Foto: Tradiţiile româneşti autentice pot fi păstrate. Mii de participanți din toată țara au fost prezenți la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

gaina participanti 2015Târgul de Fete de pe Muntele Găina este o dovadă vie că tradiţiile româneşti autentice pot fi păstrate. Cea mai mare sărbătoare populară românească a reunit în acest an mii de oameni de vârste diferite veniţi din toate colţurile ţării. Tineri şi vârstnici s-au bucurat împreună şi au „gustat” ingredientele ediţie 2015 a Târgului de Fete: folclorul şi portul românesc autentice, muzica uşoară de calitate şi petrecerile în aer liber. Astfel, în fiecare an, se consolidează un brand românesc tot mai puternic: Târgul de Fete – cea mai mare sărbătoare populară din România.

La câteva zile de la încheierea Târgului de Fete de pe Muntele Găina, organizatorii au făcut bilanţul acestei ediţii, una dintre cele mai reuşite din ultimii ani. Indicatorii reuşitei acestei ediţii sunt miile de oameni care au participat la târg, calitatea spectacolelor de muzică uşoară şi populară şi numeroasele de relatări pozitive despre sărbătoare din presa locală şi naţională dar şi de pe reţelele de socializare. Astfel Târgul de Fete este o dovadă vie că tradiţiile româneşti autentice pot fi păstrate într-o sărbătoare care dăinuie de sute de ani.

gaina crucea iancului 2015„Târgul de Fete este o sărbătoare autentică care dăinuie de sute de ani dar şi o dovadă vie că tradiţiile româneşti pot fi păstrate nealterate. După o ediţie minunată a acestei sărbători, vreau să mulţumesc tuturor celor care au venit să se bucure alături de noi, acelor mii de oameni veniţi din toate colţurile ţării. Doresc să îi felicit din tot sufletul pe voi toţi colegii mei implicaţi în organizarea acestui uriaş proiect. Mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, partenerilor, primarilor şi coordonatorilor de ansambluri folclorice care s-au implicat în concursul „Cultură pentru Cultură”. Nu trebuie uitaţi nici oamenii minunaţi ai satului, simpli şi modeşti, care păstrează cu sfinţenie portul, tradiţiile, meşteşugurile, gastronomia şi muzica populară autentică adică tot ceea ce noi încercăm, cu aportul lor, să promovăm prin Târgul de Fete de pe Muntele Găina” a spus Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

gaina traditii 2015Târgul de Fete de pe Muntele Găina a cuprins în acest an un program diversificat printre ingredientele principale ale manifestării fiind spectacolele folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, un concert VOLTAJ, focurile de artificii şi petrecerile în aer liber.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Consiliul Local şi Primăria Avram Iancu.

Târgul de Fete a debutat, sâmbătă, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, cu o paradă a portului popular. Deschiderea oficială a celei mai mari sărbători din România a fost făcută de tulnicăresele din Avram Iancu, tulnicul fiind un simbol al Ţării Moţilor dar şi al Târgului de Fete. La amiază a avut loc finala Festivalului Concurs ,,Cultură pentru Cultură” la care au participat câştigătorii locurilor I de la toate secţiunile de concurs din zonele Blaj, Sebeş, Ocna Mureş şi Munţii Apuseni. La ora 16,00 a avut loc un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba cu soliştii Roxana Reche, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa (dirijor Alexandru Pal). În spectacol au fost incluse şi recitaluri susţinute de Leontina Fărcaş, Sava Negrean Brudaşcu şi Ansamblul „Bănăţeana” din Timişoara (coordonator Adela Chelaru).

gaina voltaj 2015Sâmbătă seara participanţii au urcat pe Muntele Găina, unde la ora 20,00 a avut loc un spectacol al claselor de chitară, canto muzică uşoară şi dans modern din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, urmat apoi de la ora 21,00 de un concert al trupei TODaY, show produs de compania DeMoga Music. Surpriza serii a fost trupa VOLTAJ care a urcat pe scenă în jurul orei 22,00 cu un show special, iar petrecerea a continua pe Muntele Găina până târziu în noapte cu petrecere în aer liber, focuri de tabără şi focuri de artificii.

Târgul de Fete a continuat, duminică, pe Muntele Găina, cu un ceremonial solemn la „Crucea Iancului” de pe Muntele Găina, unde a avut loc o slujbă Te Deum şi oficialităţile prezente la eveniment au depus coroane de flori. Ceremonialul a devenit deja o tradiţie care se păstrează cu sfinţenie în fiecare an, fiind momentul simbolic prin care participanţii cinstesc memoria înaintaşilor care au luptat pentru neamul românesc. Personalitatea cea mai cunoscută a Ţării Moţilor este Avram Iancu, un avocat transilvănean şi revoluţionar român paşoptist, care a jucat un rol extrem gaina gastronomie 2015de important în Revoluţia de la 1848. Avram Iancu, denumit şi „Crăişorul Munţilor”, a fost de fapt conducătorul Ţării Moţilor, cel care în 1849 a comandat armata românilor transilvăneni împotriva trupelor ungare. „Crucea Iancului” aflată în cel mai înalt punct de pe Muntele Găina a fost construită în 1924, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea eroului naţional Avram Iancu, iar monumentul a fost sfinţit în acel an chiar în timpul Târgului de Fete în prezenţa Regelui Ferdinand I.

Duminică programul Târgului de Fete a cuprins şi un târg al meşterilor populari dar şi un spectacol folcloric cu nume mari ale muzicii populare româneşti precum Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Traian Jurchelea, Mirela Mănescu şi Ancuţa Matei. Spectacolul folcloric a durat câteva ore şi în cadrul acestuia şi-au dat concursul şi ansambluri reprezentative din judeţele Alba, Cluj, Hunedoara, Bihor şi Arad (zone din care în vechime veneau participanţii la Târgul de Fete de pe Găina).

Târgul de Fete – cea mai mare sărbătoarea populară din România

gaina concert 2015Târgul de Fete de pe Muntele Găina este pe drept cuvânt un brand al României, manifestarea fiind cunoscută ca fiind cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. Târgul de Fete a stârnit şi numeroase mituri sau curiozităţi, iar una dintre acestea ar fi cea a „vânzării” tinerelor pe munte aşa cum s-ar deduce din numele sărbătorii. Specialiştii în etnografie şi folclor spun însă că pe munte niciodată nu s-au „vândut” fete dar în schimb, în vechime, se puneau bazele unor căsătorii între flăcăii şi fetele din zonă. La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea în cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.

gaina tulnicarese 2015În decursul timpului la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalităţi importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a sfinţit „Crucea Iancului”.

Astăzi, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Târgul de Fete se organizează, al fel ca şi în vechime, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22607 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*