INTERVIU Oana Badea, primarul municipiului Aiud: „Unii nu înțeleg, nici astăzi, de ce au pierdut alegerile. Eu știu, foarte clar, de ce le-am câștigat.”

La cel mai recent interviu pe care l-am realizat, acum patru luni, spuneați, citez: “indiferent de greutăți, doamna primar bun #rezistă!”. Rămâne valabil?

Categoric, da! Faptul că sintagma “doamna primar bun rezistă” începe să însemne, cu adevărat, ceva pentru mulți dintre aiudeni este, de departe, câștigul moral pe care acest an de muncă în administrație ni l-a dăruit mie și echipei mele. Să faci administrație locală la Aiud, cu rezultate vizibile pentru semenii tăi, după o perioada de amplă și perfidă nepăsare, sub continua presiune a timpului, așteptărilor și a competiției pentru resurse, nu e la îndemana oricui. În ceea ce  ne privește, ne-am asumat, din start, comunicarea publică, aplicată, cu beneficiarii muncii noastre. În timp real și fără ocolișuri, indiferent de problemele apărute. Ne asumăm fiecare decizie explicând, adesea repetând același lucru, pentru a ne asigura că informațiile corecte, nu cele contrafăcute, ajung la cât mai mulți cetățeni. Nici nu vă imaginați cât de greu se diseminează informațiile…

Care ar fi realizările administrative, din ultimele luni, pe care ați dori să le comunicați aiudenilor?

Putem vorbi despre lucrări efective la infrastructura rutieră pe străzile Brazilor, Ostașilor, Meseriașilor, S. Bărnuțiu, Axente Sever, Șt. O. Iosif, Teilor, despre lucrări de amenajare a accesului înspre parcul municipal, precum și a superbelor scări care permit intrarea dinspre strada Transilvaniei în același parc. Sunt locuri în care nu s-a făcut nimic, uneori de 30-40 de ani. Intrarea în funcțiune a celui de-al treilea semafor în zona pieței, ca măsură oportună pentru fluidizarea traficului, este o realitate care știu că bucură nu numai aiudenii ci și pe cei care tranzitează Aiudul. Ziua Rozelor, Festivalul Internațional de Folclor și Tabăra Internațională de Artă Plastică Inter-Art sunt evenimente Made in Aiud care ne definesc personalitatea.   Evenimentele au căpătat o altă dimensiune, au devenit mult mai vizibile, ridicând ștacheta calității, fapt remarcat, de fiecare dată, de atitudinea excepțională a publicului. Nu aș lăsa nespusă revitalizarea înfrățirii Aiudului cu orașul Cusset. Aceasta a permis câștigarea unui proiect Erasmus+ cu beneficii directe pentru 10 liceeni și două cadre didactice din Aiud, care au plecat deja în orașul englez Todmorden dar și punerea în scenă, în interiorul Cetății Aiudului, de către liceeni ai Colegiului Național „Titu Maiorescu” și artiștii profesioniști francezi a unui spectacol inedit „Nocturnele în Cetatea Aiudului – Zorii Zmeului”, spectacol jucat, ulterior, la Castelul Bran. Din considerente ce țin de economia interviului, mă opresc aici.

Vă citez din nou: “singurul lucru care poate face diferența dintre vorbă și faptă este unitatea de timp în care aiudenii percep schimbarea. De aceea, am ales să facem administrație, inainte de toate. Doar dacă vom face bine acest lucru, politica are un rost.”

Și nu e firesc să fie așa? Nu e firesc să performăm în mandatul dat de aiudeni pentru administrația locală? Opțiunea noastră politică nu ține de cald nimănui. Treaba noastră este să reducem numărul de străzi  nereabilitate, să edificăm un centru cultural demn de un municipiu, să redăm zonei istorice măreția de altădată, să modernizăm parcul municipal, să monitorizăm respectarea contractelor pentru serviciile publice concesionate iar lista poate continua. Tot ce dorim e să facem adminstrație, înainte de toate. Pentru ca, mai apoi, să inspirăm simpatiile sau susținerile din viața politică!

Sunt situații în care ați fost nemulțumită de o parte a membrilor Consilului Local.  Există proiecte frânate de abordarea unora de a face opoziție doar de dragul opoziției?

Pentru unii, doar politicianismul primează în luarea deciziilor ce țin de administrația publică locală. Concepția greșită de a face opoziție cu orice pret, fiindcă cetățenii, nu altcineva, te-au trimis în opozitie, este păguboasă și fără  sens. Că pierde în credibilitate un partid sau altul e puțin important, dar să se piardă timp și oportunități de dezvoltare locală, este inacceptabil. Da, întâmpinăm, uneori, dificultăți pentru proiectele cu două treimi dar cu pierdere de timp și energie suplimentară rezolvăm problemele comunității! Unii nu înțeleg, nici astăzi, de ce au pierdut alegerile. Eu știu, foarte clar, de ce le-am câștigat. E atât de important ce se spune despre comunitatea noastră locală, în ce termeni se vorbește despre noi, în general, despre noi ca executiv sau deliberativ…Acum, spuneți și dumneavoastră: ce primar bun își permite pietrele de moară în mandatul său? Interesul aiudenilor trebuie pus în fața orgoliilor de partid. Iar opțiunea mea politică va fi cu atât mai respectată cu cât realizările din administrație vor fi mai multe. Niciodată invers!

Ce mesaj aveți, în final, ca primar și dascăl, pentru aiudeni?

“Pe omul cu adevarat capabil, limitele îl stimulează. Evident, morala nu e < puneți, fraților, piedici! >,ci, < daca dați de piedici, depășiți-le! >”. Cine ar fi zis că matematicianul Moisil va intui, atât de bine, cele două tipuri de comportamente din administrația locală contemporană!?! Am certitudinea că s-a înțeles, deja, de care parte a baricadei mă situez, împreună cu echipa mea. Așadar, indiferent de piedici, la Aiud, doamna primar BUN Există, Rezistă și Merge mai Departe.

 

 

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 20618 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

2 Comments

  1. Am un respect deosebit Pt tot ce faceți, Pt schimbarea și voința de care dați dovada însă ca locuitor a străzii Ostașilor din Aiud sant dezamăgit și nu înțeleg de ce se începe asfaltarea unei străzi din mijloc se asfaltează 300 m într-un an și de ceva vreme nu se mai lucrează?! Va rog sa luați măsuri …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*