Interviu Calin Potor

PSDI Cornel Comsa Europarlamentare

Considerat ca fiind principalul contracandidat al lui Mircea Hava în lupta pentru Primăria din Alba Iulia, deputatul Călin Potor este de părere că actuala conducere a municipiului este incapabilă să rezolve problemele oamenilor. Mai mult decât atât, candidatul USL a făcut referire punctuală la câteva aspecte pe care, după opinia sa, actuala administraţie le-a gestionat extrem de prost. Călin Potor consideră că albaiulienii ar trebui să taxeze la alegerile viitoare incompetenţa şi dezinteresul manifestat de actuala putere.

Domnule Potor, de curând aţi afirmat că imediat după topirea zăpezii, albaiulienii au ajuns să simtă din plin incompetenţa actualei administraţii locale. Vreţi să detaliaţi?

Aşa am spus şi îmi menţin părerea. După ce au înotat prin zăpadă, asta dacă au reuşit să iasă din case, albaiulienii au acum un alt duşman: gropile şi şanţurile care le distrug maşinile. Topirea zăpezii a scos la lumină dezastrul pe care conducerea primăriei nu îl vedea din cauza stratului gros de gheaţă. Drumurile au devenit impracticabile, în special în cartierele în care se execută diferite lucrări. Şi totul din cauza nepăsării firmelor şi a primăriei. Cei care au săpat şanţuri de-a latul şi de-a lungul străzilor aveau obligaţia de a reface carosabilul. Era una din condiţiile prevăzute în caietul de sarcini acceptat de societăţile comerciale în momentul în care s-au dus la licitaţie. Dar, pentru că nu le cere nimeni socoteală, au lăsat tot oraşul praf şi pulbere.

Sunt voci care ar putea spune că exageraţi…

Eu vă spun direct că vorbim de sute de gropi şi de şanţuri în care cetăţenii din municipiul nostru, cei care îşi plătesc conştiincios taxele şi impozitele, îşi distrug autoturismele. Oamenii sunt nevoiţi să îşi sacrifice sute de lei din bugetul familiei pentru a-şi repara maşinile. Din banii puţini pe care reuşesc să îi câştige cu greu mai dau bani şi pentru reparaţii. Cerem public conducerii primăriei să îi sancţioneze pe cei vinovaţi de acest dezastru fără precedent. Sunt gropi în care îţi rupi picioarele pieton fiind, să nu mai vorbim de circulaţia auto, care seamănă cu o cursă de off-road. În tot acest timp, firmele încasează zeci de milioane pentru lucrări, iar administraţia se face că nu vede neplăcerile cauzate cetăţenilor. Şi de ce ar face acest lucru? Pentru a deranja firmele „prietene”? Mie îmi este clar că actualului primar nu îi pasă de cetăţeni, chiar dacă este plătit din banii lor. Din primărie gropile nu se prea văd, iar cei care ne conduc nu stau de vorbă cu oamenii şi nu îi interesează problemele lor. Sau poate că oamenii ar trebui să folosească elicopterul, după modelul prezidenţial?

Aţi afirmat recent că „Alba se încălzeşte la soare”. Aţi ajuns la concluzia că „iarna nu-i ca vara”?

Din păcate, replica preşedintelui e pusă în practică de actualii guvernanţi. Această iarnă a demonstrat, dacă mai era nevoie, realitatea cruntă a sărăcirii României de către nişte guvernanţi incapabili, care se gândesc doar la buzunarul propriu. Iar dovada a venit în aceste zile când au fost făcute publice datele oficiale de la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale. Aproape 20 la sută din populaţia judeţului a avut nevoie de ajutor din partea statului pentru încălzirea locuinţelor. Din cele aproximativ 110.000 de gospodării din Alba, nu mai puţin de 21.000 au solicitat şi primit ajutoare pentru încălzire pentru luna noiembrie a anului trecut. Este o cifră absolut şocantă. Vorbim de zeci de mii de persoane aflate în imposibilitatea de a-şi asigura un minim decent în această iarnă.

Cine credeţi că se face responsabil de această situaţie?

E simplu: în Alba nu există investiţii şi oamenii nu au locuri de muncă. De unde să avem investiţii în judeţ dacă pe cei care conduc administraţia nu-i interesează? Cum să avem mari firme care să vină la Alba Iulia să creeze locuri de muncă pentru cei aproape două mii de şomeri dacă primarul şi viceprimarii sunt mai mult pe la DNA să dea declaraţii, fiind suspectaţi de acte de corupţie? În ultimii ani, marile companii au ocolit sistematic Alba Iulia, iar cei care ar fi trebuit să le caute au preferat să stea cu mâinile încrucişate şi să aştepte. Poate-poate vin ei investitorii singuri. Ce rost are să depunem noi eforturi, bine că ne luăm salariile. Este trist ca un oraş ca Alba Iulia, la 22 de ani de la Revoluţie, să nu se poată lăuda că are mari firme care să ofere cetăţenilor posibilitatea unui loc de muncă bine plătit. Este, pe de altă parte, realitatea care îi va lovi pe cei din administraţia locală în moalele capului la viitoarele alegeri. Până atunci rămânem săraci şi ne rugăm la Dumnezeu să se facă mai cald. Oricum, bani de încălzire nu prea avem.

Aţi atacat în termeni duri şi anumite aspecte legate de Cetatea din Alba Iulia. Practic, aţi afirmat că vorbim inclusiv de bani aruncaţi pe fereastră…

Rectific puţin. De fapt, nu sunt chiar bani aruncaţi pe fereastră, ci bani aruncaţi în conturile prietenilor partidului aflat încă la putere. Şi nu vorbim de sume mici, ci de 16 milioane de euro. Atât plăteşte municipalitatea pentru lucrările de pe latura de vest a Cetăţii. Să nu fiu înţeles greşit, sunt de acord şi susţin refacerea şi punerea în valoare a Cetăţii Alba Iulia. Dar nu cu orice preţ şi cu orice costuri. Banii plătiţi pentru aceste lucrări depăşesc cu mult limitele normalului şi ale bunului-simţ. Repet, doar refacerea părţii de vest costă 16 milioane de euro. Dacă adăugăm sumele pentru celelalte proiecte din Cetate, ajungem la peste 65 de milioane de euro. Cu aceşti bani se putea construi o cetate nou-nouţă lângă cea veche. Dar şi prietenii trebuie să trăiască şi să încaseze sume consistente din aceste aşa-zise lucrări. Din informaţiile pe care le avem, procurorii de la DNA verifică aceste lucrări, dar mai ales cum a fost posibil ca unele achiziţii să fie umflate şi cu 500%.

Oricum, lucrările continuă…

Gândiţi-vă că prin scoaterea la lumină a zidurilor din partea de vest a Cetăţii, parcul din faţa catedralei va fi distrus în proporţie de aproape 50 la sută. Şi vorbim despre ultimul parc din municipiu. Pentru că cel din Custozza a fost făcut una cu pământul în ciuda miilor de albaiulieni care au protestat şi au cerut salvarea copacilor. O să avem un parc mai puţin pentru ce? Pentru locuri de parcare pentru autoturisme şi autocare? Este aceeaşi minciună servită cetăţenilor ca şi în cazul Custozza când s-a spus că zona va deveni o piaţetă, după care au apărut locuri de parcare. Poate că asta este, de fapt, intenţia primarului Mircea Hava şi a celor care administrează Cetatea de parcă ar fi proprietatea lor: să transforme cetatea într-o mare parcare pentru clienţii hotelului medieval. Să aibă Nuţi Udrea şi ceilalţi pedelişti unde îşi parca jeep-urile când vin în campanie electorală.

deeoнакрутить лайки в аск фм

Pro Romania
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18388 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*