Foto: „Scoala Altfel’’ la C.S.E.I. Alba Iulia

În săptămâna 2-6 aprilie formalul și non-formalul s-au întâlnit și la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Alba Iulia pentru a da un plus de valoare educației. Astfel,  programul educațional extracurricular desfășurat în această săptămână a fost unul variat, cuprinzând activități din mai multe domenii, oferind, atât elevilor cu dizabilități, cât și cadrelor didactice, posibilitatea de a se implica în activități pliate pe interesul  și  nevoile lor.

Toți dascălii acestei școli și-au ales activitățile la care au dorit să participe, dovedind încă o dată, dacă mai era nevoie, apetența pentru asemenea acțiuni, iar elevii, un uriaș potențial și o remarcabilă dorință de a se pune în valoare, de a-și valorifica ideile, de a crea și de a se implica afectiv  în toate acțiunile întreprinse.

Săptămâna a demarat cu un Atelier de creație „ Tradiții pascale” , activitate care a  cuprins toți elevii școlii. În atelierele de lucru elevii au realizat obiecte decorative de Paște prin diferite tehnici , s-au pictat icoane pe sticlă, s-au încondeiat  ouă, realizându-se astfel, o expoziție care a încununat cu succes munca elevilor și organizatorilor: prof. ed. Alina Stoica, învățător Balea Delia, prof. Pantea Ecaterina, înv. ed. Ioana Coza.

 O parte dintre  acești elevi, îndrumați de către profesorii organizatori Valeria Ciurlin și Mihaela Rusan și însoțiți de alte cadre didactice  au participat la acțiunea „ Arghezi și copiii”  derulată în colaborare cu  Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: vizionare de filme pentru copii, prezentare de carte, expoziție cu lucrări tematice.

„ Clubul de teatru” a fost o altă activitate interesantă care a trezit interesul elevilor cu dizabilități și la care au participat cu mult entuziasm. Selecția „ micilor actori „ precum și a  realizatorilor de decoruri s-a făcut în urma unui „casting” bine organizat de către prof. ed.  Anca Enyedi și înv. Aurelia Sasu, stârnind mult entuziasm în rândul elevilor.

Vizita de studiu de la Grădina Zoologica Sibiu organizată de către prof. Nicoleta Cleja și Daniela Cristian, a răspuns nevoii și dorinței elevilor cu dizabilități de a afla cât mai multe informații despre animalele salbatice, de a le observa, de a le studia comportamentul și viața în captivitate. Ajutați de vremea frumoasă, au petrecut o zi minunată admirând, studiind și învățând lucruri noi într-un context non-formal.

Profesorii psihopedagogi Amaria Precup, Sorin Petropulos, Anca Savu, Daniela  Barna și Nicoleta Boescu au sporit bucuria și plăcerea de a învăța a elevilor prin „ Jocuri psihoterapeutice”,   îmbinând  ludicul și știința într-un mod inteligent și armonios.

„ Un stil de viață sănătos”  a fost promovat de medicul școlii, dr. Mariana Curuț, prin intermediul unor materiale extrem de atractive ca format și importante prin conținut.

Una dintre activitățile la care elevii cu CES au participat cu deosebită plăcere a fost

„ Cinematograful de la școală” , organizată de către director adjunct prof.  Monica Paul. Piesa de teatru, film pentru copii, desene animate, fișe de lucru, colaje, toate au creat  o zi minunată, creativă și recreativă pentru toți elevii participanți.

Nici natura n-a fost uitată. Grija pentru tot ceea ce ce înconjoară, grija pentru spațiul verde și pentru pădure se regăsesc în activitatea de ecologizare desfășurată, dar și în activitatea „ Plantează un copac, salvează o viață”  organizată de către prof. Sorina Alexe, prof. Lăcrămioara Florea, prof. ed. Mihaela Borteș si prof. ed. Veronica Trif. Astfel, elevii cu dizabilități  își manifestă dragostea pentru natură  plantând puieți la Pepiniera Oarda de Jos.  Aceiași profesori au organizat o vizită de studiu la Muzeul de Științe ale Naturii  Aiud,  unde elevii au admirat  colecțiile de geologie, botanică și zoologie, dar și  vitrina în care e reprezentat fenomenul de mimetism din lumea animală.

Obiceiurile și tradițiile românești au fost promovate prin intermediul unei activități realizate în colaborare cu Asociația ,,Artă și Tradiții Mesteșugărești Alba” ( ATMA),  reprezentată de d-na Jorj Monica, acțiune organizată de către prof. ed. Cosmina Florea. Această activitate,  ” Tradiții și obiceiuri” a constat în prezentarea unor filme documentare despre câteva obiceiuri de primăvară din satele județului Alba. Elevii au participat cu plăcere, descoperind frumusețea portului popular românesc și a obiceiurilor păstrate de-a lungul timpului.

Prin jocuri, vizionări de filme documentare sau pentru copii, elevii cu CES  și-au sporit cunoștințele de limba engleză. În acest scop, prof. Teodora Câmpean a organizat activitatea „ Să învățăm engleza prin joc” , desfășurată în fiecare zi a acestei săptămâni ,aducându-și  aportul semnificativ la îmbogățirea vocabularului elevilor, la crearea unui mic dialog în limba engleză între elev și profesor.

Sportul și mișcarea în aer liber au avut locul lor bine stabilit în această săptămână, activitățile sportive fiind printre preferatele elevilor: concursuri cu mingea, fotbal, tenis de masă, concursuri de alergări, jocuri pentru cei mici și cei mari, toate au stârnit amuzamentul și interesul participanților, aducând un plus de energie acestor zile.

De asemenea, vizitele pe Traseul celor Trei Fortificații și la Muzeul Unirii au consolidat cunoștințele de istorie deținute de către acești elevi.

La acțiunile din  săptămâna ”Școala Altfel”au participat și elevii școlarizați la domiciliu. Cu ajutorul prof. itineranți Ligia Palanciuc și Maria Suciu, aceștia au vizionat filme pentru copii, au organizat activități distractive, board-games, jocuri de rol, concursuri pe teme rutiere.

De asemenea, elevii cu deficiențe grave din Casele de tip familial ” Sf. Ana” și ” Sf. Maria” împreună cu înv. Gabriela Voina, ed. Cristina Suciu, ed. Rodica Fleșer, prof. Anamaria Petric, prof.  Venera  Gruiță, dascăli minunați, înarmați cu răbdare și perseverență, au avut o săptămână bogată. S-au desfășurat acțiuni de orientare spațială, concursuri de ștafete,  acțiuni de orientare în natură prin utilizarea unor metode de predare alternative, activități de formare a autonomiei personale, atelier de olărit, concursuri de desene.

Prof. Mihaela Pleșa, ed. Muntean Alexandru  de la Asociația pentru Consiliere și Asistență Specializată – ACAS Alba Iulia au organizat audiții muzicale, teatru de păpuși, vizionare de filme, concursuri pentru copiii cu autism școlarizați în această instituție.

Toate aceste activități fac din școală o plăcere și nu o obligație. Copiii pot afla lucruri noi pe diferite căi, învătarea cunoaște mai multe forme, iar educația non-formală nu trebuie neglijată; iar noi, dascălii, trebuie să ținem cont de faptul că, la această vârstă, jocul e  „ înțelepciunea și iubirea” unui copil , cu atât mai mult a unui copil cu CES.

раскруткавзлом сети wifi

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21752 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*