Foto: Valuri de aplauze pentru spectacolul „Suflet românesc”, susținut de Dan Puric la Alba Iulia. Superb!

festival povesti ziua 1 2014 18Programul COMPLET al Festivalului Internațional de Teatru „Povești” de la Alba Iulia

Miercuri seara, în prima zi a Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, de la orele 19:00, Casa de Cultură a Sindicatelor a fost luată cu asalt de sute de iubitori ai teatrului. Pe scenă a urcat maestrul Dan Puric cu spectacolul de pantomimă „Suflet românesc”. Datorită celor peste 500 de oameni prezenți la acest „one man show”, spectacolul a fost întârziat cu 10 minute, dar asta a contat prea puțin. Încă din primele secunde de la începerea show-lui, Dan Puric i-a cucerit repede pe cei prezenți. Începută cu o baie „românească” de dimineață, sceneta artistului a pus în fața oamenilor povestea românului care proaspăt ieșit din comunism, își dorește din tot sufletul să „devină una cu occidentul”, fapt ce îl pune la drum, către țări străine. În drumul său prin Europa, românul trece prin foarte multe momente jenante și umilitoare în căutarea unui trai mai bun. Suferința acestuia s-a văzut clar ca fiind una foarte mare mai ales din prestația lui Puric care a făcut fiecare suflet să se regăsească în cel puțin unul din momentele prezentate. Indiferent unde s-ar fi aflat: Italia, Spania, Germania, Anglia sau Franța, „sufletul său românesc” simte chemarea propriei patrii. Un dor nemărginit îl determină sp se întoarcă în România.

„Există în sufletul acestui neam, o timiditate în faţa lumii. Şi cum lumea de astăzi e arogantă, obraznică şi îngâmfată, ai sentimentul că în intimitatea lui, sufletului romanesc îi e ruşine să participe la ea. Dar asta nu dintr-o resemnare, ci dintr-un fel de „zare interioară” care spune că veşnicia nu poate fi atinsă de istorie. Dedic acest spectacol poporului român, frumuseţii lui interioare necorupte, care într-o zi îl va ajuta să se refacă. Iubind această frumuseţe, va avea puterea ca odată plecat în lume să-i tămăduiască şi pe alţii.”

festival povesti ziua 1 2014 14La finalul show-ului, spectatorii l-au aplaudat pe maestrul Dan Puric minute în şir, fapt pentru care Dan Puric a revenit de mai multe ori pe scenă pentru a le mulţumi publicului.

După spectacolul lui Puric, de la orele 21:00, la Sala Teatrului de Păpuși a avut loc lansarea filmului „Usturoi”, în regia Lucian Alexandrescu. În film este vorba de Eremia, un copil rom dintr-un sat uitat de lume, care se plânge prietenului său cel mai bun Nicuşor de sărăcia familiei sale: fratele său doreşte să se însoare cu fata unui clan bogat din sat, pe nume Usturoi, dar nu are suficienţi bani pentru nuntă. Pentru a-l ajuta pe acesta şi pentru a-şi depăşi condiţia limitată de copii săraci, cei doi fug la oraş ca să se facă actori şi să îşi asigure astfel o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de încercări, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj. Din păcate, planul lor de a deveni actori dă greş şi, ca orice copil fugar, sunt trimişi acasă cu maşina Poliţiei, dar pe drum află un secret care îi va ajuta să salveze situaţia, înlesnind căsătoria fratelui lui Eremia cu fata lui Usturoi. Având în vedere bugetul foarte mic al filmului, proiecția a fost una „gustată” de cei prezenți.

Cu acestea fiind spuse, prima zi a Festivalului de Teatru „Povești” s-a dovedit a fi una de excepție.

Aici puteți găsi lista completă a spectacolelor ce vă așteaptă în următoarele zile ale festivalului.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23651 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*