Interviu Cornel George Comșa, Președintele PP-DD Alba

Domnule Comsa, de curând aţi revenit în fruntea organizaţiei PP-DD Alba. Care a fost motivaţia unei astfel de decizii?

Motivele revenirii mele la Preşedinţia PP-DD Alba sunt complicat de explicat în câteva rânduri.  În esenţă însă, am revenit la Alba pentru a pune împreună o brigadă de oameni tineri şi hotărâţi, care să spargă gaşcă de potentaţi locali care conduce judeţul în interes propriu de douăzeci de ani. Am lăsat în vacanţa de vară organizaţia judeţeană să savureze scorul bun din locale, iar acum am venit să facem o surpriză şi mai plăcută simpatizanţilor şi membrilor noştri de partid. Sunt aici să câştigăm maximum posibil în alegerile generale.

Am auzit voci care spuneau că, imediat după alegerile locale, când aţi ieşit consilier general al capitalei, v-aţi văzut cu „sacii în căruţa” şi că nu va mai interesează judeţul Alba. Cum comentaţi?

Eu sunt născut şi crescut aici, şi mândria mea de a fi albaiulian la Bucureşti este similară cu aceea de a fi român în străinătate. Nu îmi ascund niciodată identitatea. Mă mândresc cu aparteneta mea, mă mândresc cu oamenii mei. Eu m-am dus în Consiliul Capitalei în speranţa că mă voi putea opune temeinic unui personaj la a cărui geneza am co-participat în 2008 – Sorin Oprescu. Însă majoritatea în Consiliu dictează altcumva, deocamdată. Nu sunt vreun Robin Hood şi nici Superman, însă am o alergie teribilă la nedreptăţi şi ingratitudine. Şi am un ego mare. Cum ar veni, sunt plin de defecte. Asta critică la mine aceste ”voci” pe care le menţionaţi.  Ţineţi minte că nu am candidat în vară în judeţ, însă mi-am sprijinit oamenii. Am pus bazele unei construcţii serioase. Judeţul Alba mă interesează cu predilecţie, cum aş putea să renunţ la Alba când părinţii mei trăiesc aici şi 90% dintre prietenii mei sunt aici?  Şi toate rudele, de la Crăciunel, Blaj şi Jidvei până la Aiud, Ocna Mureş şi Unirea. E judeţul meu. E parte din ceea ce sunt, cu  bune şi rele.

Cum abordează filiala judeţeană a PP-DD alegerile parlamentare şi cu ce candidaţi veniţi în fata alegătorilor?

Abordăm mult mai bine pregătiţi alegerile generale şi vom veni cu candidaţi care intră pe fiecare colegiu cu un singur gând. Să îl câştige. Sunt alegeri uninominale şi vom încerca să deschidem ochii alegătorilor, pentru a vedea clar că nu pot vota la nesfârşit aceleaşi fețe din PDL, PNL şi PSD, care nu au făcut nimic bun pentru ei, mandate la rând. Le vom aduce aminte că nu există ARD şi nici USL. Aceste nume ascund aceiaşi sforari care controlează judeţul de două decenii. Le vom aduce aminte că au votat USL ca să bată PDL, şi apoi s-au trezit cu PNL în mare iubire cu PDL. Le vom aduce aminte că au votat PDL ca să scape de „comunişti şi socialişti” şi s-au trezit cu o jumătate de USL contopita în interese cu partidul lor iubit. Le vom propune votanţilor, o dată pentru totdeauna, să aleagă oameni, nu partide şi alianţe iluzorii !

Credeţi cu adevărat în revoluţia votului?

Cred, nu ştiu dacă o să o vedem în toată splendoarea în aceste alegeri, însă sunt tânăr. Voi fi pe aici dacă îmi ajută Dumnezeu până când voi fi participat şi câştigat cu un atare val revoluţionar.

Care este motivaţia candidaturii dvs pentru Parlament şi de ce aţi ales Colegiul 4?

Sunteţi mai precis decât mă aşteptam. La momentul la care vă răspund la această întrebare încă nu ne-am decis cum vom candida pe colegii. Raţiunea pentru care candidez este în mod primordial aceea de a-mi ajuta partidul să ia cât mai multe voturi. Cred că pot face aceasta foarte bine pe Colegiul 4 de deputaţi. La fel de bine aş putea face-o şi pe Colegiul 1 de Senat.

Sunteţi liderul politic judeţean cu cea mai rapidă ascensiune dar şi cu rezultate peste aşteptările multora.Care e explicaţia?

Sunteţi, poate, prea generos cu aprecierile. Cred că cetăţenii aşteaptă ca tinerii să se implice mai mult în politică şi există o simpatie care vine în mod natural. Poate să mă fi ajutat acest lucru, alături de experienţa pe care o am în consultanta politică şi şcoala pe care am făcut-o. Mă pregătesc de mult timp pentru intrarea în spaţiul public, poate chiar dinainte să conştientizez acest lucru. Sper să am rezultate peste „aşteptările multora” în continuare.

Cum apreciaţi calitatea şi implicarea în problemele comunităţii a parlamentarilor de Alba din ultimii ani?

Nu cunosc nici un parlamentar de Alba. Nu i-am văzut în Parlament, nu i-am văzut la televizor, nu există pe internet, nu ies în pieţe, nu se întâlnesc cu oamenii…cine sunt parlamentarii Albei? Luaţi, vă rog, zece oameni de pe stradă, de pe orice stradă, din oricare oraş ori comună, şi dacă unul din ei vă poate enumera parlamentarii de Alba eu mă duc la o mănăstire de „taici” şi mă călugăresc. Ce să mai vorbim de implicare în viaţa comunităţii, cum ziceţi..? Am convingerea că Alba este un judeţ fără parlamentari. Din decembrie acest lucru trebuie să se schimbe. Dumneavoastră trebuie să schimbaţi această stare jenantă de lucruri, prin vot personal, nu politic!

Cu ce proiecte vin candidaţii PP-DD la parlamentare?

Am studiat atent „ofertele” din 2008, din mai multe judeţe din ţară, şi am observat lipsa de inspiraţie şi înţelegere a menirii unui deputat sau senator. Toţi veneau cu proiecte administrative, nu legislative, ca şi când ar fi fost candidaţi la primărie sau consilii locale. PP-DD vine anul acesta cu un proiect de amploare naţională şi puternice efecte locale, pe care nu pot să vi-l divulg azi aici. Va aduce o revoluţie în modul în care fiecare colegiu va fi tratat de către alesul din Parlament şi viceversa. Proiectul este aplicabil la nivelul ţării, iar rezultatele vor fi benefice la nivelul fiecărei entităţi administrative. E o idee la care mă gândesc insistent de câteva luni, şi combină un model european cu unul dintr-o ţară asiatică dezvoltată (unul dintre tigrii asiatici).

Există vreun politician din Alba care v-a dezamăgit din punct de vedere politic după alegerile din 10 iunie?

Da. Însă nu merită să le menţionăm numele. Vor fi adversarii noştri, să-şi facă singuri campanie!

Care credeţi că sunt primele trei probleme care ar trebui rezolvate de către parlamentarii de Alba?

Prin proiectul PP-DD putem rezolva şi primele şi ultimele trei probleme. Ca să nu fiu totuşi atât de evaziv, voi enumera câteva – atragerea de investiţii, locuri noi de muncă, punerea pe harta României a judeţului nostru, tranşarea odată pentru totdeauna a problemelor de la Roşia Montana şi Roşia Poieni, diminuarea politizării din instituţii etc.

Aţi avea să vă imputaţi ceva în calitate de lider judeţean al unei formaţiuni politice importante în opţiunile electoratului?

Da. Consecventa poziţie împotriva PDL, care m-a dus în postura de a pierde multe posturi de viceprimari în judeţ pentru oamenii mei, care au muncit. Aproape un an de zile am atacat constant monopolul de putere al PDL pe Alba. Nu aveam cum să mă duc să mă pup pe gură după asta cu acest partid. Şi reţineţi, nu eram constrâns de nicio alianţă. Liberalii n-au avut nici o tresărire, însă s-au lipit ca marca pe scrisoare de PDL, uitând ce spuneau cu câteva săptămâni în urmă. Vă rog să urmăriţi TOATE poziţiile mele publice, dinainte şi după alegerile locale. După care să vă uitaţi la cele ale PDL şi PNL. O să vă cruciţi. Regret aşadar că poziţia mea rigidă a lăsat zeci de colegi în postura de consilieri şi nu i-a dus în cea de vice-primari. Însă, există şi o parte bună, avem ce să le aducem aminte oamenilor când mai merg la vot cu USL şi PDL. Mergeţi degeaba oameni buni!

Dan Diaconescu…unii îi spun impostor,alţii salvator.Dumneavoastră cum l-aţi numi?
Este, pur şi simplu ,un lider.

La ce tip de campanie electorală vom asista din partea candidaţilor PP-DD la parlamentare şi inclusiv din partea dvs?

Inedită. Vom scoate tot arsenalul la faţa de masă. Trebuie să tragem cu dinţii dacă vrem să schimbăm ceva în bine în judeţul Alba. Avem o muncă dificilă, aceea de a demola iluziile ARD şi USL şi de a veni cu oferta noastră, constructivă, pe o bază cât se poate de curată. Va fi o muncă de Sisif.

Vă veţi menaja adversarii în campania electorală?

Nu. Nu îmi voi menaja nici măcar colegii.

Care va fi primul lucru pe care îl veţi face după alegeri dacă veţi câștiga?Dar în cazul unei nereuşite?

După ce vom câştiga, vom depune proiectul nostru electoral, în forma unei Legi, spre aprobarea noului Parlament. Adică vom iniţia schimbarea radicală a „colegiului uninominal” din entitate politică activată sporadic, în entitate activă, în permanenţă dezvoltare sub atenta implicare a deputatului sau senatorului. Iată că v-am mai divulgat puţin din „proiectul nostru”. La partea a doua a întrebării nu vă răspund.

Cineva îmi spunea, la un moment dat, că ” dacă Comșa a făcut minuni în fruntea PP-DD Alba în câteva luni, în fruntea unui partid cu vechime, era de neoprit.” Excludeţi pe viitor posibilitatea de a părăsi PP-DD pentru o altă formaţiune politică?

Nu am făcut minuni, este o exagerare. Pur şi simplu mi-am ales oamenii potriviţi pentru o confruntare grea. Din păcate, în fruntea unui „partid cu vechime” cum îl numiţi, nu aş fi avut nici o şansă de exprimare. Vedeţi bine cum sunt maziliţi ăia mici/tineri, ca să rămână la putere tot stafidiţii eterni ai partidelor clasice. În PP-DD am libertate maximă de mişcare şi pot aplica direct ziua ce visez noaptea. E un cec în alb pe care Diaconescu mi l-a dat, şi pe care nu l-aş fi primit niciodată de la Antonescu, Ponta sau Boc/Blaga. De fapt nu l-aş fi primit nici de la şefii locali ai acestor formaţiuni. În PDL, PNL şi PSD Alba practicile autocratice sunt aproape perfecte. Ai vreo idee bizară tinere? Să-ţi treacă!

Ce e mai tragic pentru un parlamentar? Să nu vrea sau să nu poată?

Este tragic că după 4, 8, 12 sau mai mulţi ani de mandat, să se întrebe lumea…oare ăsta ce dracu o făcut pentru noi? Pentru Alba? Şi să nu găsească nici măcar un răspuns. Din păcate nu este tragic pentru parlamentar, ci pentru alegător.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21826 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

2 Comments

  1. daca e asa grozav Comsa de ce nu candideaza la senat sau pe un colegiu cu nume grele. se duce pe Aiud-Ocna Mures ca acolo are sanse pt sunt candidati slabi. a plecat la Bucuresti unde nu a facut nici o branza. ii tot da inainte cu casa regala dar la aniversarea celor 90 de ani nici macar nu a fost invitat. ce a realizat? si-a pus politic tatal in functia de director la cultura si l-a inlaturat pe Marincas, singurul mai de doamne ajuta din acel partid. s-ar fi pupat pe gura cu orice partid i-ar fi indeplinit vointa, singura dealtfel de a-si pune tatal director. sa nu uitam ca pentru asta s-a batut cu liberalii la vila elisabeta. in rest ce a realizat aici sau in tara? s-a certat cu toti cei cu care a colaborat la un moment dat, a plecat cu suturi in fund si de la casa regala si de la Oprescu. doi scandalagii si el si tatal lui numit director desi nu stie nici macar sa foloseasca un PC.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*