Foto: S-a încheiat Săptămâna Naţională a Voluntariatului la Alba Iulia. Felicitari celor care s-au implicat

voluntariat 2În perioada 12-18 mai a avut loc Săptămâna Naţională a Voluntariatului (SNV), o serie de acțiuni deschise tuturor: persoane care cred că prin fapte mici pot schimba ceva în mai bine, tineri, organizaţii, instituţii, companii, grupuri de iniţiativă care doresc să desfăşoare activităţi de voluntariat sub egida SNV şi tuturor actualilor şi viitorilor voluntari.

SNV un eveniment în plină creştere, construit pe convingerea că în România există foarte mulţi oameni care au potenţialul de a contribui la soluţionarea creativă a problemelor comunităţi, dar nu ştiu cum să se implice. Ea oferă, în plan local, un cadru pentru recunoaşterea şi aprecierea publică a voluntarilor şi a muncii voluntare, demonstrând importanţa contribuţiei acestora la soluţionarea problemelor comunităţii. Totodată, ea reprezintă o demonstraţie a convingerii că stă în puterea noastră să comunicăm şi să colaborăm pentru a ne facem viaţa mai frumoasă. La nivel național a fost a treisprezecea ediție, iar la Alba Iulia a fost al patrulea an în care a fost sărbătorit voluntariatul în acest mod.

Programul activităților de la Alba Iulia a fost divers, s-a adresat atât elevilor de clase primare cât și celor de liceu, cetățenilor, comunității, dar și celor în vârstă.

voluntariat 8Pe parcursul întregii săptămâni s-a derulat Campania de promovare a voluntariatului în școli. Practicarea activităţii de voluntariat oferă o modalitate sănătoasă de petrecere a timpului liber tinerilor, oferind o alternativă la „stradă – club”, îi ajută pe aceştia să lege noi prietenii, să acumuleze noi experienţe, să îşi promoveze propriile idei şi să se implice activ în viaţa comunităţii. Copii i-au primit cu emoție pe voluntari si au fost fascinați de modul cum a decurs întâlnirile. Voluntarii au îmbinat jocurile de animație socio-educativă cu povesti despre voluntariat, oferindu-le copiilor alta perspectiva asupra voluntariatului, stârnindu-le interesul pentru acest gen de activități. Pe aceasta cale le mulțumim cadrelor didactice pentru sprijin și colaborare. Voluntarii au trecut pragul următoarelor unități școlare: Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceului de Arte „Regina maria” Alba Iulia, Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Școlii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu”Alba Iulia, Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa”,

Au fost organizate 3 ateliere de dezvoltare personală în care s-au utilizat în special metoda educației non-formale:

  • Asii din mânecă:inteligența emoțională,psihosomatică și stimă de sine în relațiile cu ceilalți;
  • Dezvoltare personală prin inteligență emoțională, creativitate și improvizație
  • Atelier VIP – Voluntar Implicat și pregătit

voluntariat 7Au participat peste 60 de tineri care au avut ocazia să se descopere, să-și  găsească noi abilități, să învețe lucruri prin intermediul jocurilor și să își consolideze imaginea de sine.

Marți după masa, voluntarii , sub sloganul Voluntariatul ne face bine, au făcut o campanie de Free-hugs – îmbrățișări gratuite. Ei au reușit să facă ziua mai bună tuturor celor care le-au ieșit in cale, cu emoții de ambele parți și cu multe zâmbete. Tot marți voluntarii au ales să meargă la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia și să vizioneze filmul “ Nea Mărin miliardar” împreună cu beneficiarii de acolo.

Miercuri voluntarii, dar și iubitorii de cărți au participat la o Blind-date cu o carte. Fiecare participant a avut posibilitatea sa aleagă la întâmplare  o carte, frumos împachetată, despre care nu știa nimic, să o răsfoiască în 15 minute pentru a-i descoperi conținutul, după care a urmat prezentarea cărții în fața celorlalți si dezbateri pe tema cărții.

Pe parcursul săptămânii ,la Grădinița Scufița Roșie din Alba Iulia, s-a desfășurat o acțiune de donare de jucării, urmând ca toate jucăriile colectate  să ajungă la copii din centrele de plasament din județul Alba.

voluntariat 1Duminică s-a desfășurat Campania anti vicii, în care, voluntarii îndrăzneți le-au propus fumătorilor un schimb inedit, un măr pentru o țigară. Prin această inițiativă tinerii voluntari au dorit să îi inspire pe cetățeni să facă alegeri sănătoase, fiind în același timp și o lecție pentru ei. Majoritatea voluntarilor au plecat acasă uimiți de faptul că fumatul provoacă o dependență atât de puternică încât fumătorii nu au fost dispuși să renunțe la o țigară pentru un măr. Această campanie s-a derulat cu sprijinul Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba care se va ocupă de distrugerea țigărilor colectate în 31 mai, cu ocazia Zilei Mondiale fără fumat.

Datorita condițiilor meteo  Târgul Voluntarului s-a anulat, Campania de ecologizare “Voluntar pentru” o zi s-a amânat pentru data de 23 mai iar Atelierul Creativ a fost amânat pentru data de 1 iunie 2014.

Pentru planificarea, organizarea și implementarea activităților propuse pentru Săptămâna Naţională a Voluntariatului  au colaborat următoarele ONG-uri: Centrul Județean de Voluntariat Alba, Asociația Pro Tinerețe, SM Speromax, Asociația Alumni UAB, Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (C.I.C.O.C.) al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB), Fundația Comunitară Alba, Asociația RYMA, Grupurile informale DEMAREZ și SPECIAL. Am fost sprijiniți de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, Universitatea  „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Asociația Stop Autism, Asociația „Bunici si Nepoți”, unitățile școlare amintite mai sus.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23670 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*