Gheorghe Feneșer: „Ministerul de resort suspendă acordarea autorizaţiei de mediu până la clarificarea situaţiei”, în cazul noii fabrici de formaldehidă de la Sebeş

Gheorghe FeneserPrefectul de Alba, Gheorghe Feneşer a declarat, miercuri, 14 ianuarie 2015 că, în cazul noii fabrici de formaldehidă de la Sebeș, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor “va suspenda acordarea autorizaţiei până la clarificarea situației”. De altfel, pe adresa ministerului au ajuns, din partea a două organizații non-guvernamentale din domeniul protecţiei mediului din Sebeş, contestații privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeș SA „Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a luat act de manifestările stradale care au avut loc duminică, 11 ianuarie 2015, în municipiul Sebeş, faţă de construcţia în oraş a unei fabrici de formaldehidă.MMAP a primit, în cursul zilei de luni, 12 ianuarie a.c., cele două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeş S.A., înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentative din domeniul protecţiei mediului. Astfel ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu a dispus demararea procedurii de analiză a contestaţiilor înregistrate, în conformitate cu prevederile art 43. Al OM nr.818/2003 în cadrul Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.”, se precizează în conținutul unui comunicat al ministerului.

Citește și Aproape 2000 de oameni au ieșit în stradă, la Sebeș, împotriva poluării cu formaldehidă. Imagini de la protest și punctul de vedere al Kronospan

Pe perioada analizei acestor contestaţii, precum şi a documentaţiei care se regăseşte la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu competentă este în imposibilitatea de a finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru S.C. Kronospan Sebeş.

Prefectul Gheorghe Feneşer a precizat, că a fost informat cu privire la faptul că S.C. Kronochem Sebeş este obligată ca în termen de maxim 7 luni de la primirea autorizaţiei, să achiziţioneze şi să instaleze aparatura necesară monitorizării în permanenţă a formaldehidei atât la coşurile fabricii, cât şi în patru puncte situate pe platforma industrială.

Citește și Declarație de presă Kronospan: „Limitele la emisii impuse prin autorizația de mediu sunt respectate cu strictețe”

„Monitorizarea va fi făcută 24 din 24 de ore, online, cetăţenii municipiului Sebeş având astfel acces în permanenţă la aceste informaţii. În urma discuţiilor purtate în cursul zilei de astăzi cu preşedinte Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, domnul Florin Petcu, i-am solicitat ca în cazul în care va fi aprobată autorizaţia de funcţionare, în intervalul de timp prevăzut până la instalarea aparaturii de monitorizare, respectiv în termen de 7 luni de zile, cele două staţii de monitorizare a poluării din Sebeş să fie modificate astfel încât zilnic, locuitorii Sebeşului să se poată informa cu privire la adevărata poluare din oraş, inclusiv la concentraţia de formaldehidă, iar rezultatele măsurate de cele două staţii să fie afişate pe panourile existente în municipiu”, a declarat prefectul Gheorghe Feneşer.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21097 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

2 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*