INTERVIU Horațiu Josan, primar Aiud: „NU voi mai candida la Primărie/Doresc o funcție din care să pot ajuta și mai mult comunitatea locală”

horatiu josan 01Sunt în politică din 1990/ Există o strategie fermă de dezvoltare a Aiudului pentru 2014-2020/ Derulăm o mulțime de investiții de care cetățenii vor beneficia ani de zile de acum încolo/ Nu voi mai candida la Primărie/ Doresc o funcție din care să pot ajuta și mai mult comunitatea locală/ Sunt intransigent faţă de mine, faţă de cei din jurul meu dar și faţă de echipa cu care lucrez.

Domnule Josan, sunteți cunoscut ca unul dintre cei mai activi și eficienți primari din județul Alba. V-aș ruga să începem prin a ne spune câteva cuvinte despre traseul parcurs de dumneavoastră, până acum, în administrația locală…

Sunt în politică din 1990. La primele alegeri „libere” am candidat, la Aiud, pentru funcţia de consilier local, pe considerentul că trebuie să începem, după Revoluție, un alt mod de abordare a lucrurilor. Având şi experienţa din „Metalurgica”, unde am lucrat ca inginer, şef coordonator şi şef de schimb, am considerat că pot aplica și în administraţie experiența dintr-o întreprindere fanion a industriei românești din acea vreme. După experiența de patru ani în care am fost consilier, am considerat că sunt pregătit pentru a putea să administrez Aiudul dintr-o altă poziţie, mai exact cea de primar. Astfel, din 1996 până în 2000 am fost edilul municipiului, din partea PNȚCD, perioadă în care am început să realizăm primele proiecte de anvergură pentru aiudeni. În anul 2000 am pierdut alegerile însă mi-am continuat activitatea în Consiliul Local unde am susținut „firul roşu” al proiectelor pe care le aveam din primul mandat. În 2004 am revenit ca primar, mi-am continuat viziunea de dezvoltare a Aiudului și de atunci lupt pentru bunăstarea comunității din care fac parte. Revenind la perioada actuală, pot să vă spun că există o strategie fermă de dezvoltare a Aiudului pentru 2014-2020 iar, în paralel cu aceasta, am reușit să coalizăm „Alba de Jos”, o microregiune din nord-estul județului Alba, care cuprinde Aiudul, Ocna Mureşul, Teiușul şi 13 comune arondate acestor trei zone urbane.

La începutul anului, o dată cu aprobarea bugetului general al municipiului Aiud, făceați referire la cele mai importante proiecte care se vor derula pe parcursul lui 2015. Care sunt, în acest moment, investiţiile şi lucrările finalizate?

Aşa cum am previzionat, în primul trimestru al anului 2015, au fost finalizate investițiile de eficientizare ale sistemului de încălzire, aferente centrelor bugetare Axente Sever și Bethlen Gabor. În cadrul centrului bugetar Axente Sever, proiectul de Eficientizare a sistemului de încălzire a fost unul integrat, astfel că s-a rezolvat problema atât pentru Şcoala Gimnazială cu acelaşi nume, cât şi pentru Creşă şi Grădiniţa cu Program Prelungit numărul 2, celelalte două instituţii aparţinătoare. Valoarea totală a investiției a fost de 440.992,36 lei inclusiv TVA. Proiectul a beneficiat de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 pentru obiectivul şcoală iar în completare au fost utilizate fonduri alocate de la bugetul local. De asemenea, a fost încheiată, tot în această primăvară, și investiția „Eficientizarea sistemului de încălzire la Colegiul Naţional Bethlen Gabor, Aiud, județul Alba”, pentru care s-au alocat fonduri de la bugetul local. Valoarea totală a investiției a fost de: 382.506,96 lei, inclusiv TVA. Un proiect foarte important la care vreau să fac referire este „Reabilitare infrastructură de drumuri cartier Hepat – str. Lucian Blaga, Fenichel Samuel (parţial), Petre Ţuţea (parţial), Aprily Lajos (parţial)”. Lucrarea a început în luna septembrie 2014 şi are drept scop modernizarea sistemului rutier şi a sistemului de colectare şi dirijare a apelor pluviale. Valoarea totală a acestor lucrări este de 513.703,82 lei (exclusiv TVA). Lucrarea este finalizată, urmând să se efectueze recepţia la terminarea lucrărilor. Tot cu privire la cartierul Hepat, vreau să precizez că se vor realiza legăturile între str. Valea Lupului și str. Mărășești. Valoarea estimată a acestor lucrări, cuprinsă în lista de investiții, este de 1.490.900 lei (exclusiv TVA).

Aţi făcut deja trecerea către următoarea întrebare: care sunt cele mai importante investiţii aflate în curs de derulare?

În prezent, Municipiul Aiud are în derulare o multitudine de investiții. Sunt lucruri de care cetățenii vor beneficia ani de zile de acum încolo. Plecând de la proiecte de canalizare a apelor pluviale și până la reabilitarea școlilor, gădinițelor ori a locuințelor sociale suntem deciși să ducem la bun sfârșit investițiile pe care le avem pe agenda administrației. De asemenea, vreau să amintesc de reabilitarea Parcului Municipal, a Cetății Aiudului sau a Centrului Cultural „Liviu Rebreanu”. Ne preocupă, în mod constant, să concretizăm proiecte de care să se bucure toți aiudenii, de la cei mici și până la seniorii municipiului, dar care să lase o impresie bună și oaspeților care ne vizitează urbea. Totodată, investim în reabilitarea Spitalului Municipal, a Pieței Agroalimentare sau în extinderea rețelei de iluminat public. Așa cum v-am spus, sunt extrem de multe investiții serioase care propulsează Aiudul pe coordonatele unei dezvoltări durabile pe termen mediu și lung.

S-a vorbit, în ultima perioadă, despre faptul că nu veți mai candida la primărie. Cum comentați?

Așa este, nu voi mai candida la Primărie. Asta nu pentru că nu mă mai simt în stare să conduc destinele municipiului ca administrator şi să duc la capăt programul propus de mine cetățenilor până în anul 2020. La alegerile de anul viitor voi candida pentru o funcţie de consilier judeţean, iar apoi doresc să candidez pentru o funcţie de deputat, ţinând cont de ceea ce trebuie să facă un deputat în Parlamentul României, dar şi de ceea ce poate să facă un deputat dacă are o realațe normală și eficientă cu cei din administraţia locală. Nu mă voi muta din Aiud, ţin la acest municipiu, familia îmi este aici, suntem „ancoraţi” în această comunitate. Eu sper ca din funcțiile de care v-am vorbit să am o influență pozitivă mai mare pentru aiudeni decât am avut din cea de primar, unde nu am avut toate pârghiile la dispoziţie, ţinând cont de multitudinea de conjuncturi politice. Personal, cred că a venit timpul pentru o Românie în care politicul să conteze doar până la votarea unui program, după care să facem cu toţii administraţie.

horatiu josan 02Credeți că, în clipa de față, există vreun candidat pentru primăria Aiud care să se ridice la nivelul de popularitate, credibilitate și implicare atins de dumneavoastră și care să vă ducă mai departe proiectele?

Am certitudinea că PNL-ul are asemenea resurse şi cred că viitorul primar al Aiudului va fi tot un liberal iar eu voi fi alături de el din toate punctele de vedere. Chiar dacă nu are popularitatea de care vorbeați, vă asigur că va fi o persoană care cunoaște proiectele municipalității, care poate să le continue și, de ce nu, chiar să le îmbunătățească. Repet, voi fi alături de oricine dorește să pună umărul la dezvoltarea și administrarea eficientă a Aiudului.

Care este cea mai mare neîmplinire pe care o aveți ca și edil al unuia dintre cele mai reprezentative municipii din județul nostru? Dar cea mai mare realizare?

Legat de o neîmplinire, cred că e vorba de acea neputință pe care o are un primar, când vorbim de mediul economic. Din păcate nu există pârghiile legislative necesare pentru o piață concurențială onestă. Sunt dezamăgit de faptul că zona a stat sub semnul pierderii multor locuri de muncă. Asta nu inseamnă că nu am căutat soluții, în permanență, că nu am sprijinit pe cât am putut investitorii care doresc să aducă plus valoare comunității noastre. În strategia de dezvoltare a municipiului am inclus, special, un plan integrat pentru a remedia cât se poate de mult aceste neajunsuri. Sunt convins că, în viitor, municipiul nostru va fi, în toată puterea cuvântului, un oraş european, cu o infrastructură edilitară bine pusă la punct, cu școli și grădinițe bine întreținute, cu un spital modernizat, cu locuri de agrement frumoa se și cu o viață culturală și mai activă. În privința unei realizări, v-aș spune că mă bucură faptul că am reuşit să-i facem pe toţi aiudenii să se simtă la ei acasă, indiferent de etnie. Că, împreună, am reușit să construim, în fiecare zi, o Cetate mai bună, o urbe mai frumoasă pentru fiecare dintre noi.

Știu că sunteți o persoană extrem de discretă dar sunt convins că o funcție atât de solicitantă nu poate fi onorată fără sprijin și înţelegere din partea familiei. Ce ne-ați spune legat de acest aspect?

Cred că fiecare om care a trecut sau este într-o asemenea funcţie a avut nevoie de sprijinul familiei. Mă bucură faptul că am în soția mea un partener care m-a sprijinit, necondiționat, în toți acești ani. Avem doi copii minunați, o fetiță care a terminat clasa a VII-a și un băiat care este inginer într-o companie de cercetare germano-japoneză, în domeniul auto. Chiar dacă nu am avut, mereu, timp să le fiu alături, au demonstrat că pot fi pe picioarele lor, că își asumă responsabilități și că nu beneficiază de vreun avantaj prin prisma faptului că eu sunt primar. Anul acesta, în iulie, aniversăm, în familie, 30 de ani de căsnicie, 35 de ani de când mi-am cunoscut soția și tot atâția ani de când am venit în Aiud. Așadar, din acest punct de vedere, mă consider un om mai mult decât norocos.

Cum v-ați caracteriza în câteva cuvinte?

Fiind inginer, îmi vine în minte o vorbă a lui Brătianu, inginer, la rândul său. În momentul în care a fost întrebat de către Iorga „Domnule Brătianu, ce poate să facă un inginer în politică? Ce ştie?”, a dat următorul răspuns: „Măsura”. Prin urmare, „Măsura”, intransigența faţă de mine, faţă de cei din jurul meu dar și apropierea faţă de echipa cu care lucrez sunt câteva dintre reperele care mă caracterizează.

Am lăsat, pentru final, un mesaj pe care aș vrea să-l transmiteți aiudenilor, celor în frutea cărora sunteți de ani de zile…

Să creadă în ei şi să creadă că doar împreună, indiferent unde ne situăm – în administraţie, în economie, în învăţământ, în sănătate, în cultură sau în agricultură sau în ceea ce ştim că putem să facem – putem rezolva toate problemele pentru a ne simți în Aiud ca la noi acasă. „Casa noastră, Aiud”: e un slogan în care cred, un slogan care m-a inspirat în munca de până acum și care mă va inspira indiferent de                funcția pe care o voi ocupa pe viitor.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21561 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*