INTERVIU Daniel Breaz, senator PSD de Alba și rectorul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Domnule Daniel Breaz, v-aș propune să începem prin a ne prezenta, pe scurt,  activitatea dumneavoastră, de până acum, ca senator de Alba…

A trecut, deja, aproape un an de mandat. Activitatea unui parlamentar este complexă. Pe scurt, fac parte din trei comisii parlamentare, unde, săptămânal, sunt dezbătute proiecte legislative în număr mare, care necesită avize, puneri în acord cu prevederile legislative în vigoare, amendamente etc. Aceasta este activitatea care nu se vede a unui parlamentar, dar e o activitate care consumă mult timp și care necesită studierea și citirea a sute de pagini săptămânal, dezbateri, luări de poziție.

De asemenea, am participat, ca inițiator și susținător, la 21 de proiecte legislative. Și, nu în ultimul rând, am sprijinit și continui să sprijin toate proiectele cetățenilor din județul Alba. Despre unele reușite pe linie legislativă, privitoare la locuitorii județului Alba , presa a vorbit la momentul respectiv. Pe de altă parte, am încercat să creionez, prin întâlniri ale reprezentanților unor ministere (la București și în Alba Iulia), un cadru propice pentru dialogul interinstituțional absolut necesar pentru pregătirea evenimentelor de importanță națională prilejuite de aniversarea Centenarului Marii Uniri. Ședințele de lucru și mesajul care a plecat de aici au avut, cred eu, efectul dorit și, cum știți, Guvernul a anunțat alocarea unor fonduri importante pentru proiectele dedicate acestui eveniment major.

Sunteți una dintre persoanele cu mare credibilitate în PSD, atât la nivel local, cât și național. Sunteți mulțumit de activitatea Guvernului României?

Pot spune că da. Ceea ce s-a propus și s-a promis în programul de guvernare a fost realizat, în mare parte, până acum. Evident că nimic nu este perfect, dar sunt sigur că guvernul PSD va reuși să ducă la îndeplinire, dacă nu 100%, într-un procent semnificativ programul de guvernare.

Revenind la Parlament, v-aș întreba care a fost, pentru dumneavoastră, cea mai mare provocare în calitate de reprezentant în acest înalt for?

Provocări au fost multe, aproape zilnic, când am avut ședințe de comisii, unde orice tip de activitate te responsabilizează puternic, dar pot spune că o mare provocare a fost moțiunea împotriva guvernului Grindeanu.

Dar cea mai mare dezamăgire?

Au fost mai multe, mai ales momentele în care unele grupuri parlamentare au cerut diverse lucruri hilare, oarecum aberante, chestiuni nefirești la acest nivel, pe care nu ai cum să le accepți ca parlamentar, ca om și, nu în ultimul rând, în calitate de cetățean al României.

Nu putem să nu ținem cont de faptul că sunteți rectorul  Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Și pentru că, nu cu mult timp în urmă, a început noul an universitar, v-aș ruga să ne oferiți câteva detalii pe această temă…

Sunt mândru că sunt rectorul acestei instituții de învățământ superior. Acest an universitar l-am început sub bune auspicii: este cel mai bun an de când sunt rector, Universitatea a depășit numărul de 5000 de studenți, suntem aproape de finalizarea restaurării Corpului H, avem condiții foarte bune de cazare și un mediu propice pentru studiu, oferim calitate în pregătirea studenților. Sunt mulțumit de felul cum a evoluat instituția, dar nu a fost ușor să ajungem aici. Este important de spus că instituția o fac oamenii și, în acest context, mă bucur de sprijinul tuturor colegilor mei, dedicați și ei, fără rezerve, acestei universități.

Pentru multă lume, activitatea de parlamentar înseamnă doar beneficii și un volum de muncă scăzut. Ce motive ați avea pentru a contrazice aceste afirmații?

Nu este adevărat! Spuneam și mai sus, mă repet acum, munca cea mai solicitantă este în comisii. Acest lucru nu se vede, din păcate. Elaborarea unui proiect legislativ necesită muncă și cunoștințe în domeniu. Deși se pleacă de la o realitate concretă și orice inițiativă legislativă se naște dintr-o anumită necesitate sau dintr-o stare de criză, este necesară o analiză cu instrumente specifice fiecărui domeniu, trebuie să te autoeduci permanent, să cauți suportul legislativ necesar pentru a-ți susține propriile opinii, să cauți argumente care să valideze importanța proiectului tău. Acești pași sunt valabili în cazul oricărui proiect legislativ pe care îl ai în dezbatere. Toate acestea necesită timp, efort intelectual și implicare activă. Și înșiruirea de motive poate continua…

Știu că țineți foarte mult la contactul cu oamenii din județ. Este motivul pentru care vă rog să ne vorbiți puțin despre activitatea biroului dumneavoastră senatorial

Există disponibil un număr de telefon al biroului la care răspunde consilierul meu, domnul Ioan-Iulian Bunea. Dânsul preia toate problemele, mi le prezintă și stabilește întâlniri cu cei care doresc să discutăm. Am încercat să particip, atât cât mi-a permis programul, la unele evenimente sociale, economice și culturale din județ și acestea îmi sunt, întotdeauna, un foarte bun prilej de a discuta cu oamenii locului și de a afla cât mai multe despre problemele lor. Implicit, mă orientez în a căuta soluții și în a-i reprezenta așa cum se cuvine în forul din care fac parte. De asemenea, în următoarea perioadă doresc să încep o serie de întâlniri punctuale cu cetățenii din județ, în diverse zone și îi invit să nu aibă rețineri, să ne contacteze la biroul parlamentar, să participe la întâlnirile din teritoriu  și să ne prezinte problemele cu care se confruntă.

Considerați că pentru aspecte punctuale, care privesc Alba, parlamentarii județului, indiferent de partid, ar putea face front comun? 

Da, fără discuție! Am răspunde, astfel, pricipiului „unității în diversitate”, atât de necesar.

Ce mesaj ați avea, în final, pentru locuitorii județului Alba?

Să aibă încredere, în continuare, în capacitatea de guvernare a PSD. Dacă atmosfera generală din jurul nostru nu ar fi mereu alterată și tulburată din exterior, cu siguranță am putea mult mai repede să ne îndeplinim obiectivele guvernamentale și să răspundem așteptărilor tuturor celor care ne-au creditat.

 

Despre Redacția ProAlba 30149 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*