INTERVIU Corneliu Mureșan, directorul Clubului Sportiv „Unirea” Alba Iulia

Domnule Mureșan, în urmă cu trei luni de zile, ați ocupat, prin concurs, funcția de director al Clubului Sportiv „Unirea” Alba Iulia. Care sunt provocările profesionale ale mandatului dumneavoastră?

Înainte de a vorbi despre provocările profesionale și responsabilitățile inerente deținerii unei funcții de director vreau să vă mulțumesc că v-ați gândit la mine și mi-ați acordat ocazia de a transmite mesaje și gânduri pozitive cititorilor Pro Alba.

(Articol apărut în Revista ProAlba, ediția print, noiembrie 2017)

Nu e puțin lucru și vă spun că voi răspunde afirmativ la toate solicitările venite din partea jurnaliștilor pentru că, prin dumneavoastră, putem ajunge la sufletele unui număr cât mai mare de persoane interesate de activitatea pe care o desfășurăm. În cazul de față, la cei interesați de sport. Da, într-adevăr, în urmă cu trei luni am câștigat concursul pentru funcția de director al Clubului Sportiv „Unirea” Alba Iulia. După cum știți, activitatea clubului nu mi-a fost deloc străină, deoarece, în urmă cu un an, am mai deținut această funcție de conducere și consider că toată experiența din primul mandat va contribui la îndeplinirea tuturor ”provocărilor profesionale”, așa cum dumneavoastră le-ați numit. Dacă în ultimii ani, sportul în Alba Iulia era trecut la categoria ”și altele”, vreau ca în mandatul meu să devină o prioritate pentru administrațiile locale și județene, inclusiv în ceea ce privește finanțarea lui. Un prim pas l-a făcut Consiliul Județean Alba care a aprobat suma de peste 70.000 de lei, în urma unei cereri depuse de clubul nostru. Banii vor fi folosiți pentru pregătirea sportivă, indemnizații, participare la concursuri – masă, cazare, alte taxe –, dar și pentru premierea și vitaminizarea sportivilor. Sperăm că va veni și rândul Primăriei Alba Iulia. Pot să spun că o provocare profesională este și atragerea de fonduri din mediul privat. Legea permite sponsorizarea unui club de drept public, așa cum este CS „Unirea” Alba Iulia. Foarte important pentru mine este să găsim soluțiile necesare pentru a aduce sportivi din toate colțurile județului cărora să le oferim cazare, transport, masă, indemnizații, dar și continuarea studiilor la Alba Iulia. Provocare sau nu, vreau să creez un cadru favorabil de dezvoltare și performanță pentru fiecare sportiv legitimat. Atât în ceea ce privește baza materială, cu spații de antrenamente bune, cât și cea psihologică, iar fiecare sportiv să simtă că este susținut și are, la greu, umerii pe care se poate sprijini pentru a merge mai departe. De asemenea, îmi doresc ca într-un an de la preluarea mandatului numărul sportivilor legitimați să se dubleze, iar clubul să intre în elita primelor 15 din țară. Aceste deziderate se pot îndeplini doar dacă noi oferim. Sunt convins că vom reveni și vom mai vorbi pe parcursul discuției noastre pe marginea acestui subiect, de altfel, unul foarte important.

V-aș ruga să ne vorbiți puțin despre CS „Unirea” Alba Iulia și despre secțiile acestuia

Clubul Sportiv Unirea a fost înființat în anul 1974 și se află în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului. În prezent, sunt șapte secții active: atletism, haltere, box, powerlifting, judo, orientare și tenis de masă. Noi promovăm, cu prioritate, disciplinele, ramurile şi probele sportive cuprinse în programul jocurilor olimpice. Cei mai mulți sportivi sunt la secția de judo, iar secțiile istorice, cu care s-a început, sunt atletismul și halterele. Cei care vor să se legitimeze la una dintre secțiile noastre pot contacta un antrenor sau, mai simplu, să vină la clubul nostru, situat pe strada Septimius Severus, la nr. 53, vizavi de Stadionul Cetate, între orele 8.00-16.30. Aceasta e cea mai simplă procedură.

În ultima perioadă, presa locală, și nu numai, a scris despre o serie de rezultate onorante obținute de sportivii de aici. Ne puteți enumera câțiva sportivi foarte buni?

Nici nu știu cu care secție să încep pentru că toate mi-s dragi și toți sportivii fac eforturi și depun toate diligențele necesare pentru a câștiga o competiție. Hai, fie, alfabetic. Atletism: Rodean Ana, Acatrinei Mihaela, Molnar Bianca, Panța Roxana, Jid Roxana, Fleșer George, Pașca Igna Lorena, iar antrenorii lor sunt Avram Gabriel, Vlas Mihaela, Bucerzan Mariana. Box: Țăgean Ion Marius, Bolca Sebastian George, Bolca Johann Rein, iar antrenorul lor este Paștiu Nicolae. Haltere: Văduva  Raimondo, Panzaru Irimia, Musca Florin, Năstase Robert, Ginga Ovidiu, Balaș George, iar antrenorul lor este Frățila Ion. Judo: Horhat Alexia, Sibișan Alexandru, Hîrbea Irina, Bogdan Laura, Onișor Paul, Andronache Ana, Rus Natalia, Dinu Cristian, Popescu Alexandra, iar antrenorii lor sunt Dinu Cristian și Dinu Alin. Orientare: Bogya Tamaș, Brabiescu Călinescu Paul, Milea Radu, iar antrenorul lor este Anghel Marius. Powerlifting: Irimie Andrei, Avram Laurențiu, Cioflică Andrei, Turuș Daniel, Văduva Raimondo, iar antrenorul lor este Pănăzan Ovidiu care, de altfel, concurează și câștigă constant medalii.

Ce sfat ați avea pentru tinerii care doresc să urmeze o ramură sportivă din cele existente în cadrul CS „Unirea” Alba Iulia?

Această întrebare îmi aduce aminte de ultima strofă dintr-o poezie a lui Radu Gyr. ”Înfrânt nu ești atunci când sângeri/ Nici ochii când în lacrimi ți-s./ Adevăratele înfrângeri,/ Sunt renunțările la vis”. De ce v-am spus-o? Pentru că sportul este o luptă continuă dacă vrei să-ți urmezi visul. Trecerea timpului ne-a demonstrat că au fost sportivi, considerați nu foarte talentați, dar care au ajuns foarte departe pentru că și-au urmat visul și au țintit spre stele. Sportul reprezintă o oportunitate de afirmare, iar prin el se construiește un psihic puternic, chiar dacă nu vrem să facem performanță. Sportul, la fel ca viața, este o competiție, în care câștigi sau pierzi. Astfel, sfatul meu, așa cum ați dedus, este să nu renunțe, chiar dacă nu le iese din prima. Se spune că Thomas Edison a eșuat de 98 de ori până a inventat becul electric, iar el afirma: „Nu mă descurajez, deoarece fiecare încercare greșită mă aruncă cu încă un pas înainte”. Poate becul a fost, de fapt, o invenție în 98 de pași.

Pentru multă lume, funcția de director înseamnă, poate, un volum de muncă redus și un ritm nu tocmai alert. I-ați contrazice?

Categoric, da. Și aș stârni prea multe grimase dacă aș începe să mă laud, spunându-vă programul meu de la club, să vă vorbesc despre deplasările la București și alte cele. Îi las pe alții să o facă. Am răbdare și aștept să vorbească rezultatele pentru mine. Poți să păcălești câțiva oameni tot timpul și pe toți o perioadă de timp, dar nu poți să-i minți pe toți tot timpul, spunea Abraham Lincoln, despre care s-a scris recent o nouă carte. Sper să am timp să o citesc. Să nu deviez, nu este imposibil ca un director să aibă un volum scăzut de muncă, iar restul să rămână în seama subalternilor. Nu este cazul, suntem foarte puțini la club. După cum v-am spus, minciuna pluteşte pe deasupra adevărului, ca uleiul la suprafaţa apei, iar acei directori nu îi vor putea păcăli pe toți.

Auzim, de ani și ani, că una dintre marile probleme o reprezintă subfinanțarea. Cum stau lucrurile în ceea ce privește Clubul albaiulian?

Da, într-adevăr, subfinanțarea a fost una dintre problemele clubului. Dacă până anii trecuți singura sursă de finanțare a fost de la Ministerul Tineretului și Sportului, din fericire, în acest an, am reușit să atragem și fonduri private, iar sponsorizările au constituit o gură de oxigen. Sperăm ca mediul privat să fie și anii viitori alături de noi, iar noi vom munci pentru ca performanța să fie cel puțin direct proporțională cu ajutorul primit.

Care ar fi principalele repere ale mandatului dumneavoastră, pe termen scurt, mediu și lung?

După cum am spus la începutul discuției, eram sigur că vom reveni la acest subiect. În primul an, îmi doresc dublarea numărului de sportivi legitimați, iar apoi creșterea lor constantă sau cel puțin menținerea. De ce? Un număr mare de sportivi generează concurență și mai multe șanse ca între ei să existe noi talente. Pe termen mediu, vreau ca CS „Unirea” Alba Iulia să fie un pol de atracție pentru toți sportivii buni din județ. Și așa cum am spus, să aibă asigurate cazare, masă, transport și un învățământ de calitate. Pe termen lung, o bază sportivă a clubului care să corespundă nevoilor tuturor. Vă asigur, toate aceste trei obiective sunt ”în lucru”.

E cunoscut faptul că sunteți unul dintre politicienii tineri, activi de ani buni în acest spațiu. Mai este ofertant să te implici într-un astfel de demers?

Pe scurt, povestea intrării mele în politică: La vârsta majoratului am aderat în această structură politică la fel ca și cum aș fi intrat într-un ONG, pentru că dorința mea era de a mă implica civic. La vremea respectivă, nu era ofertant și nu aveai mari sorți de izbândă dacă erai membru al unui ONG. Astfel, am ales un partid politic care corespunde ideologic credințelor mele. Dincolo de alte activități, o structură politică nu se poate numi astfel dacă nu face și activități civice. Tinerilor care vor să intre în politică le spun că, astfel, au ocazia de a-și face noi prieteni, de a-și crea o „pânză” de contacte, oameni pe care se pot baza, de la care au ce învăța și la care pot apela. Au ocazia să întoarcă societății, prin activități civice, ceea ce au primit la rândul lor. Își dezvoltă abilități de comunicare, relaționare și învață să treacă mai ușor peste emoțiile inerente vorbitului în public. Le-aș recomanda, totuși, să nu sară nicio treaptă. Dacă vor ajunge prea sus, fără prea mult efort, pot cădea de la înălțime. Așa după cum știți, am avut mai multe funcții de natură politică, inițial președinte al TSD Alba Iulia, secretar general al TSD Alba, consilierul al europarlamentarului Victor Negrescu, iar în prezent consilier județean și președinte al TSD Alba.

Pentru final v-aș ruga să ne spuneți ce mesaj aveți pentru colegii dumneavoastră din cadrul CS „Unirea” Alba Iulia dar și pentru sportivii care activează aici 

Nu pot decât să-i felicit, de la mic la mare, sau de la mare la mic, pentru munca depusă, sacrificiile pe care le fac zilnic, indiferent de capriciile vremii. Și vreau să știe că, pentru ei, oricând, ușa biroului meu este deschisă, indiferent de natura problemei pe care o au. Împreună, reușim să facem ca sportul să fie apreciat la adevărata lui valoare.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21472 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*