Interviu Alexandru Sinea, directorul Direcției de Sănătate Publică Alba. „Omul sfințește locul și asta este tot ce contează.”

Domnule Alexandru Sinea, v-aș ruga, pentru început, să ne spuneți câteva cuvinte despre parcursul dumneavoastră profesional de până acum…

alexandru sinea dspÎnainte de a face o scurtă ”incursiune” în activitatea pe care am desfășurat-o în cei aproape zece ani de când am ieșit de pe băncile facultății aș vrea să vă mulțumesc că stau de vorbă cu dumneavoastră și, implicit, cu cititorii publicației ProAlba. Nu vreau să pierdem ”spațiu” cu enumerarea programelor și cursurilor pe care le-am absolvit. Vă spun, pe scurt, că am terminat două facultăți care, spun eu, converg, fiind de profesie economist și jurist. Câțiva ani am lucrat la Garda Financiară, fiind responsabil de controlul agenților economici din județ. Apoi, am trecut în mediul privat. Văzând de pe margine anumite lipsuri și goluri ale sistemului sanitar, despre care vom vorbi, am considerat că este cazul să mă implic, să fiu jucător, nu doar spectator. Practic, am ales să intru în meci și îmi asum fiecare cartonaș galben sau ”strigăt” care vine din tribune. Din afara sistemului sanitar județean am observat că acesta se dezvoltă haotic, neavând o strategie județeană de sănătate pentru utilizarea eficientă a resurselor. Imediat după instalarea în funcție, am mobilizat specialiștii din cadrul instituției, în colaborare cu alți factori instituționali din sistemul sanitar, să elaboreze un astfel de document. După cum știți, s-a concretizat și vă asigur că îl vom pune în practică.

În CV-ul dumneavoastră se mai regăsesc specializări în domeniul formării profesionale și leadership-ului, derulate în SUA, respectiv în Marea Britanie, la Universitatea Oxford. Cum de v-ați întors acasă?

sinea alexandruE drept. Am avut onoarea și, poate, și șansa de a studia peste mări și țări, însă nu am luat niciodată în calcul să-mi trăiesc viața altundeva decât în Alba Iulia, la mine acasă. Aici m-am născut, am crescut și sunt dator acestui oraș, profesorilor de la Colegiul ”Horea, Cloșca și Crișan”, unde m-am format. Sper doar ca aceste cunoștințe pe care le-am acumulat în centrele universitare să-și pună amprenta asupra activității mele, desfășurate în slujba cetățenilor și sub oblăduirea Ministerului Sănătății. Omul cât trăiește învață și indiferent câte cursuri și specializări are nu le poate ști pe toate. De aceea, niciodată nu ezit să spun ”nu știu”, iar în cele nouă luni de activitate în cadrul DSP am învățat foarte multe de la colegi și, fără lipsă de modestie, sper că și ei au ”rămas” cu ceva de la mine.

Sunt câteva luni de când ați preluat funcția de director al Direcției de Sănătate Publică Alba. Mulțumit de ceea ce ați găsit la preluarea mandatului?

Când îmi puneți întrebarea aceasta îmi vine în minte o vorbă celebră a lui Mihai Eminescu… ”Oamenii se împart în două categorii: unii caută și nu găsesc, alții găsesc și nu sunt mulțumiți”. Firește, omul nu este niciodată mulțumit pentru că tinde spre perfecțiune. Aș vrea să înțelegeți că la DSP Alba am găsit un colectiv de profesioniști, oameni dedicați, inimoși, experimentați, pentru care această instituție înseamnă jumătate din viață, deoarece unii lucrează aici de peste 35 de ani. Omul sfințește locul și asta este tot ce contează. Însă dacă vrei ca cineva să dea randament, trebuie să oferi și cadrul de lucru adecvat. De aceea, am considerat necesară asigurarea microclimatului optim și am ales să purcedem la modernizarea sediilor instituției, care nu au mai fost reabilitate de peste 20 de ani. Decizia a fost luată doar după ce veniturile proprii au crescut cu peste 63% față de anul precedent, iar acești bani nu puteau fi folosiți, conform legii, pentru investiții în spitale care sunt, firește, mult mai importante. Încă de la început am inițiat un proces de modernizare instituțională, fie ca vorbim de chestiuni procedurale, metode de lucru, colaborare intrainstituțională și interinstituțională, până la modernizări ale clădirilor, echipamentelor și altele. Îmi doresc ca micile schimbări, să spunem așa, pe care le-am făcut, să își arate utilitatea atât pentru angajații DSP cât mai ales pentru beneficiarii muncii pe care o prestăm, în speță cetățenii județului.

V-aș ruga, pentru cititorii noștri, să ne vorbiți despre atribuțiile DSP, importanța instituției și rolul pe care trebuie să îl joace în beneficiul fiecăruia dintre noi…

alexandru sineaConform legii, Direcția de Sănătate Publică este serviciul public deconcentrat, cu personalitate juridică, subordonat Ministerului Sănătăţii, reprezentând autoritatea de sănătate publică la nivel local, care realizează politicile şi programele naţionale de sănătate, elaborează programe locale, evidenţele statistice pe probleme de sănătate, precum şi de planificare şi derulare a investiţiilor finanţate de la bugetul de stat pentru sectorul de sănătate. Organizăm culegerea și prelucrarea datelor statistice de la toți furnizorii de servicii medicale, monitorizăm afișarea pe site-ul spitalelor publice a proiectelor bugetelor de venituri şi cheltuieli şi analizăm execuţia bugetelor de venituri şi cheltuieli lunare şi trimestriale. Sper că nu v-am plictisit. Să conchid, oamenii știu, și știu bine, că instituția noastră efectuează controale la unitățile de alimentație publică, verifică și oprește darea în consum a alimentelor care nu corespund normelor de igienă, precum și folosirea obiectelor, materialelor și substanțelor care prin natura lor sau modul de utilizare periclitează starea de sănătate a populației. Totodată, dispunem măsuri speciale pentru pacienții suspecți de boli transmisibile, precum și măsuri de combatere a acestor afecțiuni. Nu în ultimul rând, verificăm aplicarea legislației Uniunii Europene în domeniul sănătății publice și răspundem de respectarea legislației în vigoare privind controlul infecțiilor nosocomiale, cunoscute sub denumirea de intraspitalicești.

Care ar fi, în linii generale, proiectele pe care vi le-ați propus pe termen scurt, mediu și lung, din postura de director?

Un proverb care îmi place spune ceva de genul, ”învață să ceri mult de la viață să ai de unde negocia”. Ambițiile noastre sunt dintre cele mai mari, însă este nevoie să rămânem ancorați în realitate, schimbările nu vin peste noapte, ci sunt un rod al muncii continue, seriozității și perseverenței. Ceea ce am început trebuie dus la bun sfârșit și aici mă refer la strategia județeană de sănătate, un document complex de peste 100 de pagini, postat pe site-ul instituției, de care trebuie să ne ținem cu strictețe. Totodată, pot să vă spun că DSP Alba nu stă cu mâna întinsă ci depune proiecte și facem tot ce depinde de noi pentru a le câștiga. Concret, am depus două proiecte europene pentru formarea profesională a aproape 1.500 de medici, din mai multe județe, ce au o valoare de aproape 4,2 milioane de euro, sumă echivalentă cu bugetul instituției pe 15 ani. Dat fiind deficitul de personal ca urmare a migraţiei externe, investiţia în resursa umană este esenţială pentru creşterea accesului, calităţii şi eficacităţii serviciilor. Se va acorda prioritate formării cadrelor medicale implicate în abordarea pacienților cu boli cardiovasculare, a copiilor cu tulburări de spectru autist, a pacienților cu patologie psihiatrică, dar și creșterii nivelului de competențe profesionale a medicilor de familie în diagnosticul prenatal pentru limitarea incidenței malformațiilor congenitale și a bolilor genetice. Pentru profesionalizarea asistenților medicali din județ vă pot spune că am încheiat protocoale cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, care instruiesc periodic asistenții medicali din județ, iar specialiștii DSP verifică respectarea prevederilor legale, asigurându-se de o calitate ridicată a actului medical.Direcția de Sănătate Publică Alba s-a drămuit din veniturile proprii, iar banii pe care îi cerem Ministerului sunt dedicați, exclusiv, pentru finanțarea spitalelor. Încercăm să fim în continuare buni gospodari și dorim să continuăm procedura de extindere a acreditării laboratorului nostru și pentru alte domenii, spre pildă toxicologie și teste de sanitație.

Au fost câteva voci care, la învestirea dumneavoastră în funcție, spuneau că sunteți prea tânăr. Pe de altă parte, știu că, de exemplu, ați avut, deja, oferte de a lucra în administrația centrală iar meritele dumneavoastră au fost recunoscute la nivel național. Cum comentați?

Mulțumesc, dar ”prea tânăr” cred că este mult spus deoarece îndeplinesc condițiile legale de vârstă pentru a ocupa funcția de director. Da, într-adevăr, sunt unul dintre cei mai tineri directori din județul Alba. Tinerețea este un atribut trecător, de care trebuie să profităm la maximum și să acumulăm experiență. Cred cu tărie că toți tinerii trebuie să se implice în dezvoltarea societății, fie că vorbim de mediul privat sau public. Avântul tinereții împreună cu experiența specialiștilor fac, întotdeauna, ”casă bună”. Este o rețetă de succes. Cât despre plecare, e drept, sunteți bine informat, însă scopul meu nu este de a mă perinda dintr-o funcție în alta. Scopul meu este de a duce la bun sfârșit proiectele de dezvoltare ale instituției și nicidecum de a fugi când zăresc ”o luminiță la capătul unui tunel”. Ați afirmat că meritele mele au fost recunoscute la nivel național. Le mulțumesc celor care au apreciat munca mea și implicit a echipei DSP Alba, dar nu sunt un vânător de funcții. Îmi doresc să confirm, să demonstrez și nicidecum să plec.

Nu e un secret pentru nimeni faptul că sunteți un familist convins. Dacă v-aș ruga să ne spuneți câteva cuvinte despre cei apropiați, ce mi-ați răspunde?

Nimic nu poate face un tată mai fericit decât zâmbetul copilului său. La 30 de ani pot spune că am o familie fericită, o soție și două fetițe, iar cele 24 de ore le împart la serviciu și acasă. Cu toate că de la o vârstă, după cum știți și dumneavoastră, timpul devine cel mai mare dușman, nu pierd nicio serbare și niciun eveniment la care copiii mei s-ar putea uita în stânga și dreapta și să întrebe deznădăjduiți ”unde e tati?”. Nu pot și nici nu vreau să-mi neglijez rolul de părinte, mai ales că fetele sunt foarte atașate de tați. Depun, alături de soția mea, Diana, toate diligențele necesare pentru a le asigura o bună creștere și educație. În schimb, stați liniștit, am și eu multe de învățat de la ele. ”Familia este școala în care ești deopotrivă profesor și elev”, spune un proverb al artistului Ioan Gyuri Pascu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 20614 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*