INTERVIU Corneliu Mureșan, Directorul Clubului Sportiv Unirea Alba Iulia

Domnule Mureșan, putem spune că 2019 a fost unul dintre cei mai reprezentativi ani din punct de vedere al rezultatelor obținute de sportivii clubului pe care îl conduceți. Care ar fi performanțele care considerați că trebuie enumerate?

Putem spune, fără să greșim, că anul 2019 a fost unul dintre cei mai buni ani din istoria de 45 ai clubului nostru, dacă ne raportăm la rezultatele obținute, însă nu aș vrea să fac un bilanț înainte de vreme, pentru că încă suntem, cum s-ar spune, ”în priză”, deoarece competițiile nu s-au încheiat. Și dacă tot mi-ați ridicat mingea la fileu și vreți să discutăm ”din prima” de performanțe – până la ”ora bilanțului” când vom vorbi de cifre, nume și prenume, aur și argint – vă pot spune că am avut foarte multe clasări pe podium, atât la campionate regionale, cât și naționale, cu sportivi de la secțiile powerlifting, atletism, orientare, culturism, haltere, judo, box, dar și la competiții internaționale, europene și mondiale, la orientare și powerlifting, spre pildă. Repet, anul competițional nu s-a încheiat! În 2018 am ”vorbit” de 127 de medalii, la 124 de sportivi legitimați, ceea ce este un raport foarte bun, pe care ne dorim să îl menținem și, de ce nu, chiar îmbunătățim. Sportivii și antrenorii clubului ne arată că, pe lângă talent, pentru a obține rezultate este nevoie de muncă, seriozitate și corectitudine. Ei abordează cu încredere fiecare competiție! Sigur, încrederea în sine nu asigură neapărat succesul, dar neîncrederea, cu siguranță, dă naștere eșecului.

Știu că alocarea de bani nu este, întotdeauna, cea dorită de un manager care își dorește performanță. Cum ați reușit să vă descurcați cu banii, având în vedere efortul financiar necesar într-un club cum este CS Unirea Alba Iulia?

Putem spune că am reușit să facem performanță, la nivel înalt, la limita resurselor financiare din cauza că, de regulă, banii pentru sport se alocă, așa cum se spune, ”din ce rămâne”, după ce sunt finanțate alte domenii, considerate mult mai importante. La acest capitol, pot să vă spun că pe lângă finanțarea de la Ministerului Tineretului și Sportului, în subordinea căruia ne aflăm, un ajutor a venit și ca urmare a depunerii unui proiect de hotărâre la Consiliul Județean Alba, care ulterior a fost aprobat de către consilierii județeni. Trebuie să apreciem, cu această ocazie, și ajutorul pe care l-am avut din mediul privat – prin sponsorizări – și pe care sperăm că ne putem baza și în viitor, în condițiile în care vom justifica fiecare leu și vom încerca, la rândul nostru, să ”mulțumim” prin rezultatele pe care le vom obține. Un gust amar am când vine vorba de Primăria Alba Iulia care, deși ar fi putut să ajute cei mai buni sportivi din județ, având cadrul legal, nu a făcut-o, în condițiile în care pentru noi fiecare ”stimulent” e important.

Cum ați rezuma activitatea dumneavoastră de la preluarea mandatului și până în prezent și ce reprezintă, astăzi, CS Unirea Alba Iulia?

Într-o perioadă în care sportul de performanță este trecut la capitolul ”diverse”, am rămas unul dintre cluburile care reușește să țină sus stindardul, să dea o flacără unui bec care abia pâlpâie, să prindă cu o sfoară un obiect care abia se mai ține într-un fir de ață. Și suntem mândri de asta. Vă dați seama ce a fost în sufletul nostru când, spre exemplu, în această vară, în Canada, la Campionatul Mondial de Powerlifting, pe acordurile imnului național, tricolorul a fost ridicat și fluturat în spatele sportivului nostru, Alexandru Catarambă, medaliat cu aur. La CS Unirea fiecare zi este diferită, ne bucurăm de lucruri mărunte, ne susținem și încurajăm reciproc, iar interesul comun primează, mereu, avantajului personal.

Presa și iubitorii sportului au vorbit, în mai multe rânduri, despre performanțele extraordinare pe care le-a avut clubul în ultimii ani. S-a vorbit mai puțin de greutățile pe care le întâmpină sportivii. Ce ne puteți spune?

Reflectând puțin la condițiile anevoioase de pregătire ale sportivilor, o să ajungem la concluzia că rezultatele sunt mult mai apreciabile, mai valoroase. Stau și mă întreb, unde ar fi ajuns acești sportivi, din elita națională, dacă aveam baze sportive moderne. Să luăm, spre exemplu, cazul sportivilor secției de atletism, care se antrenează pe Stadionul ”Cetate” din Alba Iulia, unde trebuie să calce cu mare grijă, nu doar pentru că proba de marș este una foarte tehnică, ci pentru că pista de atletism este plină de crăpături, despărțituri și denivelări, fiind extrem de deteriorată. Primăria Alba Iulia s-a dovedit neputincioasă și nepricepută în ceea ce privește administrarea unui obiectiv cu tradiție, odinioară simbol al municipiului, care de mulți ani zace în paragină, deși pe lângă sportivi de performanță este frecventat și pentru agrement, de localnici, deci există justificare privind alocarea de resurse financiare. Nu aș fi vrut să vorbesc despre acest subiect, dar pentru corecta informare a opiniei publice trebuie să o fac! Chiar și în condiții vitrege nu ne dăm bătuți și vrem să participăm cu atleta Ana Rodean și cu boxerul Andrei Dărămuș la Jocurile Olimpice de Vară din 2020 de la Tokio. Și dacă ajungem la box, nici pugiliștii nu au condiții foarte bune și se pregătesc nu în săli polivalente, moderne, ci în centrale dezafectate, fără căldură și apă caldă. Situația nu este mai ”roz” nici la haltere și powerlifting, unde antrenamentele au fost întrerupte de ploile abundente, care inundau, nu doar orașul, ci și sala de pregătire (”sală de sport” nu o putem numi). Exemplele pot continua, dar sunt convins că ați înțeles ideea și de ce am rămas, în materie de sport, un punct alb, într-o mare neagră, care rezistă în primul rând datorită oamenilor care nădăjduiesc, speră, lucrează, zilnic, împreună.

V-ați gândit, vreodată, să renunțați? Sunt convins că ați trecut și prin momente mai delicate din punct de vedere profesional…

Nu m-am născut director și, la fel ca predecesorii mei, ocup o funcție vremelnic, câștigată în urma unui concurs. Nu m-am gândit să renunț și nu o voi face atât timp cât consider că pot oferi clubului ceea ce are nevoie pentru a crește, pentru a face performanță, chiar și în condițiile enunțate, pe scurt, adineaori. Pornind de la zicala ”nu contează cât trăiești, ci cum trăiești”, la fel spun și eu, mai puțin contează câți ani ocupi o funcție, ci ceea ce faci, construiești, ocupând-o. Iar când simți că nu mai poți ridica cărămizi, într-adevăr, e timpul să lași pe altul. Energia mi-o iau de la sportivi și am nenumărate motive să merg mai departe. Gândiți-vă, spre exemplu, că la orientare avem cel mai bun sportiv din România, pe Ionuț Zincă. La culturism, la scurt timp după reactivarea secției, am obținut o performanță extraordinară, prin Mihaela Mih-Dehelean, medalie de bronz la Campionatele Naționale de Culturism și Fitness. Atleta Mihalea Acatrinei este, spre exemplu, o speranță a României, iar la powerlifting pot paria oricât, indiferent de competiție, pe puterea lui Andrei Irimie, Andrei Cioflică și Avram Laurențiu. Sunt convins că ați auzit de judoka Alexandru Sibișan și că veți mai auzi în continuare. Exemplele pot continua!

Dincolo de orele, foarte multe, petrecute pentru a vă onora obligațiile de director, care sunt cele mai mari satisfacții profesionale? Poate vă vine în minte și un exemplu punctual…

Așa cum știți, din anul 2016, am fost ales consilier județean pe listele Partidului Social Democrat, iar din această funcție, alături de colegii mei, am susținut toate proiectele bune pentru cetățenii județului Alba. Când banii au fost cheltuiți fără logică am semnalat și chiar ”oprit” adoptarea proiectelor de hotărâre nejustificate. Am considerat, mereu, că resursele financiare ale județului trebuie redirecționate pentru satisfacerea nevoilor cât mai multor cetățeni, pentru investiții în infrastructură, educație, sănătate și pentru proiecte care, prin natura lor, fac viața oamenilor mai bună, mai accesibilă la anumite servicii, mai propice dezvoltării.

Care credeți că ar fi trei calități care v-au ajutat să performați ca manager?

Despre calitățile mele mi se pare onest să vorbească alții. Pentru a nu refuza, însă, răspunsul la o întrebare, așa cum este normal într-un interviu, voi vorbi despre două-trei principii: seriozitate, cinste și corectitudine care, coroborate, asociate cu muncă și determinare, creează un drum spre succes. Să revin, însă, la ultimele cuvinte din întrebarea pe care mi-ați adresat-o. Consider că, în primul rând, experiența este cea care te ajută să performezi ca manager. Activez în acest domeniu, fie că vorbim de stat sau privat, de mai bine de 12 ani, timp în care m-am confruntat cu o multitudine de situații în urma cărora am dezvoltat abilitățile necesare pentru a gestiona cazuri dificile. Fie că vorbim de o instituție cu atribuții în sport sau de altele care vizează cu totul alte domenii, o parte dintre regulile unui management profesionist se aplică, fiind general valabile: astfel pot spune că m-a ajutat foarte mult experiența din privat. Și sunt convins că mă va ajuta în continuare.

Ce mesaj ați avea, în final, și cui ați dori să îl adresați?

În final aș vrea să vă mulțumesc pentru oportunitatea acordării acestui interviu! Prin intermediul revistei dumneavoastră, și mă refer acum mai mult la cea online, varianta electronică, facem cunoscute periodic rezultatele și activitatea sportivilor noștri. Aș vrea să mă adresez, în primul rând, colectivului CS Unirea Alba Iulia, sportivi și antrenori, care vor citi rândurile pe care le veți redacta: îi felicit pentru că suntem între cele mai bune cluburi din țară, primul pe județ și în cea mai bună perioadă din istorie. Aș dori să mă adresez, de asemenea, tuturor iubitorilor de sport, care doresc să facă performanță, care cred în șansele lor, să intre în marea noastră familie. Tuturor conjudețenilor noștri cărora le vom oferi, în continuare, motive să ne urmărească activitatea! Mediului de afaceri care are posibilitatea să susțină sportul și performanța, ambasadorii județului Alba și adevărații învingători. Dar și tuturor oamenilor, din Alba Iulia, și care vin la Alba Iulia, având în vedere perioada anului în care ne aflăm: La mulți ani, România! La mulți ani, Alba Iulia!

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21769 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*