INTERVIU prof. univ. dr. Daniel Breaz, Rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

daniel breaz 1Domnule Daniel Breaz, de curând aţi fost învestit, prin vot, pentru un nou mandat ca Rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Care sunt, în linii generale, obiectivele pe care vi le propuneţi pe termen scurt, mediu şi lung?

 După alegerile care au avut loc în data de 29 februarie 2016, am fost reales rector, pentru încă un mandat, al celei mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din judeţul Alba, lucru care m-a bucurat foarte mult, pentru că reuşesc, astfel, să duc mai departe proiectele ce le-am început în anul 2012. Dacă discutăm despre obiective, acestea au putut fi văzute şi în planul meu managerial, care a fost public, afişat pe pagina web a instituţiei. Ca să detaliez, pe termen scurt, m-aş referi la terminarea procedurii de alegeri, numirea prorectorilor, respectiv organizarea concursurilor pentru decani şi directori, pentru a putea să pornim începând din 22 martie, când se va fi încheiat această procedură, cu o nouă echipă, într-o direcţie care să creeze toate condiţiile pentru a dezvolta şi mai mult această instituţie. Tot pe termen scurt, trebuie făcută, neapărat, o reanalizare a programelor de studii din instituţia noastră, să vedem ce programe noi am putea înfiinţa, programe care să pregătească absolvenţii pentru cerinţele de pe piaţa muncii din judeţul nostru şi nu numai. Dorinţa noastră este aceea ca absolvenţii să îşi găsească locuri de muncă. Acestă analiză va fi facută în luna aprilie. Pe termen mediu, va trebui să continuăm ceea ce s-a făcut în perioada 2012-2016. Trebuie să fim atenţi la gestionarea fondurilor şi să reuşim să creştem prestigiul instituţiei, atât în ţară, cât şi în străinătate. Dacă privim pe termen lung, după 25 de ani în care instituţia a existat în Alba Iulia, eu nu văd decât un viitor al acestei instituţii tot în Alba Iulia, tot sub denumirea de Universitatea „1 Decembrie 1918”, ca o instituţie stabilă, o instituţie care se dezvoltă, o instituţie cu linii complete de licenţă, masterat, doctorat, o instituţie care să conteze şi mai mult în arealul învăţământului superior din România, dar în acelaşi timp consolidându-şi poziţia şi în învăţământul şi cercetarea din afara ţării. Suntem o instituţie care s-a dezvoltat sănătos, o instituţie care şi-a creat nişte legături, atât interne, cât şi internaţionale funcţionale. Avem parteneri dar avem şi adversari, putem să colaborăm atât cu adversarii dar putem să fim şi adversarii partenerilor noştri. Este un lucru perfect normal într-o  ţară care doreşte să aiba un învăţământ de calitate, să ofere o educaţie aleasă poporului ei şi să creeze plus valoare în arealul economic.

Sunteţi o persoană care se bucură de o cotă de notorietate şi credibilitate foarte ridicată. V-aş ruga să aveţi amabilitatea să ne vorbiţi puţin despre traseul dumneavoastră profesional de până acum…

 Întreaga mea carieră profesională, după finalizarea studiilor la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, s-a desfăşurat în Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Am venit aici în anul 1998, începând cu 1 octombrie şi, iată, dacă facem un simplu calcul, sunt aproape 18 ani. Am venit în calitate de cadru didactic asociat, iar pe urmă am parcurs toate treptele unei cariere universitare. Am obţinut titlul de profesor universitar când aveam 32 de ani, iar la 35 de ani obţinusem dreptul de a conduce de doctorate. Din anul 2003, am deţinut şi poziţii manageriale. Pentru o perioadă foarte scurtă, în 2003, am fost director al Departamentului pentru Învăţământ Deschis la Distanţă, în martie-aprilie 2004 Şef de Catedră, iar apoi prodecan al Facultăţii de Ştiinţe, respectiv în perioada 2004-2008. În perioada 2008-2012, am fost director al Departamentului de Cercetare Ştiinţifică. În 2012, am fost ales, tot în data de 29 februarie, în funcţia de Rector al acestei instituţii iar, de curând, am primit un nou mandat în această onorantă postură.

universitatea 1 decembrieFoarte multă lume susţine că primul dumneavoastră mandat ca Rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a însemnat, pentru această instituţie, o restartare din punct de vedere managerial…

Dacă lumea susţine acest lucru, înseamnă că aşa este. Am primit şi eu semnale în acest sens, atât din interior, cât şi din exteriorul instituţiei. Nu am făcut altceva decât să mă implic cu mintea şi cu sufletul în bunul mers al lucrurilor. Ţin enorm la această universitate, aşa că m-am gândit cum să fac ca instituţiei să-i fie mai bine. Am dorit ca toţi colegii mei să aibă un cadru în care să se poată dezvolta profesional, iar studenţii să beneficieze de cele mai bune condiţii pentru a se putea pregăti ca viitori profesionişti. Nu a fost simplu, a fost o perioadă extrem de grea. Îmi aduc aminte de un prieten, de la o altă universitate din România, care avusese trei mandate de rector, care mi-a spus, îl citez: „te felicit, dar niciunul dintre cele trei mandate ale mele nu a fost aşa de greu cum o să-ţi fie ţie”. În 2012, l-am întrebat „de ce’’? Mi-a răspuns că „e o perioadă grea, în care nu o să ai bani. Iar dacă nu ai bani, nu o să poţi face mare lucru.’’ Dar, iată, s-a dovedit că şi fără un aport financiar deosebit, instituţia s-a dezvoltat sănătos şi a reuşit să meargă pe un drum bun. Dacă nu ar fi existat un progres, iar colegii ar fi fost nemulţumiţi de ceea ce am făcut ca manager, altul ar fi fost rezultatul alegerilor din februarie.

Sunteţi implicat, activ, şi într-o mulţime de proiecte care se derulează la nivel naţional şi internaţional. Ne puteţi da detalii despre câteva dintre cele mai importante aspecte în acest sens?

Sunt foarte multe proiecte care s-au derulat prin universitate, dar sunt şi anumite activităţi pe care le desfăşor, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Există proiecte în care ne ocupăm de dezvoltarea profesională a studenţilor, oferindu-le diverse stagii de practică, atât în ţară, cât şi în străinătate, contribuind, astfel, la pregătirea lor şi ducându-i mai aproape de locul de muncă. Mai sunt proiecte de cercetare, sunt proiecte în care am implicat comunitatea locală. Un exemplu este realizarea unui barometru local în care, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, efectuăm o analiză pentru o perioadă de patru ani de zile şi nu facem altceva decât să studiem starea municipiului şi urmărim să vedem ceea ce trebuie făcut, mai bine, pentru locuitorii de aici. Mai sunt proiecte în parteneriat cu diverse companii din judeţ. Nu aş vrea să enumăr aceste compani, dar avem legături cu cei mai importanţi agenţi economici, iar poarta noastră este deschisă absolut oricărui antreprenor care doreşte să vină şi să se dezvolte alături de instituţia noastră. De asemenea, intenţionăm să dezvoltăm un Centru de Transfer Tehnologic, şi vreau să precizez că suntem prima universitate din România care are un parteneriat cu Steinbeis din Germania, respectiv cel mai mare Centru de Transfer Tehnologic din Europa, iar după acest model vrem să construim şi la Alba Iulia un astfel de centru. Parteneriatul s-a semnat în urmă cu câteva luni, iar anul acesta vrem să-l facem să funcţioneze  astfel încât municipiul nostru să aibă doar beneficii. Proiecte internaţionale sunt pe mai multe paliere. În primul rând, diverse parteneriate cu universităţi, care sunt benefice atât pentru studenţi, cât şi pentru cadre didactice şi cercetători, proiecte de mobilităţi, proiecte de cercetare ştiinţifică în care sunt implicaţi cercetători din instituţia noastră şi din alte instituţii din afara ţării, dar sunt şi proiecte de altă natură, cum ar fi colaborarea cu anumite ambasade din România şi acest lucru ne bucură, deoarece vin tot mai mulţi studenţi străini la universitatea noastră. Ultimul parteneriat a fost semnat cu Ambasada Statului Palestina şi, deja, avem studenţi din această ţară.

Este cunoscut faptul că aţi fost „curtat”, şi nu doar o dată, pentru a ocupa funcţii-cheie la nivel naţional. S-a vorbit chiar de propunerea de a fi ministru. De ce aţi optat să rămâneţi la Alba Iulia?

Da, au existat discuţii ca eu să ocup diverse funcţii la nivel naţional. Dar vreau să vă spun că, dacă am început o activitate, sunt genul de persoană perseverentă, care vrea să ducă proiectele la bun sfârşit. Eu am început, în 2012, un mandat de Rector la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi nu era drept faţă de colegii mei ca după o lună sau un an-doi de zile, să plec şi să las instituţia de izbelişte. Pe de altă parte, sunt încă tânăr, există atâtea oportunităţi pentru a face şi altceva după aceşti patru ani. Chiar dacă aş merge în altă parte, nu aş face altceva decât să sprijin învăţământul românesc, iar ceea ce am făcut la Alba Iulia aş extrapola la un alt nivel. Pentru învăţământul de la noi e nevoie de stabilitate, e nevoie de timp pentru a putea pune lucrurile la punct şi e nevoie de oameni echilibraţi care să preia frâiele acestui sistem. Dar, dacă pe viitor se va ivi o oportunitate o voi analiza foarte serios.

daniel breaz 2Ce ne puteţi spune, pe scurt, despre oferta educaţională a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia?

Oferta noastră educaţională este vastă. În clipa de faţă avem programe de licenţă, atât în limba română, cât şi în limba engleză, avem programe de masterat, avem un materat internaţionalizat în cadastru, respectiv şcoala doctorală. Deci, putem să spunem că instituţia noastră oferă o linie de studii completă, conform organizării sistemului Bologna. Din punctul de vedere al programelor de licenţă, universitatea este deţinătoarea a peste 30 de astfel de programe. Sunt cele cinci facultăţi care gestionează, fiecare, un anumit număr de programe de licenţă şi pot să spun că majoritatea funcţionează în acest moment, iar cei care îşi finalizează studiile îşi găsesc locuri de muncă într-un procent extrem de mare. Spun acest lucru deoarece, anul trecut, am avut evaluarea instituţională ARACIS şi am fost nevoiţi să facem anumite „săpături”, să aflăm câţi dintre absolvenţii noştri şi-au găsit locuri de muncă în domeniu. Astfel, am aflat că un procent extrem de mare (undeva în jur de 87% dintre absolvenţi – un procent foarte bun comparativ cu alte instituţii din România) şi-au găsit un loc de muncă. De asemenea ARACIS a acordat în urma evaluarii „Grad Ridicat de Încredere” instiutuţiei, ceea ce reprezintă cel mai înalt calificativ ce poate fi acordat unei instituţii de învăţământ superior din România. Trecând la oferta educaţională a programelor de masterat, avem aproximativ 27 de linii de masterat, care să poată oferi o continuare a perfecţionării academice pentru absolvenţii programelor de licenţă. Apoi, Şcoala doctorală (care este organizată pe patru şcoli doctorale, de Contabilitate, Istorie, Filologie, respectiv Teologie ortodoxă) s-a dezvoltat continuu, astfel că, momentan, avem peste 100 de doctoranzi, atât la forma cu frecvenţă, cât şi la cea fără frecvenţă. Este de apreciat faptul că nu am avut probleme, şi vreau să punctez acest aspect, nici la licenţă, nici la masterat, nici la doctorat, cu teze sau lucrări plagiate. Deschiderea către programe noi de licenţă, masterat şi doctorat, (de exemplu Kinetoterapia în 2015 care a avut mare succes), intenţionăm ca şi în acest an, dar şi pe viitor, să venim cu programe performante care au căutare pe piaţa muncii.

Am discutat despre Universitate în mai multe rânduri şi mi-aţi repetat, de fiecare dată, că sunteţi un om căruia îi place să lucreze într-o echipă performantă. Care sunt condiţiile pe care cineva trebuie să le îndeplinească pentru a lucra alături de dumneavoastră?

Este extrem de important pentru un Rector să aibă o echipă formată din persoane care doresc să se implice activ în viaţa Universităţii. Le-am spus şi colegilor mei, la un moment dat, către finalul primului meu mandat, că cine vrea să facă echipă cu mine, începând din anul 2016, trebuie să îndeplinească două condiţii: să fie fidel instituţiei şi să aibă disponibilitate de timp. În momentul în care ocupi o poziţie managerială ştii când vi, dar nu ştii când pleci de la birou. Activitatea de rector, de prorector, de decan, de director de departament este extrem de complexă şi necesită timp. Timpul alocat activităţilor manageriale nu poţi să-l iei din timpul alocat predării, deoarece trebuie să mergi să predai cursuri studenţilor, nu poţi să-l iei din timpul alocat cercetării, un cadru didactic universitar trebuie să facă şi cercetare,  aşa că e nevoie să sacrifici timpul tău privat. Sunt sigur că am găsit oamenii care să lucreze alături de mine, iar echipa cu care plec la drum, cu siguranţă, este aşa cum mi-o doresc eu.

Dacă ar fi să numiţi trei dintre cele mai mari satisfacţii profesionale de până acum, care ar fi acestea? Dar cea mai mare neîmplinire, în cazul în care ea există?

 Faptul că am ajuns profesor universitar la vârsta de 32 de ani,  la 35 de ani am devenit conducător de doctorate şi la 36 de ani am fost ales rectorul unei instituţii de învăţământ superior reprezintă pentru mine cele trei mari satisfacţii profesionale de până acum. Sunt mult mai multe dar acestea sunt în opinia mea cele mei importante. Cred că l-aş supăra pe Dumnezeu dacă aş spune că am neîmpliniri, din punct de vedere profesional…

Care sunt persoanele cărora le-aţi mulţumi pentru ceea ce sunteţi astăzi, în plan profesional şi uman?

În primul rând, nu pot să le mulţumesc decât părinţilor mei, pentru că dacă nu ar fi fost ei, nu aş fi existat eu. Pe urmă, mulţumesc tuturor celor care m-au înţeles şi sprijinit, pentru că altfel nu îmi puteam dedica atât de mult timp profesiei. Bineînţeles, dascălilor din şcoala generală, apoi din liceu şi facultate. Îi mulţumesc, în mod special, conducătorului meu de doctorat, academicianul Petru T. Mocanu, care mi-a ghidat paşii, iar datorită dumnealui am reuşit să elaborez o teză de doctorat, care mi+a deschis noii orizonturi de cercetare devenind un  cercetător consacrat, ajungând, ulterior, să coordonez doctorate. Desigur, există multe alte persoane care, de-a lungul timpului, m-au sfătuit şi m-au ajutat să câştig şi experienţă managerială. Aici, lista e mult mai lungă şi nu aş vrea să nominalizez din teama de a nu uita pe cineva. Oricum, le mulţumesc pentru că m-au susţinut.

Dacă aţi avea în faţă un absolvent de liceu, ce motive i-aţi da să aleagă Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia?

 Educaţie de calitate, colegi profesionişti, seriozitatea cu care abordează activităţile cu studenţii, oferta de mobilităţi şi practică oferită de Universitate. Nu vreau să dau nume dar, în perioada de iarnă, am avut surpriza, pentru mine plăcută, că studenţi albaiulieni, care învaţă la alte universităţi de „prestigiu”, au fost sfătuiţi să vină să ia cursuri de la noi, cursuri predate de colegii mei, la specializări comune de licenţă, pentru a se putea pregăti să meargă să dea examenele la instituţiile unde studiază  în acest moment. S-au dus acolo şi şi-au dat seama că, în ciuda faptului că sigla arată bine, calitatea educaţiei nu este chiar aşa cum s-au aşteptat. Deoarece oferim o educaţie de calitate şi o pregătire profesională serioasă, faptul că ne ocupăm de studenţi,  şi alocăm timp fiecăruia dintre ei, e un lucru care înseamnă enorm pentru formarea lor ca viitori specialişti. Deci, aşteptăm absolvenţii de liceu, să devină studenţii noştri şi îi asigur ca nu vor regreta acest lucru. Avem sute de exemple de tineri care au o carieră de succes, după ce au absolvit cursurile de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Cât de importantă este Universitatea „1 Decembrie 1918” pentru Alba Iulia şi pentru judeţul Alba?

Un oraş care are o universitate este un oraş care prosperă. Este extrem de important faptul că există Universitatea „1 Decembrie 1918” în Alba Iulia. Eu, de foarte multe ori, m-am întrebat ce ar fi fost Alba Iulia dacă nu ar fi fost universitatea aici. De exemplu, eu unul, nu aş fi fost aici. Iar ca mine, vorbesc de colegii mei universitari, 90% nu ar fi fost cu siguranţă în Alba Iulia. În al doilea rând, nu ar fi fost aceşti peste 4000 de tineri, în fiecare an, în municipiul nostru. Deci, Alba Iulia ar fi fost mai săracă cu circa 7-8% din populaţia actuală. În al treilea rând, dintre tinerii care vin şi se pregătesc în instituţia noastră, şi vin din alte părţi, mulţi rămân aici, îşi întemeiază o familie, lucrează în Alba Iulia sau în zonele limitrofe, iar acesta este un lucru benefic pentru comunitate. Universitatea dă viaţă, universitatea este inima Alba Iuliei. Comparând cu oraşe care au fost, poate, mai dezvoltate ca Alba Iulia, şi din punctul de vedere al populaţiei, şi din punct de vedere industrial, unele au rămas, în timp, în urma noastră, iar acest lucru s-a datorat Universităţii „1 Decembrie 1918”.

Credit foto: Cornel Gruian

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22937 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*