Foto: Zeci de localităţi rurale din România îşi prezintă ofertele turistice la Târgul Naţional de Turism Rural Albac

targ turism albac2015 07Comuna Albac din Munţii Apuseni este în aceste zile capitala turismului rural românesc găzduind cea de-a XI-a ediţie a Târgului Naţional de Turism Rural. Evenimentul, unicul târg de turism rural din Transilvania şi unul dintre cele mai importante din România, cuprinde o expoziţie în care îşi prezintă oferta turistică zeci de localităţi rurale, un târg al meşterilor populari dar şi concerte de folclor sau concursuri gastronomice. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac se desfăşoară până duminică seara fiind o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

Comuna Albac din Munţii Apuseni este la sfârşitul aceste săptămâni capitala turismului rural românesc găzduind Târgul Naţional de Turism Rural – unicul târg de turism rural din Transilvania. Târgul este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi a fost deschis oficial, sâmbătă, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi ai administraţiei judeţene, parlamentari, primari ai unor localităţi rurale cu potenţial turistic, precum şi numeroşi turişti. Sâmbătă dimineaţa a fost deschis Centrul de Informare Turistică Albac, obiectiv realizat printr-un proiect finanţat cu fonduri europene ce are ca scop promovarea turismului rural de pe Valea Arieşului. Investiţia totală în acest centru de informare turistică se ridică la aproximativ 800.000 de lei.

targ turism albac2015 04Târgul Naţional de Turism Rural Albac – ediţia a XI-a a fost deschis oficial la ora 12,00 de primarul comunei Albac, Tiberiu Todea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, iar apoi participanţii au vizitat stand-urilor de prezentare a ofertelor turistice şi Târgul Meşterilor Populari. La ediţia din acest an a târgului sunt prezente cu oferte turistice peste 50 de localităţi din România din diferite zone cu potenţial în turismul rural printre care şi localităţile din Munţii Apuseni, zonă denumită de turişti şi „Mica Elveţie a României”. Tradiţiile şi meşteşugurile populare nu sunt uitate deoarece aproape 50 de meşteri populari din 11 judeţe ale ţării îşi expun produsele, respectiv ţesături şi articole croşetate, obiecte din lemn, metal sau sticlă, împletituri din cânepă şi nuiele, obiecte tradiţionale de olărit, cojoace şi opinci, icoane pe sticlă dar şi produse din piatră şi şindrilă.

„Dorinţa noastră a fost să arătăm că judeţul Alba este o destinaţie importantă în turism şi totodată să demonstrăm că turismul rural este extrem de ofertant în România. Vrem să arătăm prin acest eveniment că în întreaga ţară se poate face turism rural de calitate, vrem să îi ajutăm pe cei care fac turism de calitate să se promoveze şi să fie cunoscuţi. În Alba noi, administraţia judeţeană, am încercat să scoatem în evidenţă tot ce este reprezentativ pe aceste meleaguri şi să le prezentăm ca puncte de atracţie pentru musafirii noştri. Tradiţiile, folclorul, meşteşugurile, istoria dar şi frumuseţile naturii sunt lucruri care atrag turiştii şi îi determină să revină cu drag în Apuseni sau în alte zone cu turism rural. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este astfel un eveniment extrem de important pentru că promovează turismul de calitate şi în ultimii ani acest târg a contribuit la dezvoltarea turismului rural” a spus preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.

„Ne bucură faptul că la Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac numărul agenţiilor de turism şi a celor care se ocupă de turism creşte simţitor de la un an la altul. Aceasta este o dovadă a importanţei evenimentului dar şi a faptului că în Apuseni se face turism de calitate. În cei 11 ani de când organizăm acest târg a crescut simţitor şi numărul turiştilor din zonă fapt ce demonstrează că târgul este un instrument credibil de promovarea a turismului rural. Eu le spun mereu tuturor celor care se ocupă de turism că dacă vor să atragă turişti în pensiunile lor trebuie să le ofere calitate, mâncăruri bune şi cazare la standarde înalte. Şi tocmai asta facem noi în Apuseni, pe Valea Arieşului” a spus primarul comunei Albac, Tiberiu Todea.

targ turism albac2015 03„Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este unicul târg de turism rural din Transilvania şi unul dintre cele mai importante din România, iar prin acest eveniment comuna Albac devine o adevărată capitală a turismului rural românesc. Programul din acest an este o împletire între turism, cultură şi tradiţii pentru că încercăm să prezentăm atât oferta turismului rural cât şi tradiţiile, meşteşugurile populare, folclorul autentic şi gastronomia locală. Avem oferte turistice din peste 50 de localităţi rurale din România, avem câteva zeci de meşteri populari din 11 judeţe ale ţării păstrători de tradiţii care îşi expun produsele şi avem numeroşi turişti astfel încât pensiunile din întreaga zonă sunt pline în aceste zile. Pentru cei care au venit la Albac am pregătit şi un regal folcloric dar şi un concurs de gastronomie tradiţională” a spus directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Daniela Floroian.

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac a cuprins, sâmbătă, şi o vizită de informare la pensiunile turistice din zonă organizată pentru cei peste 70 de reprezentanţi ai agenţiilor turistice din întreaga ţară invitaţi în acest an la târg pentru a descoperi oferta turismului rural. Aceştia au participat şi la un work-shop cu tema „Turist în Apuseni”. Organizatorii au pregătit, sâmbătă, şi demonstraţii de sporturi extreme pe terenul târgului din comuna Albac, iar de la ora 19,30 a avut loc un spectacol artistic de folclor şi muzică uşoară. Seara de sâmbătă s-a încheia cu focuri de artificii şi cu o petrecere tradiţională în jurul unui imens foc de tabără.

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac continuă, duminică, ziua fiind dedicată gastronomiei tradiţionale şi folclorului. Manifestările au debutat în jurul orei 11,00 cu un concurs gastronomic în cadrul căruia mai multe echipe au fost provocate să gătească în aer liber mâncare tradiţională la ceaun. Echipele vor trebui să gătească pe baza unor reţete tradiţionale folosind carne şi legume, urmând a fi premiate cele mai gustoase mâncăruri care apoi vor fi servite gratuit turiştilor. La ora 13,00 va începe parada portului popular care va continua cu un spectacol folcloric maraton cu o durată de peste 8 ore, până în jurul orei 22,00.

Târgul Naţional de Turism Rural Albac – unicul târg de turism rural din Transilvania

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este unicul târg de turism rural din Transilvania şi unul dintre cele mai longevive şi importante din România. Evenimentul, ajuns la cea de-a XI-a ediţie, este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Albac, iar partenerul oficial al târgului este Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 29598 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*