiei. Care este explicația?

Viața politică din România este foarte zgomotoasă. Se spun multe și se fac foarte puține. Monarhia necesită idealism, atașament, afectivitate. Prefer liniștea, zgomotului. Sunt membru al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, din anul 2013.

radu urcan 2De curând, ați participat, alături de Principele Nicolae, într-un tur ciclist care a traversat întreaga țară. Aveți amabilitatea să ne oferiți câteva detalii?

În perioada 23 aprilie – 3 mai 2015, Alteța Sa Regală Principele Nicolae împreună Asociația „Curtea Veche” și multiplul campion național de ciclism Alex Ciocan au organizat un tur ciclist caritabil intitulat „Cărțile copilăriei pe bicicletă”, tur care a străbătut România, din Sighetu Marmației până în Constanța, având ca scop promovarea cititului și sportului, strângerea de fonduri pentru donații de carte și crearea de cluburi de lectură în comunități din medii defavorizate. Din primul moment am vrut să mă alătur acestei cauze sociale admirabile dar, din păcate, programul încărcat de la facultate nu mi-a permis să particip decât la patru etape: Cluj-Alba Iulia, Alba-Iulia-Sibiu, București-Călărași și Călărași-Constanța. Efortul și oboseala celor 500 de kilometri au fost compensate de prezența în caravană a unor oameni minunați, români dar și prieteni din Anglia, Germania, Olanda și Polonia ai Principelui Nicolae. Am făcut parte din echipa de fundraiseri ai Asociației „Curtea Veche”, și datorită acestui lucru s-a putut dona orice sumă, pornind de la 10 lei, pentru a strânge fondurile necesare înființării cluburilor de lectură. Pe această cale, le mulțumesc celor care au donat pe profilul meu.

Principele v-a trimis chiar o scrisoare de mulțumire pentru faptul ca i-ați fost alături în acest tur. Onorant, nu?

Onorant a fost să fiu câteva zile în preajma Alteței Sale. Din păcate, în România, acțiunile caritabile și voluntariatul sunt într-o fază incipientă. ASR Principele Nicolae a crescut în spiritul acestor idei nobile și știe să aprecieze implicarea în activități de acest tip.

Care sunt principalele motive pentru care sunțeti fidel principiilor monarhiei?

În România Regală au dominat principiile moralei creștine. Eu cred în însănătoșirea societății românești, astfel încât corupția, minciuna și ura în care se zbate România republicană să fie înlocuite cu spiritul și litera legii, adevărul și iubirea.

Credeți imposibilă revenirea României la monarhie, în următorii ani?

Revenirea la monarhie este posibilă. Prin tot ce face Casa Regală, zi de zi, pas cu pas, ( se îmbunătățesc condițiile de viață ale copiilor, tinerilor, familiilor și vârstânicilor aflați în dificultate, se stimulează solidaritatea între generații și se creează o punte de comunicare între copii, tineri și vârstinici,  se cultivă creativitatea și talentul, se promovează voluntariatul, au loc lansări și se fac donații de cărți șamd) România devine mai bună. Să nu uităm că Majestatea sa Regele Mihai I al României este pe locul 2 la capitolul încredere, cu un procentaj de 60%.

radu urcanCare sunt planurile dumneavoastră de viitor, atât din punct de vedere profesional, cât și în ceea ce privește afinitatea pe care o aveți față de valorile monarhiei?

În primul rând trebuie să termin facultatea, să fac rezidențiatul și să devin medic specialist. Voi continua activitatea în ANRM și aștept cu nerăbdare Turul Ciclist de la anul pe care, dacă o să-mi permită programul facultății, o să-l fac de la un capăt la altul. Alături de Alteța Sa, de oamenii minunați de la Asociația „Curtea Veche”, de doamna Arsene, de Miruna, de Valentina și de Alex Ciocan, putem ajuta mai mult copiii defavorizați ai țării.

Cum ați descrie, în câteva cuvinte, relația pe care ați legat-o cu Principele Nicolae?

ASR Principele Nicolae are o fire prietenoasă, este echilibrat și modest. În timpul turului ciclist au fost și momente mai grele iar Alteța Sa avea soluții și cuvinte de încurajare pentru fiecare. Elanul tineresc ne-a însuflețit continuu. Relația noastră este una de respect reciproc.

Care a fost cel mai emoționant moment pe care l-ați trăit la Casa Regală a României?

Toate momentele petrecute în preajma Familiei Regale sunt emoționante. Totuși, cel mai emoționant moment a fost întâlnirea cu Regele Mihai în preajma Crăciunului de acum doi ani. La Palatul Elisabeta, la Săvârșin, la lansările de Carte Regală particip cu drag și cu bucurie. An de an, numărul participanților crește vizibil.

Ce le-ați spune celor care au prejudecăți în ceea ce privește monarhia sau Casa Regală a României?

Monarhia și Republica sunt foarte greu de comparat. ASR Principele Radu spune că „Monarhia este o formă de guvernământ pe care trebuie să o iubești ca să o ai”. Aș adauga că observ cu satisfacție faptul că tot mai mulți români poartă Coroanei afecțiune și respect.

Despre Redacția ProAlba 33598 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*