Imaginile UNIRII, readuse la viață cu tehnica fotografică folosită acum 100 de ani

La inițiativa Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, imaginile realizate în timpul Marii Adunări de la 1 decembrie 1918 au fost reinterpretate vizual de fotograful albuialian Radu Chindriș, ca parte a unei serii de inițiative ce vor avea loc pe parcursul anului Centenar.

Astfel, apelând la aceeași tehnică fotografică folosită de Samoilă Mârza în urmă cu o sută de ani, artistul din Alba Iulia a refotografiat clișeele originale din custodia Muzeului Unirii, rezultatul fiind o galerie de imagini pe sticlă, mărite față de originalele istorice, ce pot fi vizualizate ca negativ sau pozitiv în funcție de unghiul din care sunt privite. 

„Procedeul este unul elaborat și migălos”, explică Radu Chindriș : „Cu permisiunea Muzeului Unirii am scanat clișeele originale și le-am prelucrat digital fără a altera detaliile. Apoi am printat imaginile pe hârtie de arhivare din bumbac 100%, garantată pentru alți o sută de ani chiar și expusă intemperiilor. În faza următoare am refotografiat imaginile cu un aparat contemporan Marii Uniri folosind tehnica numită colodiu umed sau ambrotip, în acea epocă. Rezultatul sunt imagini unice ca aspect, mărite de la 13 x 18 cm la 40 x 55 cm, permițând astfel studierea lor în detaliu de către public”.

Conducerea Muzeului Național al Unirii consideră inițiativa una benefică pentru instituție, dat fiind faptul că „imaginile digitalizate cu un scanner performant, printurile în mărime de aproximativ 90 x 110 cm, precum și clișeele rezultate pe sticlă sunt puse la dispoziția Muzeului pentru a fi studiate și expuse publicului. Demersul este cu atât mai bine venit, cu cât strategia noastră de promovare pe parcursul acestui an prevede o lungă serie de activități derulate sub umbrela Centenară, imaginile realizate de Samoilă Mârza fiind unul dintre pilonii centrali”, spune Gabriel Tiberiu Rustoiu, directorul general al Muzeului Unirii.

În afară de fotografiile istorice reinterpretate artistic, publicul poate vedea la Muzeul Principia și o serie de imagini actuale realizate cu aceeași tehnică fotografică folosită cu o sută de ani în urmă. Portretele principalelor personaje istorice ale momentului decembrie 1918, interpretate acum de angajații Muzeului, vor fi alături de imagini cu personalități academice ale urbei sau de repere arhitectonice.

„Transferul dintre istorie și viitor, dintre tehnica veche și oamenii prezentului ni se pare interesant și în spiritul inițiativelor culturale care au loc frecvent în orașul Alba Iulia. Suntem gazda multor manifestări care promovează fotografia, fiind unul dintre orașele care are atât de multe oportunități turistice. În plus, faptul că inițiativa, ca parte a unui proiect amplu la nivel național, pornește chiar din Alba Iulia, ne confirmă rolul pe care orașul trebuie să îl aibă în ansamblul manifestărilor Centenare cu ecou în toată țara”, a spus primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, cu ocazia vernisajului de miercuri.

Expoziția deschisă publicului la muzeul Principia este parte a proiectului național „100 de chipuri românești” prin care organizatorii fotografiază timp de un an de zile cei mai importanți români ai momentului. Portretele realizate de Radu Chindriș cu aparate produse între anii 1890 și 1970 și cu lentile fabricate manual, recondiționate pentru acest proiect, vor fi expuse în cadrul unei expoziții de anvergură și ulterior culese într-un album tipărit al cărui conținut complet cititorii îl vor descoperi cu ajutorul telefonului mobil.

„Este un demers logistic și organizatoric de amploare, derulat în cea mai mare parte într-un parteneriat simbolic cu Athénée Palace Hilton București care ne-a permis amplasarea unui studio în lobby-ul care a văzut multe evenimente istorice în cei 104 ani de funcționare. Efortul lui Radu Chindriș care folosește echipamentele din propria colecție este completat de numeroase acțiuni punctuale și de o susținută prezență în mediul online unde orice român va putea să ne propună pe pagina 100deChipuri.ro spre fotografiere personalitățile momentului care consideră că îl reprezintă, va putea să le întâlnească și să ia masa împreună sau să asiste la ședințele noastre foto. Pe parcursul săptămânilor următoare vom dezvălui treptat toate componentele deja pregătite”, explică Fugașin Florian mecanismul proiectului pornit în Alba Iulia și încheiat pe 1 decembrie 2018 tot aici.

Proiectul, susținut de firma de consultanță fiscală „Alinda Bănică Consultancy” alături de casa de avocatură specializată în drepturi de imagine „Grecu & Asociații” și promovat de agenția „Fugașin & Partenerii” s-a concretizat ca urmare a propunerilor venite dinspre Muzeul Național al Unirii și al autorităților locale din Alba Iulia, precum și la propunerea locuitorilor din satul Galtiu, unde s-a născut fotograful Unirii, Samoilă Mârza. Prin acest demers comun, organizatorii își propun să lase o moștenire vizuală bogată generațiilor următoare, dar și o recunoaștere celor fără de care Marea Unire nu ar fi fost posibilă sau vizibilă.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22011 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*