INTERVIU Oana Badea, primarul municipiului Aiud: “Indiferent de greutăți, doamna primar bun #rezistă!”

Doamnă Oana Badea, a trecut un an de la momentul în care ați fost învestită în funcția de primar al Aiudului. Ce mesaj ați avea, acum, pentru locuitorii municipiului?

Oana BadeaDoar aparent grăbiți să dovedim că facem ceea ce am promis, am parcurs acest prim an împrumutând, dacă îmi este permisă sinceritatea, experiența alergătorilor de cursă lungă. O administrație modernă dezvoltă inteligent proiecte pe termen mediu și lung, în paralel cu intervențiile care transformă în timp real lucrurile. Tocmai de aceea, transmit aiudenilor mei același mesaj de încredere în viziunea și proiectele actualei echipe a executivului local. Cum singuri pot observa, foarte multe din eforturile noastre prind deja contur, așa cum la fel de multe se vor concretiza pe parcursul anilor următori. Aiudul este astăzi un mare șantier și nu e deloc rău că e așa. Recunosc, disconfortul intervențiilor poate fi sâcâitor, dar știind care este beneficiul aflat la capătul lucrărilor de infrastructură cred, cu tărie, că poate fi mai ușor suportat.

 

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le-ați simțit, în toată această perioadă, din postura de edil a unuia dintre cele mai importante municipii din județ?

Ați intuit foarte bine, nu aș putea vorbi despre un singur motiv de satisfacție ci despre multe, diferite ca domeniu sau anvergură. Cu toate acestea, cel mai mult mă bucură faptul că  aiudenii se implică mult mai mult în luarea deciziilor, prin exprimarea publică a propriilor păreri, prin atitudine. Ieșirea din apatie sau indiferență este cheia unei comunități atractive, inclusiv pentru potențiali investitori. Repet, de câte ori am ocazia, faptul că rolul comunității în definirea identității noastre aiudene nu poate fi substituit niciodata de administrația locală, oricât de eficientă ar fi aceasta.

Aveți să vă faceți un reproș legat de activitatea administrativă de până acum?

De la Voltaire încoace auzim, adesea, rostindu-se ca un clișeu, că “Mai binele este duşmanul binelui”.  Aproape clișeu și absolut previzibil ar fi fost să vă spun că, întotdeauna, este loc pentru mai bine. Am să vă surprind, poate, spunându-vă că nu mă văd în situația de a enunța un astfel de reproș. “Mai binele” pe care trebuie să îl producem presupune, inevitabil, efortul individual și colectiv generat de schimbare, de adaptare la nou și, de ce nu, chiar și manifestarea rezistenței la schimbare. Când ești în administrația locală, gestionarea echilibrată a managementului schimbării pare să fie marea provocare, tocmai pentru că semenii tăi așteaptă schimbarea ca pe un efort exterior lor și nicidecum ca pe unul intrinsec. 

Ce ne puteți spune legat de cele mai importante proiecte care se derulează, în această perioadă, la Aiud?

Așa cum spuneam, Aiudul este un șantier. În accepțiunea mea, ideea de șantier este una generoasă ce nu se limitează doar la infrastructură. Da, se lucrează pe strada Ostașilor, pe strada Brazilor, pe strada Axente Sever, facem pași repezi pentru ca în următorii ani aiudenii să poată beneficia de un Centru Cultural demn de ținuta evenimentelor culturale pe care le desfășurăm, vom moderniza parcări și trotuare în multe zone din Aiud, vom amplasa încă un semafor în zona pieței pentru fluidizarea traficului și creșterea siguranței cetățenilor, vom amenaja noi locuri de joacă pentru copii și nu în ultimul rând vom porni în forță proiectul de punere în valoare a centrului istoric al urbei noastre. Șantierul care este însă la fel de important pentru comunitatea noastră ține de reclădirea încrederii în forțele noastre, în potențialul unic și specific al acestei așezări istorice. Pentru acest gen de șantier înțeleg să muncesc chiar și cu prețul unei risipe de efort și energie.

E corect dacă spunem că, în clipa de față, Aiudul are o echipă administrativă capabilă să facă față provocărilor unui municipiu care are nevoie de creștere economică, de infrastructură, precum și de dezvoltarea altor domenii de interes comunitar?

Am convingerea că numai cine nu vrea nu vede, nu recunoaște și nu acceptă faptul că actuala echipă a executivului local este perfect ancorată la cerințele momentului. Da, este o echipă frumoasă, dinamică și muncitoare.

În urmă cu câteva luni îmi spuneați, tot într-un interviu, că “ într-o lume a bărbaților, doamna primar bun există. Cu adevarat!” Rămâne valabil?

Cu siguranță! Afirmația rămâne la fel de pertinentă. Dacă demonstrația faptului că doamna primar bun există se realizează prin munca din fiecare zi, constat că devine la fel de important să dovedesc că, indiferent de greutăți, doamna primar bun #rezistă!

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 16220 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*