INTERVIU Denisa Balu, interpret. „Muzica e pentru mine un leac al sufletului, un mod autentic de exprimare.”

Denisa, pentru început, te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine. Te rog…

Dacă ar fi să spun, pe scurt, ceea ce mă caracterizează, aș aduce în primul rând în discuție pasiunea pentru muzică, pentru cântat, plăcerea de a fi pe scenă sau în mijlocul oamenilor și bucuria de a le transmite prin intermediul cântecului emoții, trăiri și multă voie bună. Provin dintr-o zonă frumoasă, din zona Târnavelor, acolo unde vinul şi mustul nu contenesc să mai curgă. Din satul Feisa, comuna Jidvei, judeţul Alba, am pornit eu, Denisa Balu, cu cântecul.

(MATERIALE VIDEO, LA FINALUL INTERVIULUI)

De unde pasiunea pentru muzică?

 Aș putea spune că această pasiune este o moștenire din familie. Mama are o voce foarte frumoasă, a cântat și ea în tinerețe, însă nu a reușit să realizeze o carieră pe acest drum. Și-a dorit foarte mult ca eu și fratele meu să moștenim această abilitate și iată că a reușit să își vadă visul împlinit. Așadar, mama a fost cea care ne-a insuflat dragostea pentru folclor. De asemenea, tatăl nostru era pasionat de jocurile populare, era unul dintre cei mai pătimași jucători de la nunți, să zic așa. În concluzie, aș putea spune că suntem o familie…muzicală.

E o meserie în care nu se poate fără talent…

În ceea ce mă privește, talentul mi-a fost descoperit de către mama, la o vârstă foarte fragedă, respectiv la 3 ani. Eram doar un pui de om când mama îmi cânta şi mă învăţa primele cântece: “Înflorit-a ruguţu”, “Maramureş plai cu flori”, “Omul bun şi mărul copt”. Pe urmă, mergând la grădiniţă, la şcoală, am cântat la fiecare serbare. La vârsta de 7 ani, am fost descoperită de maestrul Stelian Stoica, dirijorul ansamblului “Jidvei România”, şi datorită dânsului am debutat pe marea scenă a festivalului concurs “Strugurele de aur” de la Jidvei şi de atunci fac parte din ansamblul “Jidvei România”. Tot atunci am avut ocazia să o cunosc pe marea doamnă a folclorului românesc, Marioara Murărescu, realizatoarea emisiunii “Tezaur folcloric”.

Care ar fi câteva momente din cariera ta de până acum de care îți amintești cu drag?

Sunt multe momente frumoase pe care le-am trăit datorită acestei profesii, să zic așa, dar sunt câteva mai importante, atât din punct de vedere al evoluției mele ca interpret, cât și din punct de vedere al emoțiilor de bucurie sau extaz pe care le-am simțit datorită cântecului. Participând la un concurs de folclor, pentru copii, “Comoara satelor” de la Blaj, am cunoscut-o pe doamna profesoară Leontina Fărcaş, care era în juriu. Ea m-a îndrăgit, și de atunci m-a luat sub aripa sa și mi-a transmis dragoste pentru folclor. Dânsa are o vorbă, pe care mi-o spune mereu “Denisa, să cânţi aşa cum simţi tu”…sunt nişte cuvinte care îmi dau putere, de fiecare dată când le aud.  De asemenea, un alt moment important pentru mine a avut loc în anul 2006, când am participat la concursul “Moştenitori şi muguri de tezaur”, unde am obţinut titlul de “Mugur de tezaur”, în cadrul emisiunii “Tezaur folcloric”, realizată de doamna Marioara Murărescu. Dacă tot suntem la categoria festivaluri folclorice, aș aduce în discuție momentul în care am câștigat premiul de popularitate, în cadrul Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”, Jidvei, 2013. A însemnat o mare bucurie și mândrie pentru mine faptul că oamenii care mi-au ascultat cântecul mi-au oferit cele mai multe voturi. Este cel mai de preț premiu pe care l-am obținut de-a lungul carierei mele.

Știu că ai o relație specială cu fratele tău, alături de care cânți. Ce ne poți spune legat de acest subiect? 

Da, pe lângă legătura de sânge, ne leagă foarte mult cântecul și pasiunea pentru cântec. Cântăm amândoi de când eram mici, atât la spectacole, cât și la alte manifestări. O perioadă am făcut parte din formații diferite, iar de 4 ani cântăm împreună la evenimente iar acest lucru prinde foarte bine la public, la întreținerea atmosferei. Avem și un cântec propriu pe care îl cântăm în duet, se numește „Și-am plecat pe drum cu lună” și descrie așa, în câteva versuri călătoria noastră, pe drumul cântecului. Eu, fiind sora mai mare, mereu am încercat să îi port de grijă, să îl îndrum, să îl cert atunci când este cazul, iar el, fiind fratele mai mic, a fost mereu puțin mai rebel, mai spontan. Bineînțeles, ca în orice relație frate-soră, există și momente în care avem opinii diferite, ne mai contrazicem, dar sunt lucruri firești pe reușim să le gestionăm. Deși avem tipare destul de diferite de personalitate, în ceea ce privește muzica, ne completăm foarte bine, fiindcă avem caracteristici comune. Suntem amândoi foarte implicați în ceea ce facem, ne dăm tot interesul pentru ca evenimentele la care participăm să fie realizate cât mai bine, din punct de vedere muzical.

Ai terminat Facultatea de Psihologie și ai lucrat, până de curând, la o grădiniță din Cluj Napoca. De ce ai preferat să te stabilești la Alba Iulia? 

Am absolvit liceul pedagogic, fiind astfel calificată în ceea ce privește profesia de educatoare-învățătoare. De asemenea, am mers mai departe pe domeniul psihologiei, absolvind și Facultatea de Psihologie și Masteratul de Consiliere și Intervenții Psihologice în Dezvoltarea Umană, program masteral care s-a bazat mult, în linii mari, pe tema dezvoltării copilului. În timpul masteratului, am lucrat la o grădiniță din Cluj Napoca. A fost o experiență foarte frumoasă, am avut parte de o grupă de copii minunați și de asemenea de un colectiv primitor. Am renunțat însă după doi ani, după ce am avut și examenul de disertație și am venit la Alba Iulia, datorită implicării mele în domeniul muzical. Nu a fost o decizie ușoară, însă, prioritizând lucrurile, mi-am dat seama că, dacă îmi doresc mult să fac performanță în muzică, trebuie să fac acest pas. Am venit la Alba Iulia deoarece aici se desfășoară o mare parte din activitatea mea muzicală, în ceea ce privește spectacolele și evenimentele culturale la care particip.

Ce ne poți spune despre noul proiect în care, alături de fratele tău, activezi, în prezent? 

Proiectul din care facem parte în prezent se numește Contrast Band și este formula pe care ne-am dorit-o de foarte mult timp. Suntem toți tineri, pasionați de muzică și ne dorim să fim într-o continuă evoluție. Muncim mult, repetăm, ne dedicăm, pentru ca acest proiect să ia amploare, atât în zona noastră, cât și în alte zone ale țării si, de ce nu, și din afară, pe parcurs. Proiectul a luat ființă în vara anului 2019, iar în 13 septembrie a avut loc lansarea trupei, în Alba Iulia, la „Czech in La Vizitiu”, localul unde noi cântăm foarte des. Este un loc în care ne simțim foarte bine, gazdele și întreaga echipă ne-au întâmpinat de fiecare dată cu brațele deschise iar pe această cale vrem să îi mulțumim domnului Irinel Gruian pentru toată ospitalitatea de care a dat dovadă. Această oportunitate de a cânta la local ne-a ajutat foarte mult să devenim mai cunoscuți în zona noastră, în această formulă.  

Ce tipuri de muzică abordați și la ce tip de evenimente sunteți invitați? 

„Contrast Band” este un proiect muzical amplu, care abordează o paletă largă de stiluri muzicale, de la folclor și muzică de petrecere, până la Pop, Disco, Latino, Dance, Blues, Rock & Roll. Trupa este formată din șapte membri, suntem noi doi, Frații Balu, în calitate de soliști vocali, și încă cinci soliști instrumentiști (vioară, clape, saxofon, nai). Întregul colectiv se concentrează pe diversitate, spontaneitate și implicare. Ne propunem să aducem în fața publicului, la fiecare eveniment la care participăm, un spectacol bazat pe muzică live de calitate, originalitate, bună-dispozitie și energie pozitivă.

Care sunt planurile tale de viitor, din punct de vedere muzical?  

Îmi doresc, în primul rând, să realizez câteva materiale muzicale noi, atât singură, cât și în duet cu fratele meu. Visul nostru cel mare este să înregistrăm un album muzical întreg, cu o orchestră mare, pe care să îl lansăm în cadrul unui spectacol, alături de alți colegi de cântec și artiști mai mari. De asemenea, împreună cu colegii de trupă lucrăm la câteva colaje, cover-uri pe care urmează curând să le postăm și să le promovăm.

Dacă ar trebui să mulțumești cuiva pentru ceea ce ești astăzi ca om și ca artist, către cine te-ar duce gândul?  

Cred că în primul rând m-aș duce cu gândul la mama mea care, în primul rând, a contribuit cel mai mult la omul care sunt astăzi, dar și ca artist, în devenire. Mama este omul care din puțin a reușit să facă multe. Este un om foarte perseverent, un model pentru mine, din acest punct de vedere. Mama a pus cărămidă cu cărămidă ne-a îndrumat pașii, ne-a însoțit pe drumul cântecului o perioadă, cât am fost mai mici și astfel am ajuns să ne descurcăm singuri de la o vârstă destul de fragedă. Pe această cale vreau din suflet să îi mulțumesc pentru tot!

Unde pot lua legătura cu tine cei care doresc să te invite, alături de cei cu care cânți, la un eveniment? 

Toți cei care doresc să mă contacteze pentru evenimente, pot să acceseze pagina mea oficială de facebook Denisa Balu sau pagina de facebook a trupei Contrast Band. Vor regăsi atât numerele de contact, cât și materiale audio-video pe care să le urmărească. Iar fanilor mei aș vrea, în primul rând, să le transmit faptul că muzica este pentru mine atât un leac al sufletului, cât și o expansiune a bucuriei, un mod autentic de exprimare. Mă bucur de fiecare moment în care mă aflu în jurul oamenilor, mă bucur de schimbul de energie și emoții care se produce în acele momente și acest lucru îmi dă încredere să muncesc în continuare și să devin din ce în ce mai bună. Mulțumesc publicului care mă apreciază și mă susține și promit să vin cu noutăți muzicale, cât de curând. Toate cele bune!


Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 20652 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*