În atenția deținătorilor de arme. Din 15 ianuarie au intrat în vigoare modificările la legea privind regimul armelor și munițiilor

armamentInspectoratul de Poliţie Judeţean Alba atrage atenţia cu privire la noile prevederi legislative în ceea ce priveşte regimul armelor şi muniţiilor şi subliniază câteva aspecte reglementate de Legea 319 din 15 decembrie 2015, prin care au fost aduse o serie de modificări şi completări Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor.

Deţinătorii de arme, cu excepţia vânătorilor, au obligaţia efectuării de şedinţe de tragere, anual, în poligoane autorizate. Persoanele fizice care dețin arme neletale supuse autorizării, sunt obligate să facă dovada absolvirii cursurilor de instruire teoretică şi practică.

Politia va notifica titularul permisului de armă, începând cu 6 luni înainte de expirarea valabilităţii acestuia.

Vineri, 15 ianuarie 2016, va intra în vigoare Legea 319 din 15.12.2015, prin care au fost aduse o serie de modificări si completări Legii 295 din 2004 privind regimul armelor si muniţiilor.

Potrivit noilor prevederi, deţinătorii de arme letale şi neletale supuse autorizării sunt obligaţi să se supună examenului psihologic şi/sau medical, la solicitarea expresă a structurilor de poliţie competente, în situaţia în care acestea constată motivat că există indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea examinării psihologice şi medicale, în vederea menţinerii autorizării pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii letale sau neletale supuse autorizării;

Totodată, colecţionarii de arme pot procura numai arme de colecţie, fără muniţia aferentă, cu unele excepţii şi în condiţiile stabilite în normele metodologice de aplicare a legii;

Valabilitatea permisului de armă se prelungeşte de către autoritatea competentă (Inspectoratele de Poliţie Judeţene, prin structura specializează, respectiv Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase), pentru o perioadă de 5 ani, dacă titularul îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi prezintă dovada efectuării unei şedinţe de tragere anual, într-un poligon autorizat, cu excepţia posesorilor de arme de vânătoare.

Începând cu 6 luni înainte de expirarea valabilităţii permisului de armă, este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de data expirării valabilităţii permisului de armă;

Titularii dreptului de a purta şi folosi arme neletale, destinate pentru autoapărare, pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.

Posesorii armelor neletale cu destinaţia de autoapărare pot procura şi deţine maximum 25 de cartuşe pentru o singură armă;

Persoanele fizice care la data de 15.01.2016, deţin arme neletale supuse autorizării, sunt obligate să facă dovada absolvirii cursurilor de instruire teoretică şi practică, prevăzute la art. 57 alin. 4 lit. g din Legea nr. 295/2004, modificată şi completată, cu ocazia prezentării la prima prelungire a valabilităţii permisului de armă.

Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocraţiei, concomitent cu sporirea protecţiei ordinii publice, a siguranţei naţionale și protejarea vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor.

De asemenea, actul normativ reglementează unele segmente importante în relaţia angajat-angajator în legătură cu instructorii în poligonul de tragere. Sunt acordate competenţe societăţilor comerciale autorizate pentru producerea de arme aflate în subordonarea sau coordonarea companiilor naţionale, constituite în baza unor acte normative pentru efectuarea operaţiunilor cu arme.

Reamintim că la nivelul Inspectoratului de Politie Judeţean Alba, Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase este structura cu atribuţii privind asigurarea respectării dispozițiilor legale la regimul armelor şi muniţiilor, autorizarea persoanelor fizice si juridice pentru deținerea, portul şi folosirea armelor şi muniţiilor, precum şi prevenirea, descoperirea şi constatarea infracţiunilor şi a faptelor contravenţionale la acest regim.

Programul de lucru cu publicul la ghişeul Serviciului Arme Explozivi Substanţe Periculoase este următorul:

  • marţea între orele 09.00- 14.00
  • joia între orele 12.00-18.00.
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21858 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*