Foto: Şcoala Gimnazială P. P. Aaron din Blaj, a sărbătorit Ziua Unirii Moldovei cu Țara Românească

Pentru toţi românii, ziua de 24 ianuarie 1859, Ziua Unirii Moldovei cu Țara Românească, are o însemnătate deosebită, deoarece poporul nostru a semnat actul de naştere a statului modern român, România, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Existenţa naţională a fost consolidată. Astfel s-au creat condiţiile pentru intensificarea luptei naţiunii pentru independenţa deplină şi realizarea statului naţional unitar al tuturor românilor.

Cu multă recunoştinţă în suflet, cu respect şi emoţie, ieri, 24 ianuarie, elevii şcolii P. P. Aaron din Blaj, coordonaţi de d-na director Carmen Gabriş, au sărbătorit evenimentul,  încingând cu toţii o horă ca-n poveşti, participând toţi dascălii din şcoală! Sub îndrumarea d-nei prof. Han Alexandra, un grup de elevi de la ciclul gimnazial au recitat minunate poezii patriotice, creând astfel o atmosferă de entuziasm general.

În aceeași zi, a mai avut loc un alt eveniment de o deosebită valoare istorică şi anume sfinţirea monumentului lui Axente Sever, care s-a ridicat prin grija domnului primar al Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, la care a participat şi un grup de elevi de la noi de la şcoală. Sfinţirea monumentului s-a realizat de către un sobor de preoţi (ortodoxi şi catolici). Au participat reprezentanţi ai primăriei, directori, profesori, elevi, precum şi un grup de patrioţi români din localitatea Axente Sever, toţi coordonaţi şi mobilizaţi de distinsa doamnă, Silvia Pop, sufletul ASTREI.

Ioan Axente, supranumit Sever, (n. 1821, Frâua, azi Axente Sever – d. 1906) a fost un revoluționar român, unul dintre conducătorii mișcării de eliberare națională a românilor din Transilvania în Revoluția de la 1848. Născut în Transilvania, a studiat teologia și filozofia la Blaj, după care s-a mutat la București. A luat parte la revoluția de la 1848 din București. În august 1848 s-a întors în Transilvania, unde a participat la a treia adunare de la Blaj din septembrie. A participat alături de Avram Iancu la rezistența din Munții Apuseni. După înfrângerea revoluției, a continuat să aibă un rol de frunte în viața politică și culturală a românilor din Transilvania. Astfel, a făcut parte din conducerea ASTREI, adică Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român. Pentru toţi aceştia ne rugăm ca BUNUL DUMNEZEU să le dăruiască odihnă veşnică, iar nouă Harul Său cel Sfânt, pentru a putea să ne ridicăm şi noi la valoarea înaintaşilor de frunte! Aşa să ne ajute Dumnezeu!!

Consilier educativ, Înv. Sărătean Adelina

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 17476 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*