Întâlniri de lucru pentru informarea celor care vor să acceseze 200.000 de euro fonduri nerambursabile

Mircea Trifu

MICROINTREPRINDERILE DIN REGIUNEA CENTRU VOR ABSORBI FONDURI EUROPENE PENTRU AFACERI MAI PROSPERE

  • In douazeci de ani, firmele mici din Regiunea Centru au creat si mentinut mai mult de 40.000 locuri de munca, bazandu-se pe sprijinul oferit de Uniunea Europeana 

Peste 200 de reprezentanti ai microintreprinderilor si firmelor de consultanta din Regiunea Centru au participat la sesiunile organizate de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru pentru lansarea celui de-al doilea apel de proiecte din cadrul prioritatii de finantare nerambursabila 2.1A din Programul Operational Regional 2014-2020. Expertii ADR Centru au prezentat – la Brasov, Alba Iulia si Tirgu Mures – care sunt criteriile, conditiile si tipul de cheltuieli care trebuie sa fie indeplinite si realizate de microintreprinderi, pentru accesarea unui buget regional de aproximativ 14,5 milioane euro, fonduri nerambursabile, destinat dezvoltarii firmelor de productie sau prestari servicii. Depunerea online a cererilor de finantare nerambursabila pentru dezvoltarea microintreprinderilor in cadrul acestui al doilea apel de proiecte va incepe in data de 8 iulie 2019, la ora 12, exclusiv electronic in sistemul MySMIS.

Reuniunile de lucru au avut loc la Camera de Comert si Industrie Brasov, la Hotel Parc Alba Iulia si la Camera de Comert si Industrie Tirgu Mures, in cadrul unei suite regionale de seminare de informare organizate de ADR Centru pentru firmele cu cel mult 9 angajati din Regiunea Centru, care doresc sa isi dezvolte afacerile prin obtinerea unei finantari nerambursabile de maxim 200.000 euro, la care ei trebuie sa aduca o contributie financiara de minim 10%. Toate intalnirile au inclus prezentarea la zi a Programului Operational Regional 2014-2020, a prioritatilor de finantare lansate pana in prezent si stadiul implementarii proiectelor deja contractate. Principalele subiecte abordate in cadrul acestor intalniri au fost conditiile care trebuie sa fie indeplinite pentru a putea fi accesate fondurile nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor, cum se completeaza cererea in sistemul electronic MySMIS si cum se vor incarca documentele justificative, ce reguli si cheltuieli obligatorii sunt impuse pe identitate vizuala, dar si posibilitatea firmelor de a isi cauta parteneri de afaceri in alte tari din Europa si nu numai.

Modul de interpretare a prevederilor Ghidului specific de finantare pentru prioritatea 2.1A, de dezvoltare a microintreprinderilor, a fost prezentat si discutat de catre cei prezenti la toate sesiunile de informare. A fost accentuat pe parcursul  prezentarilor faptul ca si acest apel de proiecte este unul competitiv, cu depunere electronica, procesul de evaluare si selectie avand reguli foarte explicite, care trebuie respectate de solicitanti. Pe de alta parte, cele mai frecvente intrebari venite din partea participantilor au vizat modul in care se interpreteaza criteriile si punctajul din grila de evaluare tehnica si financiara, modul de interpretare a criteriilor referitoare la utilizarea surselor de energie regenerabila, dar si interpretarea prevederilor legii 346/2004 in privinta legaturilor dintre societatile comerciale.

Vorbind despre aceste seminare de informare, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, a precizat:

”Mediul de afaceri este cel mai dinamic la nivel economico-social si relevanta fluxurilor de capital isi spune aici foarte mult cuvantul. Acest al doilea apel de proiecte vine dupa o bogata experienta castigata in derularea de finantari pentru firme, pe mai multe domenii. Noi, ca institutie ce coordoneaza acest proces de finantare la nivel regional, de peste doua decenii, stim cum sa abordam problematica sectorului si stim ca necesarul de finantare pentru dezvoltarea afacerilor mici si medii este unul foarte mare. Vorbim cu firme care au experienta, vorbim cu firme care au mai accesat resurse nerambursabile pe alte programe si in anii anteriori. Vorbim insa si cu firme care abia acum incep sa gaseasca o solutie in dezvoltare, prin accesarea de fonduri europene”. 

Concret, doar pentru IMM-uri, incepand din anii 2000, ADR Centru a finantat 2.138 de societati comerciale in toata Regiunea Centru, care au investit fonduri totale in valoare de peste 480 milioane euro, din care peste 350 milioane euro au fost resurse nerambursabile. Aceste firme au creat de-a lungul timpului circa 10.000 de locuri de munca noi, alte peste 30.000 de locuri de munca fiind mentinute ca urmare a proiectelor realizate. Asta spune foarte mult pentru capacitatea de dezvoltare a regiunii noastre. Din acest punct de vedere, competitivitatea regionala a crescut foarte mult, iar investitiile private incep sa se coreleze cu investitiile publice, Regiunea Centru fiind intre primele trei din tara in privinta absorbtiei de fonduri europene.

    Referitor doar la perioada de cand Romania este membra a Uniunii Europene, in anii 2007-2014 proiectele REGIO coordonate de ADR Centru au depasit 82% ca grad de absorbtie, iar pentru aceasta perioada, 2014-2020, la nivelul intregii regiuni si pe toate axele programului REGIO, sunt depuse 1.466 proiecte, care au o valoare totala de aproape 2,5 miliarde euro, in conditiile in care alocarea financiara de care dispune Regiunea Centru este de 880 milioane euro. In acest moment sunt contractate 570 de proiecte, cu o valoare totala de peste 885 milioane euro si prin care se solicita mai mult de 616,6 milioane euro. Dintre acestea, doar in ultimii doi ani au fost contractate aproape 400 de proiecte pentru firmele mici, care vor investi circa 190 milioane de euro in dezvoltarea afacerilor. In judetul Alba situatia dovedeste ca am sprijinit de-a lungul celor doua decenii de activitate dezvoltarea a 816 firme, care au folosit 57 milioane fonduri publice, guvernamentale sau europene, la care beneficiarii au contribuit cu inca 21 milioane euro, pentru constructii de hale industriale, structuri de cazare, spatii de productie si dotari cu echipamente moderne, inclusiv tehnica IT.

    ”Acest lucru este foarte important pentru administratia publica, la Brasov fiind alaturi de noi si domnul Adrian Vestea, presedintele CJ Brasov, la Alba Iulia l-am avut ca invitat in cadrul seminarului pe domnul Dumitru Fulea, vicepresedinte CJ Alba, iar la Tirgu Mures, alaturi de noi a fost prezent domnul Peter Ferenc, presedintele CJ Mures. Reprezentantii administratiei locale au subliniat ca acorda tot sprijinul dezvoltarii mediului de afaceri, deoarece numai asa se poate crea bunastare si astfel se valorifica si importatele investitii locale in infrastructura. In plus, in toate aceste reuniuni de lucru, avand in vedere perioada in care ne aflam, am pus accent actiunea de informare si constientizare a cetatenilor cu privire la sprijinul european acordat Romaniei de Uniunea Europeana si pe importanta participarii la alegerile europarlamentare din 26 mai. Iar in cadrul vizitelor noastre la peste 30 de firme din toate judetele regiunii, am discutat direct cu oamenii care au locuri de munca datorita fondurilor europene, am aflat ca vor participa cu siguranta la vot, pentru intarirea coeziunii la nivel european, asa cum rezulta si din Declaratia sefilor de state si de guverne din UE, elaborata si data publicitatii in cadrul Summit-ului de la Sibiu. Am convenit cu totii ca vom lucra impreuna pentru absorbtia fondurilor europene, pentru imbunatatirea conditiilor de afaceri pentru firmele mici si mijlocii. Nu in ultimul rand, tuturor ne este foarte clar  ca, fara aceste fonduri europene, dezvoltarea nu ar fi fost posibila, drept pentru care toti cetatenii cu simt civic vor participa la votul din 26 mai 2019!”a mai adaugat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22510 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*