Interviu Ovidiu Jidveian, Copreședinte ALDE Alba, candidat la Primăria Municipiului Alba Iulia

În politică mai este loc pentru oameni onești, serioși / Modelul politicianului parvenit trebuie să dispară / Vin în fața alegătorilor cu un alt fel de a face politică / Îmi propun să aduc un suflu nou municipiului Alba Iulia / Şansele de a reuşi într-un proiect politic ţin de nivelul de conştiinţă al cetăţenilor / Am continuat să lupt pentru idealurile mele / Cea mai mare realizare pe plan personal este fetița mea.

Ovidiu Jidveian | ALDE Alba 2016Domnule Jidveian, de curând, ați fost protagonistul celei mai răsunătoare „mutări” de pe scena politică din Alba, din ultimii ani. Care ar fi motivele care v-au determinat să părăsiți PSD-ul, pentru ALDE?

Mă consider  genul de om şi de politician care îmi ghidez existența după anumite principii. În momentul în care am decis să intru în viaţa politică am fost mânat de sentimentul de a pune o amprentă pozitivă asupra societăţii în care trăiesc și am plecat pe acest drum cu speranţa şi optimismul că în politică mai este loc pentru oameni onești, serioși şi că modelul  politicianului parvenit trebuie să dispară. În urmă cu 13 ani, m-am decis  să intru în PSD pentru că, la acel moment, era un partid  în care mă simţeam reprezentat de lideri şi de inițiative. Anii au trecut şi, din păcate, PSD-ul, la nivel naţional, nu a progresat deloc ca şi mentalităţi, ca şi management politic, la vârf. Dimpotrivă, a devenit o formațiune din ce în ce mai autoritară și, la un moment dat, nu m-am mai regăsit în felul de a face politică  al conducerii centrale a Partidului Social Democrat. Atunci am considerat că atâta timp cât nu urmăresc un avantaj  personal, ca urmare a politicii,  mai bine construiesc  într-un partid  mic, dar cu lideri verticali. Mai bine îmi sacrific poziţia de lider într-un partid mare, cum e PSD, decât să renunţ la principiile  pentru care am luptat atâta timp ca să le impun în politica autohtonă.

În clipa de față sunteți candidatul ALDE la Primăria Municipiului Alba Iulia. Care sunt principalele puncte din programul cu care veniți în fața alegătorilor?

Aşa cum am spus de fiecare dată, vin  în fata alegătorilor cu un alt fel de a face politică, pentru că eu cred într-o abordare constructivă, orientată spre viitor. Consider că, în primul rând, pot oferi comunității locale un plus de seriozitate, tinereţe și prospețime în fruntea Primăriei Municipiului Alba Iulia. Cred că prea multă încredere acordată, în ultimii 20 de ani, actualei administraţii locale, care a fost aleasă cu o majoritate covârşitoare de voturi, a dus la foarte multă relaxare iar acest lucru înseamnă contraperformanţă  în dezvoltarea oraşului, lipsă de interes în atragerea investitorilor, stagnare în dezvoltarea turismului din Cetate dar și cheltuirea nesăbuită a banului public. Personal, îmi propun să aduc un suflu nou municipiului Alba Iulia, să fac politică și administrație în interesul oamenilor și să atrag investitorii prin crearea unui cadru fiscal favorabil acestora. Vreau un viitor  pentru tinerii din Alba Iulia, îmi doresc un mediu de afaceri care să genereze prosperitate comunității și vreau reducerea taxelor,  printr-o cheltuire mai eficientă a banului public. Sunt multe lucruri pe care mi le doresc pentru orașul meu de suflet dar, ca politician, nu e suficient doar atât. Ca să îți poți onora promisiunile, ai nevoie de sprijinul cetățenilor care să te voteze pentru că de ei depinde soarta municipiului Alba Iulia pe termen scurt, mediu și lung.

Ați vorbit, imediat după plecarea din PSD, că nu aveți ce le reproșa foștilor colegi din filiala municipală dar și din cea județeană. Rămâneți la aceeași părere?

Sincer, da. Nu am ce să le reproşez  foştilor colegi de la PSD, de la nivel local . Au fost, ca şi mine, oameni care au avut de multe ori senzaţia că se lupta cu morile de vânt, oameni alături de care am construit lucruri bune, în ultimii 13 ani. Problema mea a fost cu cei din conducerea centrală a PSD, persoane cu care nu mai rezonam absolut deloc. Cred, cu tărie, că în România  anului 2016 modelul politicianului arogant şi autoritar a expirat. Poate mă considerați idealist, dar afirm că, în sfârşit,  a sosit vremea oamenilor serioşi, a tinerilor care vor și pot face ceva concret și eficient pentru comunitate. Românii s-au săturat de politicienii care mint frumos și sunt convins că vor taxa aceste personaje, la urne, în ziua alegerilor.

Ați vorbit, într-un alt interviu, că la alegerile locale ați avea șansa a treia. Mulți ar spune că, poate, vă subestimați șansele…

Şansele  de a reuşi într-un proiect  politic ţin, în primul rând, de nivelul de conştiinţă al cetăţenilor, pentru că ei pot schimba lucrurile în bine.  Sunt un politician tânăr care își dorește multe pentru comunitatea din Alba Iulia iar dacă societatea vrea, cu adevărat, o schimbare, rezultatul va fi peste așteptări. În final, oamenii sunt cei care își pot da șansa la o viață mai bună.

Ovidiu Jidveian | ALDE Alba 2016
Ovidiu Jidveian | ALDE Alba 2016

Sunt voci care susțin că veți avea voturi din partea multor PSD-iști, foşti colegi de-ai dumneavoastră, oameni cu care ați făcut echipă timp de13 ani. Mizați pe acest tip de susținere?

Cred că orice fel de susţinere politică este generată, în primul rând, de calitatea umană. În ceea ce mă privește, eu nu am plecat de la PSD ca de la o casă pustie şi, după cum bine se știe, am lăsat loc de bună ziua. Mizez pe faptul că încrederea, respectul şi prietenia  sunt definitorii în susţinerea unei persoane, indiferent de culoarea politică.

Revenind la ALDE, în clipa de față, aveți și funcția de copreședinte la nivel județean. Fiind un politician de cursă lungă, intuiesc faptul că v-ați fixat obiective pe termen scurt, mediu și îndepărtat. Care ar fi câteva dintre acestea?

Principalul meu obiectiv este să construiesc un partid curat, un partid  în care tinerii să aibă atât un cuvânt de spus, cât şi reprezentativitate. Un partid care  să privească spre viitor şi să le ofere cetăţenilor din Alba o alternativă  credibilă şi benefică. Iar candidatura mea la  Primăria din Alba Iulia poate fi un început bun şi un semnal pentru cetăţeni că a sosit timpul pentru normalitate și eficiență în municipiul nostru.

Revenind la alegerile locale, v-aș întreba care credeți că sunt, în clipa de față, cele mai mari minusuri pe care le are municipiul Alba Iulia?

Am să vă răspund simplu: lipsa investitorilor, taxe mari, turism insuficient promovat și cheltuieli  publice  exagerate!

Care ar fi primele măsuri pe care le-ați lua dacă ați ajunge primarul municipiului?

Reduc taxele și reanalizez toate cheltuielile publice care, de multe ori, sunt făcute la preţuri şi de 10 ori mai mari decât  cele normale.

Ați fost tentat, în toți acești ani, să renunțați la politică? Întrebarea este „de ce?”, indiferent dacă răspunsul e „da” sau „nu”…

Tentaţia este mare şi acum. Cu siguranţă, aş avea mult mai mult de câştigat pe plan personal și financiar dacă nu aş fi în politică . Pentru mine, politica reprezintă un sacrificiu de timp şi de resurse, pentru că sunt genul de politician care nu depinde  absolut deloc de eventualele venituri pe care le-ar putea obţine în urma politicii,  prin nivelul de salarizare al funcţiilor sau demnităților obținute. Trebuie să menţionez și faptul că funcţiile politice, la nivelul partidelor,  nu sunt remunerate. În plus de asta, în acest mediu politic, din păcate, mulţi confundă anumite aspecte cu duşmănia personală, așa că vor fi persoane care se vor folosi de diverse pretexte pentru a mă ataca, în mod injust, pe mine sau chiar familia mea. Cu toate acestea, consider că un politician onest și determinat trebuie să facă și sacrificii. Totul, în speranța că oamenii vor ști să aleagă în folosul lor. E timpul ca actuala clasă politică, în majoritatea ei, formată din circari, parveniți, populiști, să fie înlocuită, după 26 de ani de nocivitate, cu oameni tineri și capabili să aducă bunăstare pentru comunitățile din care fac parte.

Care e cea mai mare realizare a dumneavoastră din punct de vedere politic?

Cred că cea mai mare realizare este aceea că încă nu am cedat şi că am continuat să lupt pentru idealurile mele, indiferent cât de greu mi s-a părut la un moment dat.

Dar în plan personal?

Cred că fetiţa mea, în vârstă de 3 ani, este cea mai mare realizare pe plan personal

Ce mesaj aveți pentru pentru albaiulieni, acum, în prag de alegeri?

Primul mesaj este legat de sărbătorile pascale şi profit de ocazie să le urez albaiulienilor Sărbători Fericite. În plan politic, le doresc cetăţenilor să aleagă responsabil, pentru că fiecare vot contează şi doar o dată la 4 ani pot decide pe mâinile cui lasă administrația locală și, implicit, nivelul de trai al fiecăruia dintre noi.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21510 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*