Interviu cu directorul Agenției Locale a Energiei Alba, Florin Andronescu

andronescuTârgul ALEA 2015, o expoziție unică în județul Alba, dedicată surselor de energie regenerabilă și eficienței energetice

Domnule Andronescu, aș vrea să începem prin a ne spune, pe scurt, câteva cuvinte despre ceea ce înseamnă ALEA…

Agenția Locală a Energiei Alba este o organizație care a luat fiinţă ca urmare a unui proiect de cooperare între Consiliul Județean Alba, departamentul La Manche din Franța și municipalitatea din Ios, Grecia, cu sprijinul direct al Uniunii Europene. ALEA este o organizație cu structură neguvernamentală și nonprofit și are ca principale obiective următoarele: elaborarea unei politici energetice la nivel județean şi local, creșterea gradului de informare și educație în domeniul eficienței energetice și a energiei din surse regenerabile, promovarea utilizării energiei verzi și eficientizarea consumului de energie la nivelul Albei. În județul nostru, ca de altfel în toată tara, activitățile productive se bazează pe un consum exagerat de energie. Din această cauză nu este posibilă dezvoltarea durabilă. Agenția noastră își propune să fie un factor decisiv în schimbarea mentalității cetățenilor în ceea ce privește comportamentul lor în calitate de consumatori de energie.

Urmează să aibă loc cea de-a opta ediție a Târgului ALEA. Ce își propune agenția pe care o conduceți prin organizarea unor evenimente de acest fel?

Târgul ALEA a devenit, credem noi, un eveniment consacrat, la început de toamnă, în peisajul evenimentelor din municipiul Alba Iulia. Anul acesta va fi organizat în 19 și 20 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, beneficiind, astfel, de o locație foarte accesibilă publicului, dar și de un spațiu expozițional adecvat. Târgul ALEA reprezintă un eveniment concret de susținere a dezvoltării pieței locale în domeniul aplicațiilor la scară mică vizând energia din surse regenerabile dar și al sistemelor de eficientizare a consumului de energie și se adresează atât publicului larg cât și firmelor și instituțiilor, potențiali utilizatori de astfel de sisteme. Vor fi expuse instalații eoliene, panouri solare, pompe de căldură, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasă și multe alte aplicații legate de energia obținută din surse regenerabile, precum si de utilizarea eficientă a energiei. Dacă mă întrebați ce ne propunem prin acest târg, vă răspund că exact acest lucru: să facilităm accesul publicului la informație credibilă în domeniul energiei durabile prezentând produse de ultimă generație dar și oferind celor doritori consultanță tehnică, în timp real. Ca la fiecare ediție a Târgului ALEA, Consiliul Județean Alba este coorganizator al evenimentului. De asemenea, Primăria Alba Iulia, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Agenția de Dezvoltare Regionala Centru sunt partenerii tradiționali ai târgului.

targ alea 2015Ce aduce nou târgul în acest an?

La început aș dori să vă spun câteva lucruri legate de ceea ce continuăm. Mergem înainte cu această idee de succes care, deja, de șapte ani, este bine primită în orașul nostru, cu ideea unui târg care adună la un loc ultimele noutăți din domeniul energiei durabile, promovează soluțiile care vin în ajutorul cetățenilor în încercarea lor de a reduce cheltuielile lunare cu energie și desigur prin aceasta protejează natura. Desigur că vor fi noutăți și în acest an…în primul rând facem eforturi pentru a aduce mașini electrice dar și biciclete electrice astfel încât vizitatorii să aibă ocazia de a face un test drive și să se convingă de avantajele unui astfel de vehicul. Apoi dorim să arătăm soluții mai multe de economisire a energiei pentru iluminat dar și a energiei utilizate în locuințe/clădiri prin utilizarea unor echipamente de încălzire innovative. În cadrul târgului va fi organizat și în acest an salonul de inventică ”Eco Inventica” în care vor fi expuse invenții cu aplicație în domeniul energiei. În acest an salonul va fi dedicat celebrului inventator Iustin Capră, autorul a peste 100 de invenții, care s-a stins din viață anul acesta și care, până anul trecut, a fost o prezență permanentă și un mare promotor al salonului “Eco Inventica”.

Târgul se adresează, exclusiv, publicului larg?

În special publicului larg, dar nu numai acestuia. Companiile sunt, de asemenea, o țintă, acestea având posibilitatea de a veni în contact direct cu produse legate de o piață în continuă schimbare și dezvoltare, cu multe inovații care le pot ajuta în reducerea costurilor cu energia. Un alt important grup tintă sunt autoritățile publice locale pe care ALEA le susține pe multiple planuri în promovarea și implementarea de politici energetice durabile la nivel local.

Ce ne puteți spune despre programul târgului?

Evenimentul este structurat pe două zile, cu posibilitatea vizitării standurilor de dimineața până seara dar, pe lângă vizitarea standurilor inedite, participanții vor avea parte de demonstrații practice, consultanță privind reducerea consumurilor în propria locuință și multe surprize, cum ar fi tombolă cu premii importante oferite de sponsorii evenimentului, dar și ora de inventică, dedicată liceenilor din municipiul nostru.

Anii trecuți, târgul a avut și o altă component, educativă, prin organizarea unui concurs pentru copii. Ați păstrat acest lucru?

Da, bineînțeles. Pe durata târgului va fi organizat și un concurs-spectacol de dansuri, cântece și poezii destinat copiilor de grădiniță, sub numele ”Eco spectacolul grădinițelor!”. Toți copiii participanți la acest eveniment vor fi răsplătiți cu premii, jucării oferite de ALEA și partenerii târgului. Considerăm că există toate premisele pentru ca acest eveniment să continue să fie un succes.

Ce mesaj ați avea pentru cei care aleg să viziteze ALEA 2015?

Profitați de oportunitățile oferite de Târgul ALEA 2015 pentru a vă lărgi orizontul de cunoaștere privind tehnologiile care vă pot ajuta să vă reduceți consumul de energie (și deci și cheltuielile aferente) dar și să reduceți impactul asupra mediului pe care activitatea dumneavoastră îl poate avea.

Târgul ALEA 2015, un eveniment de marcă în domeniu – la Alba Iulia, Casa de Cultură a Sindicatelor, în perioada 19-20 septembrie 2015.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22061 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*