Foto-video: Pictorița de icoane din Laz, Maria Poienaru, a împlinit 91 de ani. Am vizitat-o și noi

maria poienaru 91 ani 05Maria Deac Poienaru, ultima reprezentantă a neamului pictorilor de icoane din Laz a împlinit marți, de sărbătoarea Bunei Vestiri, frumoasa vârstă de 91 de ani. Cu această ocazie, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, i-a făcut o vizită pentru a-i oferi un buchet de flori, un coș cu bunătăți și pentru ai ura sănătate și un fericit La mulți ani.

Parcă desprinsă din povești, găspodăria unde această creatoare de frumos locuiește, în ochii unui necunoscător pare un muzeu de istorie a comunei Laz. Pereți albaștrii ai casei intră într-un contrast perfect cu picturile strecurate între geamurile acoperite de niște obloane vechi. Maria Poenariu a primit oaspeții, pe președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, directoarea Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Daniela Floroian și alții, într-una din camerele acestui muzeu. O odaie micuță în care de cum ai intrat, atmosfera devine una de poveste. Zeci de icoane pictate de mână împânzesc pereții. Fie că este vorba de icoane pictate pe lemn sau sticlă, cruci, vase sau obiecte vechi, acestea îți fură privirea și te atrag ca „fata morgana” într-o lume de poveste. Istoria „Școlii de la Laz” este pusă într-o singură încăpere.

maria poienaru 91 ani 26Neamul pictorilor Poienaru din Laz au dezvoltat pe Valea Sebeșului, încă din anul 1770, o adevărată școală de pictură. În anumite lucrări de specialitate, această artă de pe Valea Sebeșului, devenită un adevărat curent, este menționată ca „Școala de la Laz”.

De-a lungul timpului, Maria Deac Poienaru a iniţiat în arta iconografiei, a ţesutului şi cusutului zeci de generaţii de tineri, ajutând la păstrarea unor tradiţii şi a unor cunoştinţe inestimabile. În locuinţa sa din Laz a încropit un mic muzeu ce cuprinde sute de obiecte de artă, în principal icoane unicat realizate de membrii familiei Poienaru, dar şi obiecte de artă populară.

Binecunoscută şi apreciată pictoriţa de icoane din judeţul Alba, Maria Deac Poienaru a fost recent inclusă de Ministerul Culturii în programul „Tezaure umane vii – păstrători şi transmiţători ai culturii”. Acest program este o iniţiativă UNESCO privind păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial, scopul său fiind acela de a identifica şi promova acele persoane care, făcând dovadă caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22611 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*