În săptămâna ,,Să știi mai multe, să fii mai bun!”, Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” a primit vizita a peste 200 de elevi

Mircea Trifu

scoala altfel liceul militar 04În aceste zile, Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” a primit vizita a aproximativ 200 de elevi de gimnaziu din Alba Iulia, Școala gimnazială ,,Mihai Eminescu” și Școala gimnazială ,,Avram Iancu”, dar și din localitățile Meteș și Ampoița. De asemenea, elevii militari au primit, cu brațele deschise, vizita unor tineri din Cluj-Napoca și Brașov, dornici de cunoaștere, plin de entuziasmul specific vârstei, curioși să intre într-o lume cu totul nouă, aceea a învățământului militar liceal. Elevii în uniformă albastră au oferit răspunsuri la toate întrebările legate de mediul cazon, de rigorile disciplinei militare, de specificul procesului instructiv-educativ și i-au îndemnat să îmbrățișeze, cu încredere, perspectiva învățământului militar.

Oaspeții au fost primiți și însoțiți pe tot parcursul vizitei de către elevii fruntași ai colegiului militar gazdă. Piesa de rezistență a vizitei e a fost atelierul de pregătire militară, coordonat de către căpitanul Lucian Rusu, unde au fost expuse elemente specifice orelor de instruire, tragere, pregătire militară generală.

Elevii școlii gimnaziale ,,Avram Iancu” din Alba Iulia, în semn de mulțumire și apreciere, ne-au încântat cu câteva momente artistice frumoase: chitară clasică, cor și interpretarea unor melodii tradiționale românești. În cea de a doua zi a săptămânii ,,Să știi mai multe, să fii mai bun!”, drăgălășenia, inocența și talentul s-au îmbinat cu disciplina, dăruirea și buna conduită.

scoala altfel liceul militar 03Pe lângă aceste activități, elevii colegiului militar albaiulian au participat la acțiuni de ecologizare, ambientare și comemorare. Astfel, în cadrul ,,Lunii plantării arborilor” (15 martie-15 aprilie) două plutoane de elevi de clasa a X-a, însoțiți de către comandantul companiei, domnul căpitan Lucian Rusu și profesorul diriginte Valer Macarie, au participat la campania de plantare a puieților din zona Ciugud, județul Alba, unde alături de o grupă de studenți din Orașul Marii Uniri au reușit să planteze aproximativ 1000 de arbuști (gorun, frasin, paltin și salcâm).

La temelia Patriei noastre de astăzi stau osemintele a sute de mii de eroi, care și-au dat viața și sufletul pentru îndeplinirea datoriei supreme. Fiecare a dus o luptă, victoria fiind câștigarea libertății, demnității, integrității. Sunt valori specifice fiecărui creștin, fiecărei națiuni. Sfinții sunt imortalizați în icoane, eroii în monumente ale eroilor. Eroii neamului sunt omagiați în zilele stabilite prin decrete, legi, sau alte acte normative. Anul 2015 a fost declarat ca ,,An al veteranilor”. Și, pentru că această săptămână este dedicată activităților menite să știi mai multe și să fii mai bun, dar este și Săptămâna Patimilor, premergătoarea Sfintei Sărbători a Învierii Domnului, a fost un bun prilej de meditație, de comemorare a eroilor, de respect față de dăruirea și jertfa lor.

Cei mai tineri elevi ai Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” au participat, miercuri, 8 aprilie, în Cimitirul Veteranilor din Alba Iulia, la o scurtă lecție de istorie, predată cu emoție de către domnul colonel (r) Papeși Eugen, președintele Asociație veteranilor de război, filiala Alba, care în curând va aniversa 80 de ani.

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22500 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*