Fundația Comunitară Alba a lansat anul 5 al Programului YouthBank Alba

yb 2Fundația Comunitară Alba a organizat marți, 12 noiembrie 2013, conferința de presă de lansare a Programului YouthBank, anul școlar 2013-2014. Alături de voluntarii YB și echipa Fundației Comunitare Alba s-au aflat, la lansarea celui de-al cincilea an de YouthBank Alba, reprezentanții unor parteneri importanți ai programului: Primăria Municipiului Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenților Alba, DJST Alba și nu numai, reprezentanți ai unor Consilii Școlare ale Elevilor, ai unor organizații gazdă ale proiectelor YB și, bineînțeles, mass-media locală.
Tinerii din echipa YouthBank Alba au prezentat, rând pe rând, calendarul anului de program 2013-2014, care conține training-uri, teambuilding-uri, acțiuni de fundraising, identificarea domeniilor prioritare de acțiune în comunitate propuse de liceenii din Alba Iulia și, bineînțeles, concursul de proiecte finanțate din Fondul YB, fond în care voluntarii YB își propun să strângă cel puțin 20.000 lei din care să finanțeze apoi inițiativele generației lor. Concursul de proiecte va fi urmat de implementarea, monitorizarea și evaluarea proiectelor care vor fi finanțate de Fundația Comunitară Alba prin Programul YB.
Cei care vor da viață Programului YouthBank Alba în acest an școlar sunt 12 tineri entuziaști, ambițioși și dornici să inspire și să producă schimbare în comunitatea lor: David Bratiloveanu, Vasile Bulgaru, Denisa Costan, Adelin Curuia, Cosmin Hărăstășan, Andreea Idita-Șeican, Cătălin Ioaniciu, Oana Murar, Ligia Novăcean, Denisa Picoș, Amalia Slevaș și Amalia Stoia. Lor li se alătura Elena Vîrdea, coordonatoarea echipei YB, nimeni alta decât șefa promoției 2013 a Universității “1 Decembrie 1918” și membru fondator YB Alba (ediția 2009-2010).
yb“Am ales să mă implic în comunitate prin intermediul YouthBank pentru că e nevoie de schimbare, iar această schimbare poate începe cu noi, tinerii. Sunt interesată de problemele societății în care trăiesc și am fost implicată în diverse proiecte care au avut ca și scop transformarea adolescenților în cetățeni responsabili. Pentru a funcționa, comunitatea are nevoie de un motor: cetățeanul responsabil”, a declarat Ligia Novăcean, elevă în clasa a XI-a și voluntar al Fundației Comunitare Alba.
La rândul său, Dorin Sava, directorul Fundației Comunitare Alba s-a arătat încrezător în forța de schimbare a tinerilor, prin dezvoltarea lor personală: “de 4 ani, fundația a format prin YB liceeni în domenii oportune pentru dezvoltarea profesională viitoare: management de proiect, managementul resurselor financiare, comunicare, fundraising și vânzări, evaluare de proiecte,
acordare de granturi și monitorizare. Rezultatele acestei munci se găsesc în fiecare din cele 37 de proiecte finanțate cu peste 64.000 lei, reprezentând inițiativele în comunitate a peste 160 de liceeni. Aceste proiecte au angrenat alți 4.000 de tineri, numărul beneficiarilor din județ fiind de peste 16.000. Credem că în primăvara anului viitor, valoarea totală a granturilor și burselor acordate de Fundația Comunitară Alba începând cu 2010, prin diferite programe, poate ajunge la 100.000 lei, ceea ce arată că avem un angajament și o implicare profundă în comunitatea locală”.
yb 1YouthBank este un program dedicat liceenilor din Alba Iulia, un program care încurajează implicarea tinerilor în viaţa comunităţii şi asumarea unor roluri active în sprijinirea semenilor. În cadrul Galei Județene a Voluntarilor 2012, YouthBank a fost desemnat cel mai bun program de voluntariat al anului în domeniul “Educație”, câștigând și secțiunile “cel mai bun coordonator de voluntari al anului”, „voluntarul anului în educație” și “voluntarul junior al anului”.
După primii 4 ani de implementare la nivel național, YouthBank se poate lăuda cu peste 250.000 lei mobilizați din comunitățile locale, peste 560.000 lei acordați sub formă de finanțări pentru a susține 220 de inițiative ale liceenilor, 100.000 beneficiari direcți și indirecți ai proiectelor. La nivel național, YouthBank a fost desemnat „Cel mai bun proiect educaţional al anului” în cadrul Galei Premiilor în Educaţie 2010, în anul 2011 a primit premiul doi la categoria „Proiecte pentru tineret” în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în anul 2012, la aceeași gală, programul a primit premiul trei la categoria „Comportament civic și participare publică”, o confirmare în plus că YouthBank este o excelentă şcoală de dezvoltare personală.
Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în 2006 programul YouthBank și coordonează o rețea națională de parteneri dedicați dezvoltării locale a programului, pornind de la un set comun de principii și standarde. Alba Iulia este unul din cele 14 oraşe din România în care acest program se derulează în acest an școlar, alături de Bucureşti, Baraolt, Cluj-Napoca, Făgăraș, Iaşi, Ploiești, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timişoara și Tîrgu-Mureș.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23584 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*