Interviu Clement Negruț: „Personal, m-am implicat total în construcţia acestui partid, atât la nivel local cât şi naţional”

clement negrutPersonal, m-am implicat total în construcţia acestui partid, atât la nivel local cât şi naţional/ Avem peste o mie de membri în Alba şi sunt persoane care continuă să se alăture proiectului/ Cine ar fi putut să îşi imagineze că oameni care erau în stare să se jignească în cel mai urât mod posibil , să îşi atace familiile, să se acuze unul pe altul , acum sunt buni prieteni?              

Domnule Negruț, în noiembrie 2013, la scurt timp după plecarea dumneavoastră din PDL, îmi spuneați, tot într-un interviu, că „nu vă tranzacționați niciodată principiile” și că ați mers către PMP fiindcă această formațiune „are un plan concret și viabil de a aduce România pe drumul cel bun. V-a dat timpul dreptate sau aveți și dezamăgiri? În ceea ce priveşte principiile după care mi-am clădit cariera politică nu s-a schimbat nimic. M-am alăturat acestui proiect pentru că ştiam că iniţiatorul său, Traian Băsescu, vrea ca prin Mişcarea Populară să schimbe clasa politică, în primul rând, şi în al doilea rând să facă o altfel de politică, bazată pe meritocraţie, cinste şi profesionalism. Eram convins că intru într-o bătălie puternică și vă mărturisesc faptul că nu mă aşteptam la atâtea greutăţi în a arăta că suntem altfel. Unele greutăţi au apărut din cauza oamenilor care au intrat în acest proiect, văzându-l ca pe o oportunitate personală, fără să vibreze în  consonanţă cu ceea ce înseamnă să faci o altfel de politică. Ceea ce este important însă e faptul că am depăşit toate aceste piedici. PMP s-a consacrat pe scena politică românească și am trecut două etape electorale importante, care ne-au validat ca partid. Am dovedit că se poate şi vom arăta că acest proiect politic va avea un cuvânt de spus în spaţiul public.

PMP-ul a trecut, în ultima perioadă, prin anumite transformări. Un nou președinte și o conducere din care faceți parte, la vârf. De fapt, chiar au existat voci care v-au dat drept candidat la șefia partidului…Nu cred că un partid a fost atât de atacat, încă de la înfiinţare, de către celelalte forţe politice şi nu numai. Au fost momente dificile prin care am trecut dar dorinţa de a arăta că România are nevoie de un nou proiect politic, reponsabilitatea şi determinarea au fost atuurile noastre. Personal, m-am implicat total în construcţia acestui partid, atât la nivel local cât şi naţional. Avem o conducere nouă a partidului, avem o echipă tânără, pregătită să ducă mai departe acest proiect politic. În ceea ce mă priveşte, din poziţia de secretar general al PMP, am făcut tot ceea ce a depins de mine pentru a ţine unit partidul, pentru a organiza şi a pregăti un congres în care să ne alegem o conducere statutară. Sigur, au existat dezbateri în interiorul partidului în ceea ce priveşte preşedinţia PMP. Am fost pregătit să intru în competiţie şi consider că, la fel ca şi mine, mai existau alţi colegi care erau pregătiţi. Însă, aşa cum am declarat public, ,,toate  la timpul lor. Consider că sunt la fel de util şi din funcţia de vicepreşedinte. Ceea ce este important este faptul că am dovedit că suntem maturi politic şi că echipa contează. Avem un grup solid şi trebuie adăugat un lucru foarte important: avem un partener puternic în persoana fostului Preşedinte al României, domnul Traian Băsescu.

La puțin timp după ce ați fost colegul de bancă al Elenei Udrea în plenul Camerei Deputaților, unde s-au aprobat solicitările de arestare preventivă și urmărire penală, formulate de procurorii DNA pe numele domniei sale, ați făcut o afirmație care a făcut înconjurul presei naționale: ”Altă dată îi rupeau mâinile să i le sărute, acum nici măcar nu au trecut prin fața băncii”…O să vă răspund scurt la întrebare. De fapt, luaţi-o ca pe o constatare personală. În politică nu ai prieteni. Prietenia adevărată ține de caracter, un prieten adevărat este un camarad adevărat. În rest, în legătură cu ceea ce aţi remarcat şi dumneavoastră că s-a întâmplat în Parlamentul României, consider că a fost vorba de o ipocrizie fără margini.

Vreau să revenim puțin la filiala PMP Alba, pe care o conduceți, și v-aș ruga să-mi spuneți cum stau lucrurile aici, în județ. Sunteți mulțumit de activitatea desfășurată? Cum vă spuneam anterior, avem foarte mult de lucru la construcţia partidului în Alba. Aş spune că este un judeţ în care este destul de greu să construieşti politic , ţinând cont de faptul că cele două blocuri politice, PSD şi PNL, deţin supremaţia politico-administrativă în proporţie de 97%. Asta înseamnă o marjă foarte redusă de „mişcare” dar vă pot confirma că am reuşit, împreună cu o echipă inimoasă, să construim o structură puternică la nivel judeţean. Am luptat, de la egal la egal, cu ceilalţi competitori, în cele două confruntări electorale de anul trecut, cu rezultate mulţumitoare. Vreau să vă mai spun că peste 80% din membrii noștri activează pentru prima dată într-un partid politic. Suntem în plină etapă de dezvoltare și pregătim, cu grijă, paşii pentru alegerile din 2016. Avem peste o mie de membri în Alba şi sunt persoane care continuă să se alăture proiectului. Dinamica aceasta ne dă perspectiva unui partid puternic, la nivel judeţean. Profit de ocazie să spun că cei care vor să ni se alăture în cadrul PMP Alba, ne găsesc la sediul din Alba Iulia, strada Traian, numărul 10, ne pot contacta la numărul de telefon 0258/843781 sau ne pot scrie pe pagina de facebook „Partidul Mișcarea Populară Alba”.

Multe din luările dumneavoastră de poziție sau temele din conferințele de presă vizează guvernarea Ponta, cu care sunteți extrem de critic. Cum vă imaginați Executivul care ar pune România pe o direcție cât mai bună? România are nevoie de un partid de opoziţie curajos și responsabil. Iar acesta este PMP. Atunci când s-a hotărât înfiinţarea PMP aveam un guvern USL, cu susţinere de 70% în Parlamentul României, aveam un PDL cu bagajele făcute, gata să-şi rupă buletinul de identitate pentru a-l salva pe Blaga&Co. De aceea, toate poziţiile publice ale partidului şi ale mele personal au fost anti PSD şi aşa vor rămâne. Ce se constată în prezent nu este departe de anul 2013, când USL funcţiona la vedere. Acum, se funcţionează netrensparent, prin interpuşi , televiziuni şi ,,oameni de bine”. Noutatea este că, acestui troc politic actual, i s-a alăturat şi PDL care s-a oferit, cu arme şi bagaje, PNL.-ului. Din nefericire, nu o să avem prea curând un guvern care să îşi dorească o Românie puternică și tot ce se întâmplă acum dovedeşte acest lucru. Avem un Preşedinte al României susţinut în turul 2 al alegerilor de toate forţele politice responsabile care colaborează foarte bine cu Victor Viorel Ponta şi PSD şi avem un PNL care face doar un joc de imagine, arătându-ne perspectiva unui guvern liberal, dar nu se ştie când. PMP rămâne ferm pe poziţia singurului partid de opoziţie din România şi vom arăta în continuare faptul că românii aşteaptă altceva de la clasa politică. PMP militează pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului din 2009, prin care românii au votat un parlament cu 300 de membri, legea votului prin corespondenţă, o nouă lege a sănătăţii, reforma constituţională și o nouă lege a finanţării partidelor politice.

Cum catalogați scena politică din județul Alba? Am fost cu toții martorii unor ruperi de alianțe politice, ale unor reașezări. Oameni care, până mai ieri, erau aliați, acum sunt adversari…
Spuneam, mai devreme, că în politica nu există prietenii. Pornind de aici aş afirma că tot ceea ce vedem că se întâmplă în politica judeţeană este o mare păcăleală. PSD-ul şi PNL-ul, care până mai ieri erau aliaţi, în marea minciună politică numită USL, mimează acum o confruntare politică, în condiţiile în care mulţi liberali  ocupă funcţii, numiţi politic. Totul este un fals, tot ceea ce îi mână în luptă pe cei mai mulţi este dorința de putere, pentru influenţă. Nu vorbesc de acea putere politică sănătoasă, prin care să poţi să pui în practică proiecte pentru comunitate. Vorbesc de acea putere personală, discreţionară, de cele mai multe ori dictatorială, care  nu poate duce decât la o bunăstare personală sau de grup. Cine ar fi putut să îşi imagineze că oameni care erau în stare să se jignească în cel mai urât mod posibil , să îşi atace familiile, să se acuze unul pe altul , acum sunt buni prieteni? Vă asigur că aceasta prietenie nu îi uneşte numai pentru binele cetăţenilor.
Nu ştiu despre ce adversari vorbiţi în Alba, aici este linişte , o linişte pe care şi-o doresc atât PNL-ul cât şi PSD-ul. Vorba marelui strateg al PSD, Ion Iliescu: ,,trebuie să lucrăm în linişte.”

Aș vrea să ne faceți câteva precizări legate de colegiul Blaj-Sebeș, cel pe care îl reprezentați în Parlament? Care sunt problemele cele mai grave cu care se confruntă această zonă? Am fost ales în Colegiul 2, Sebeş – Blaj , sunt la al doilea mandat ca deputat şi pot să spun că am un colegiu în care lucrurile merg bine. Nu pot să mai vorbesc acum de probleme grave şi pot să spun, fără falsă modestie, că am pus umărul ca unele din problemele cu care se confruntau în 2008 cetăţenii din colegiul pe care îl reprezint să fie rezolvate. Fie că vorbim de infrastructură precară , despre centura ocolitoare a Sebesului, şcoli, dispensare, cămine culturale, în fapt lucruri pe care le doreau oamenii atunci când le-am cerut votul. Sigur, mai sunt multe de făcut dar acestea pot fi rezolvate, trebuie doar să fim atenţi la necesităţile comunităţilor şi să fim responsabili. Nu pot să nu amintesc o problemă serioasă cu care se confruntă Sebeșul – cea legată de Kronospan. Au fost câteva manifestări pro şi contra acestei societăţi. Este o preoblemă serioasă asupra căreia trebuie să ne pronunţăm cu responsabilitate. Sănătatea oamenilor este foarte importantă, instituţiile statului trebuie să fie responsabile şi să lucreze transparent. În ceea ce mă priveşte, în calitate de deputat în acest colegiu, am încercat să am o atitudine coerentă și corectă şi să pun în discuţia parlamentară două teme: 1. Ce facem cu pădurile din România ? 2. Respectarea legalităţii în ceea ce priveşte noua fabrică de formaldehidă care se doreşte să se construiască în cadrul societăţii Kronospan. Vă asigur că voi uza de toate căile parlamentare pentru a avea răspunsuri la aceste teme.

Mandatul dumneavoastră de parlamentar este trecut de jumătate. Ce planuri politice aveți pentru următorii ani? Sunteți tentat tot de un fotoliu de deputat sau, de ce nu, de senator?
Nu am făcut analiza mandatului de parlamentar după timpul care a trecut din el sau cât mai este. Am analizat activitatea mea după ceea ce am făcut şi pot să fac pentru cei pe care îi reprezint în Parlamentul României. Sigur, postura în care mă aflu, cea de deputat independent, nu este una care să-mi uşureze activitatea. Dar îi asigur pe toţi  cetăţenii din colegiul meu că au acelaşi parlamentar responsabil, corect şi care îi va reprezenta cu cinste în cel mai înalt for al României. Scena politică este într-o continuă schimbare, în momentul de faţă îmi canalizez activitatea pentru consolidarea partidului la nivel naţional, din poziţia de Vicepreşedinte, în paralel cu dezvoltarea PMP Alba. După scrutinul electoral din vara lui 2016 o să-mi fac planuri de viitor. Sunt adeptul paşilor mici, bazaţi pe siguranţa că fac ceea ce trebuie, nu ceea ce este tentant, dacă tot aţi amintit de tentaţii.

Ce mesaj aveți pentru locuitorii din județul Alba?Pot spera la vremuri mai bune ? Vreau să-i asigur pe conjudeţenii mei că mă preocupă situaţia economică și socială a comunității. Avem un judeţ cu bune oportunităţi de dezvoltare, avem resurse, rămâne să reuşim să le punem în valoare, pentru binele nostru. Mă voi strădui, ca din punct de vedere politic, să le ofer o bună oportunitate ca în 2016 să privească cu încredere spre PMP. De asemenea, mă alătur speranţelor lor că vor avea o clasă politica responsabilă şi că vor avea o viaţă mai bună.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23670 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*