Începe reabilitarea termică a blocurilor din Regiunea Centru

reabilitare termica 3Marți, 11 februarie, la sediul Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc a fost semnat un nou contract de finanțare din fonduri nerambursabile Regio, prin care se alocă 1,49 milioane lei pentru reabilitarea termică a 114 locuințe din Regiunea Centru. Contractul de finanțare a fost semnat de către reprezentantul beneficiarului, primarul municipiului Miercurea Ciuc, domnul Ráduly Róbert Kálmán și de către directorul general al ADR Centru, domnul Simion Crețu. Acesta este primul contract semnat și finanțat la nivel regional, prin DMI 1.2 – Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe, domeniu lansat la nivel național în 1 noiembrie 2012.

Proiectul ”Reabilitare termică a clădirii de locuit – str. Kossuth Lajos nr. 28-30-32-34-36”, a fost depus spre finanțare de către Primăria Municipiului Miercurea Ciuc și are o valoare totală de 2,74 milioane lei, din care 1,49 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată, iar diferența dintre cele două sume reprezintă cofinanțarea asigurată de către beneficiarii proiectului. Fondurile sunt solicitate pentru reabilitarea a 114 apartamente,  reabilitare termica 1pe o suprafață 7.736 mp, respectiv pentru înlocuirea a 1.575 mp de ferestre și uși. Pentru acest bloc construit în urmă cu trei decenii, prin implementarea proiectului, după 18 luni necesare pentru finalizarea lucrărilor, conform estimărilor beneficiarului, se va reduce consumul de energie anual cu 47,6%, consumul de energie pentru încălzire va scădea și se vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

”Prin reabilitarea termică a acestui bloc de locuințe din municipiu, se va reduce consumul de energie al populației și implicit, se va realiza o economie la facturile de energie, mai ales pentru acele categorii sociale care au cea mai mare nevoie de sprijin. Prin contribuția pe care o vom asigura din partea primăriei și a asociaților de proprietari, respectiv de 1,2 milioane lei, dorim ca în urma reabilitării locuințelor să îmbunătățim condițiile de confort interior din locuințe, ca urmare a reducerii pierderilor de căldură prin lucrări de izolații ale pereților, ușilor și ferestrelor”, a declarat Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

reabilitare termica 2”Prin această schemă de finanțare sunt vizate blocurile construite în perioada 1950 – 1990, ce au un regim minim de înălțime P+3. Avem, la nivel regional, un buget de 22,60 milioane euro fonduri nerambursabile pe care le-am pus la dispoziția autorităților publice locale spre finanțarea reabilitării termice a locuințelor. Aceste investiţii în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe, vor contribui la reducerea sărăciei energetice din Regiunea Centru, prin reducerea costurilor cu încălzirea, în special pentru familiile cu venituri reduse. Astfel se vor îmbunătăţi condițiile de trai ale categoriilor sociale reabilitare termicadefavorizate”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

La nivelul Regiunii Centru, un număr de zece proiecte au fost depuse din decembrie 2012 spre finanțare nerambursabilă pe acest domeniu. Cele zece proiecte depuse au o valoarea totală de 17,71 milioane euro, din care 9,54 milioane euro reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată de către beneficiari. În prezent, încă un proiect se află în etapă precontractuală urmând a semna contractul de finanțare în perioada următoare, iar alte opt proiecte sunt în etapă de evaluare.  

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 17502 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*