Fotografiile Revoluției din Alba Iulia, realizate de Nicu Murgășanu, expuse la Consiliul Județean Alba. Se marchează 25 de ani de la Revoluția din 1989

Vezi și Foto de colectie: Fotografiile Revolutiei din Alba Iulia. Instantanee unice despre curaj si demnitate

vernisaj foto revolutie 03Alba Iulia marchează 25 de ani de la Revoluția din 1989. În acest sens, marți, 16 decembrie, în holul Consiliului Județean Alba a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografii realizate de Nicu Murgășanu, singurul fotograf al Revoluției din 22 decembrie de la Alba Iulia. La eveniment, pe lângă Nicu Murgășanu, au fost prezenți președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, liderul ad-hoc al grupului manifestant din 1989, Mihai Babițchi, istoricul Liviu Zgârciu și alte persoane care au ieșit în fața Consiliului Popular Județean în 22 decembrie 1989. Instantaneele surprinse de Nicu Murgășanu le puteți vizualiza AICI.

„Mi-a fost frică, dar eram convins că se schimbă ceva. Pozele erau făcute pe film, în perioada aceea, aveam un aparat destul de deştept”, a precizat Nicu Murgăşanu.

„Acum un sfert de veac… se apropia Crăciunul, toţi eram înfriguraţi şi aproape înfometaţi, eram trişti şi deprimaţi, visam căldură în apartamente şi apă caldă în vană. Căutam prin magazine săpunuri, detergenţi, portocale, banane, carne şi pâine, căutam lapte şi unt. Ne săturasem de beznă, urma cozile interminabile şi cartelele care ne dădeau dreptul să mâncăm atât cât să nu murim, detestam securitatea represivă şi partidul comunist. Vroiam să ne mişcăm şi să gândim liberi. Ascultam „Europa Liberă” în surdină şi speram… Rând pe rând ne-am încolonat, nu la comandă, ci spontan şi voluntar şi am ieşit în stradă să ne cerem drepturile, convinşi că vom întoarce o filă în cartea neamului. Restul… este istorie de un sfert de veac”, a spus Nicu Murgăşanu.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19738 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*