Impactul socio-economic al proiectelor contractate prin ADR Centru pentru dezvoltarea județului Mureș

Luni, 12 noiembrie, de la orele 11.00, jurnaliștii din Regiunea Centru au văzut  la fața locului rezultatele a patru proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional în județul Mureș. Informațiile au fost furnizate presei, în cadrul unei întâlniri cu mass-media în sediul Consiliului Județean, de domnul președinte Ciprian Dobre și de domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, alături de reprezentanți ai administrației publice locale și de alți beneficiari de fonduri REGIO. Presa a vizitat nu numai sediul de unde se monitorizează zonele cu risc din Târgu Mureș, sau lucrările la Ambulatoriul Spitalului Județean, dar și un modern centru de afaceri, încheind periplul la un cămin social. Astfel, cetățenii vor fi mai bine informați despre impactul investițiilor derulate din fondurile nerambursabile ale Programului Operațional Regional, după ce ziariștii au discutat direct și deschis, cu autoritățile, cu investitorii privați, dar și cu reprezentanții Centrului pentru vârstnici din Ceuașu de Câmpie.

Evenimentul a demarat printr-o conferință de presă ce a avut loc la sediul Consiliului Județean Mureș, în cadrul căreia reprezentanții mass media au fost informați despre stadiul proiectelor contractate prin Programul Regio în Regiunea Centru și, în special, despre cele 78 de proiecte contractate în județul Mureș, din cele 242 proiecte depuse. Jurnaliștii au fost informați și de faptul că în curând se vor mai contracta încă 5 cereri de finanțare mureșene, ridicând astfel suma nerambursabilă atrasă în acest județ la circa 88 milioane euro.

Pentru exemplificarea concretă a impactului proiectelor realizate cu fonduri europene, ADR Centru a organizat vizitarea a patru cereri de finanțare contractate, depuse de către Consiliul Județean Mureș, Primăria municipiului Târgu Mureș, de Asociația Amicus, precum și de o societate comercială din municipiul reședință a județului. Proiectele vizitate sunt finanțate din bugetul Programul Operațional Regional, Domeniul major de intervenție (DMI) 3.1, care vizează investițiile în infrastructura medicală, DMI 1.1, care susține finanțarea polului de dezvoltare urbană Târgu Mureș; prin DMI 3.2, care vizează infrastructura serviciilor sociale; precum și prin DMI 4.1, care sprijină dezvoltarea mediului de afaceri local și regional. Dintre proiectele vizitate, trei sunt deja finalizate cu succes, în lucru fiind modernizarea Ambulatoriului Spitalului Județean Mureș.

„Deoarece publicul larg și presa își manifestă, în mod justificat, interesul de a vedea evoluția proiectelor și modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile, ne concentrăm atenția pe prezentarea proiectelor care au ajuns la maturitate și care au utilizat bani europeni. Acest lucru se vede cel mai bine prin vizita în teren, la fața locului. Sprijinim astfel media să se documenteze și să informeze corect cetățenii asupra impactului socio-economic pe care îl creează aceste proiecte. Oamenii trebuie să afle atât valoarea sprijinului financiar nerambursabil de care beneficiem, dar și destinația acestor resurse. Vorbim de cheltuirea transparentă a fondurilor, de dreptul cetățenilor de a cunoaște beneficiile pe care le va obține comunitatea după implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene. Se poate observa astfel că, în județul Mureș, prin cele 83 proiecte contractate, sau care se vor contracta în curând, se vor reabilita infrastructura urbană, cea medicală, precum și sistemele sociale și cele destinate sprijinirii afacerilor. Acestea completează investițiile în realizarea de drumuri, în învățământ și în turism, atât din municipiul reședință, cât și din întregul județ. Se lucrează intens și cetățenii vor vedea tot mai des efectul favorabil adus de aceste fonduri nerambursabile asupra dezvoltării județului și regiunii”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Conform agendei propuse, jurnaliștii au aflat care sunt proiectele depuse și contractate de către reprezentanții județului și ai municipiului reședință.  După finalizarea Conferinței de presă de la sediul Consiliului Județean Mureș, unde au fost prezentate proiectele finanţate de programul REGIO având ca beneficiar această instituție a administrației publice locale, dar și elemente ale Planului Integrat de Dezvoltare Urbană al Primăriei municipiului Târgu Mureș, participanții la vizita cu presa s-au deplasat împreună la cele patru proiecte ale căror fișe sintetice sunt atașate. Astfel, presa a văzut la fața locului sistemul complex de monitorizare urbană târgumureșean, stadiul lucrărilor la Ambulatoriul spitalului, investițiile realizate pentru crearea unui modern centru de afaceri și, în final, un frumos centru pentru vârstnici. Cele mai interesante proiecte pentru jurnaliști au fost cele destinate domeniului social, respectiv lucrările la Policlinica II din Târgu Mureș, sistemul integrat de monitorizare urbană, comasat cu Dispeceratul de Urgență 112, precum și Căminul de vârstnici din localitatea Câmpenița.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19272 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*