INTERVIU Elena Ignat, Directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia

Doamnă Ignat, sunteți una dintre persoanele cu o notorietate ridicată în interiorul comunității din Alba Iulia. Vă propun să ne spuneți, pentru început, câteva cuvinte despre dumneavoastră…

Elena IgnatM-am născut în localitatea Micăsasa din județul Sibiu, am absolvit Facultatea de Biologie din cadrul Universității ,,Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în urma repartiției am ajuns în Alba Iulia, unde este astăzi casa și familia mea. În prezent, sunt profesor de biologie și director la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Alba Iulia. Aici, la Alba Iulia, mi-am întemeiat o familie, împreună cu soțul meu, Daniel, care este inginer constructor și avem doi băieți, Alin, de 29 de ani, absolvent al Facultății de Drept și Radu, de 27 de ani, care studiază Științele Economice. Notorietatea, atâta câtă este, și sper că vorbim de o notorietate pozitivă,  am câștigat-o prin profesia pe care o practic de mai bine de 30 de ani, educând generații de elevi, dar și prin funcțiile pe care le-am exercitat în ultimii ani: cea  de director de școală, inspector școlar, inspector școlar general adjunct și consilier personal al ministrului. M-am străduit să fiu un om onest, cu principii, echilibrat, moral, empatic, responsabil și profesionist. Indiferent de rolul social deținut, am avut un comportament bazat pe respect, atât fata de subalterni, cât și față de superiori, respectul și buna colaborare fiind  absolut necesare în relațiile de muncă și în societate. Calitățile pe care le-am enumerat sunt doar câteva din cele  necesare  în conduita unui dascăl, care trebuie să fie un model pentru elevii săi, și  a unui  manager care trebuie să imprime modelul de conduită la locul de muncă. De asemenea, realizările pe care le-am avut în funcțiile deținute, mai ales realizările în calitatea de manager al Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu”, s-au datorat unei munci colective, de echipă, unde am încercat să fiu liantul și aceasta a dus la recunoașterea și aprecierea de care sper că mă bucur în rândul colegilor din sistemul de educație, al  părinților și generațiilor de elevi.

În clipa de față, conduceți una dintre unitățile școlare de elită din Alba Iulia. Care sunt, în această privință, proiectele pe care vi le-ați propus pe termen scurt, mediu și lung?

Proalba_feb2017_interviuDa, într-adevăr, Școala Gimnazială ,,Avram Iancu „, singura Școală de Excelență din județ, a devenit un reper în comunitatea noastră si nu pot decât sa mă bucur pentru acest fapt și îmi doresc să păstrăm cât mai mult acest standard înalt la care suntem azi. Din 2009, de când am preluat, în calitate de  manager, această școală, populația școlară a crescut constant, an de an, cantitativ și calitativ, dublându-se,  creșterea având la bază gradul ridicat de satisfacție a părinților față de ceea ce se întâmplă în școala noastră, în procesul educațional. Deși nu ne propunem să fim  o ,,școală  a elitelor” avem rezultate foarte bune la Evaluarea Națională, la concursuri și olimpiade școlare și sportive, rezultate care ne situează în rândul școlilor de prestigiu din învațământul județean. Preocuparea noastră este ca în școală fiecare copil să se simtă bine, considerând că fiecare elev este unic și important. În  tot ceea ce facem, la clasă și în activitățile extracurriculare, vizăm dezvoltarea personală a elevilor, formarea unor abilități de viață,  practice, de comunicare și sociale, care să-i ajute în viață încă de acum și, evident, în parcursul lor  viitor. Avem, în continuare, proiecte importante pentru școală și, implicit, pentru elevii noștri, proiecte care implică atât dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii școlare, cât și dezvoltarea bazei materiale ori formarea continuă a personalului didactic, în vederea realizării unor activitati atractive pentru elevi. Avem în vedere construcția unui corp de clădire cu șase săli de clasă și construcția unei săli de sport, proiect susținut de Consiliul local Alba Iulia, care să satisfacă nevoile actuale ale școlii, dar și un proiect interesant pentru Școala Oarda, în ceea ce privește clasele pregătitoare.

Sunt ani de zile în care ați avut o prezență constantă și în politică. Credeți că vocea femeilor trebuie să se facă mai mult auzită într-o lume despre care se spune că ar aparține, într-o proporție covârșitoare, bărbaților?

Prezența mea în politică a fost  una constantă, așa cum spuneți și dumneavoastră. Am fost membru în structura de conducere a PNL la nivel local, președinte OFL la nivel județean, iar în prezent sunt secretar general adjunct în Biroul Național al OFL. Prin prezența mea în politică sunt de părere că am adus expertiza în domeniul educației, un plus de echilibru, o atitudine de respect față de colegi dar și adversarii politici, precum și o abordare constructivă a problemelor divergente existente atât în interiorul partidului, cât și în relația cu celelalte formațiuni. Prezența femeii în politică este necesară, pentru un plus de echilibru și de corectitudine, dar este încă deficitară în toate partidele,  mai ales în PNL care, se pare, este partidul care își  promovează cel mai puțin femeile. Femeile, și așa puține  numeric, implicate în politică, sunt tot mai demotivate, întrucât activitatea lor consistentă  nu se bucură de apreciere și recunoaștere în cadrul partidelor.

Știu că poate e un subiect mai intim dar mai știu că sunteți foarte atașată valorilor familiei dumneavoastră. Sunteți de acord să ne vorbiți, puțin, despre acest subiect?

Despre familia mea vorbesc întotdeauna cu bucurie si cu emoție, este locul unde mă simt cel mai bine, unde mă încarc cu energie și optimism și  consider că este cea mai mare realizare. Am o familie frumoasă în care relațiile sunt cu adevărat  armonioase și bazate pe înțelegere, respect reciproc și, mai ales, pe credința în Dumnezeu, care ne-a însoțit toată viața. Valorile familiei moral-creștine  în care noi am crescut și am crezut, ne-au călăuzit în cei 31 de ani de conviețuire și am încercat să le transmitem și să le oferim băieților pilda și exemplul nostru de demnitate, dreptate, respect, echilibru, cumpătare, corectitudine, generozitate. În realitatea de azi, din păcate,  valorile familiei sunt tot mai alterate de ritmul trepidant al vieții și de tumultul în care tinerii își petrec  timpul,  mereu însoțiți de prieteni virtuali deși, de fapt, sunt foarte singuri, asta și din cauza diminuării credinței și a rolului bisericii în viața lor.

Cum ați traduce, personal, ultimele mișcări de stradă și, de ce nu, tensiunea existentă pe scena politică locală și națională?

Da, ați spus foarte bine tensiuni, așa resimt și eu acțiunile din ultima perioadă. Eu cred că guvernul a greșit prin maniera de adoptare a ordonanțelor, privind modificarea codurilor penale, mai ales că ele conțin subiecte atât de sensibile. Soluția corectă  ar fi fost ca ele să fie discutate în Parlament sub forma proiectelor de lege, iar în dezbaterea parlamentară puterea și opozitia să lucreze împreună pentru ca aceste legi să fie corecte, complete și foarte bune. Din păcate, majoritatea parlamentară se comportă dictatorial și nu ține niciodată cont de ideile și amendamentele aduse de opoziție. Așa este în politica românească: mult conflict, ură, dezbinare, sentimente care s-au accentuat în aceste zile, în urma ieșirilor în stradă. Pe de altă parte, nu sunt de acord cu manifestațiile care să răstoarne un guvern rezultat în urma unui vot semnificativ, la nici o lună de la instalare și provocarea de alegeri anticipate. Nu consider că, la acest moment, există o alternativă viabilă la guvernul actual, PNL având nevoie de timp pentru o reformare profundă, atât prin schimbarea garniturii de politicieni, cât și prin adoptarea unei noi strategii politice pentru a se recredibiliza.

Dacă ar fi să enumerați, la nivel profesional sau politic, câteva persoane pe care le considerați niște repere morale și de urmat, la cine v-ați opri?

Sunt personalități marcante din cultura și spiritualitatea noastră, precum Octavian Paler, Solomon Marcus, Andrei Marga, Mihaela Miroiu, Ileana Vulpescu, cărora le-am apreciat viziunea, gândirea, ideile și de la care mi-am însușit  valori, încercând sa-mi definesc propria personalitate. Nu pot să spun că am un model profesional, deși sunt mulți oameni valoroși în domeniul educației, iar politic, chiar că nu aș putea să spun că am găsit modelul ideal pe care să-l urmez, mai ales în politica românească.

Care credeți că sunt calitățile care v-au ajutat să performați înproiectele derulate până în prezent?

Cred că am mai spus despre ele și mă repet. Sunt un om echilibrat, cu multă înțelegere față de ceilalți, sunt un om entuziast și implicat pentru a face lucruri bune pentru cei din jur, îmi place  să contribui la schimbarea mentalității  oamenilor, îmi place să evoluez și să mă înconjor de oameni valoroși, onești, înțelepți, curajoși și sinceri. E atâta  falsitate, fățărnicie și ipocrizie în zilele astea încât, uneori, simt că totul a luat-o razna. E multă teamă, frică , lașitate iar oamenii nu mai au curaj să-și spună punctele de vedere, să ia atitudine. Au intrat într-o stare de confort din care se pare că nimic nu i-ar mai putea scoate.

Ce sfat ați avea pentru generațiile tinere și, de ce nu, și pentru doamnele care doresc să își îndeplinească planurile legate de carieră sau chiar politică?

Celor tineri care vor să intre în politică și să-și construiască o carieră în acest domeniu aș vrea să le aduc în atenție un  citat din I.C. Bratianu: ,, Politica este ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viața și viitorul țării tale”. Aș vrea să le spun tinerilor că nu poți să faci politică în interes personal, politica nu este o sursă de îmbogățire și nu trebuie să fie scopul de a te așeza într-o funcție de demnitate publică, așa cum se întâmplă azi. Decredibilizarea clasei politice este cauzată de acest mod de gândire și acțiune. Este nevoie de onestitate în politică, de respect față de adversar, de dedicare și, mai ales, de competență. O carieră politică presupune multă muncă, multă pregătire, dar numai așa putem avea o nouă generație de politicieni în care să avem încredere, care să schimbe cu adevărat legile,  instituțiile și modul lor de funcționare.  Doamnelor le spun să îndrăznească în politică, dacă le recomandă competența și profesionalismul, dar să nu-și piardă feminitatea și întegritatea într-o lume dură a bărbaților, în care modul de gândire și acțiune funcționează după alte reguli. Este extrem de dificil pentru doamne în politică pentru că, din păcate, nivelul de educație și de respect față de femei este unul destul de scăzut, la momentul de față.

Pentru final v-aș ruga să ne spuneți cum vedeți, personal, viitorul comunității noastre, al Alba Iuliei, dar și al României…

Alba Iulia este orașul care m-a adoptat, pe care îl iubesc și în care mă simt minunat. Avem un oraș cu un trecut istoric plin de semnificații, cu un prezent frumos și, sper,  cu un viitor remarcabil. Este un oraș care a crescut în ultimii ani, prin proiectele realizate de municipalitate. A devenit un oraș turistic important pe harta țării și chiar a Europei, este un oraș viu care, prin specificul său și prin evenimentele culturale organizate, atrage mulți vizitatori. Sigur că orașul trebuie să evolueze, să se dezvolte în continuare, atât din punct de vedere al  infrastructurii, cât și economic și cultural. Iar noi, cetățenii lui, trebuie să fim responsabili, să ne respectam orașul  și să-i promovăm valorile.

 

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21826 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*