Foto: Patru brățări de aur dacice, kosoni și monede de tip lysimach sunt expuse la muzeul din Alba Iulia

bratari dacice 07Marți, 29 iulie, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, a fost vernisată expoziția „Tezaure Dacice”. Cu această ocazie, sub pază strictă, au fost expuse patru brățări de aur dacice, trei loturi de monede tip koson și un lot de monede de tip pseudo-Lysimachos. Toate aceste valoroase artefacte antice au căzut pradă braconierilor arheologici. Cele patru brățări au fost recuperate de către statul roman, iar la loturile de monede provin din patru locuri diferite, de la patru persoane diferite, cel mai mare lot fiind recuperat de către autoritățile din Marea Britanie.

Piesele de aur sunt recuperate în mare parte din zona Munților Orăștiei. Acest lucru conferă descoperirilor o anumită semnificație și pune în prim plan importanța pe care a avut-o acest centru de putere de la Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei. Deasemenea este foarte important faptul că brățările de aur se găsesc numai în zona capitaliei Regatului Dac. În restul Daciei au fost descoperite doar exemplare de argint. Brățările nu au fost niciodată imitate în bronz sau fier, fapt ce indică faptul că aceste obiecte aveau o semnificație deosebită pentru elita Regatului Dac.

bratari dacice 08Kosonii au apărut pentru prima oară în urmă cu 2.000 de ani, în vremea primilor urmași la tron ai regelui dac Burebista. Unii istorici afirmă faptul că monedele descoperite în zona cetăților dacice din Munții Orăștiei, au fost batute în Macedonia, iar alții susțin că monedele din aur ar fi fost emise în timpul domniei lui Koson, cel care a uneltit la uzurparea lui Burebista. Monedele cântăresc în jur de opt grame, sunt batute la cald și au o configurație inspirată după cea a denarilor romani.

Asemănarea kosonilor cu pseudo-Lysimachii indică faptul că aceste monede au fost bătute de meşteri greci, posibil chiar itineranţi, ceea ce face ca ipoteza baterii lor în Dacia să nu fie definitiv înlăturată.

Monedele de tip pseude-Lysimach provin de pe vremea domniei generalului Macedonian Lysimachos, care s-a proclamat în 306 î.Hr., după moartea lui Alexandru cel Mare, rege al Traciei. Acest fapt îi extindea autoritatea și asupra Dobrogei.

Expoziția va fi găzduită de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în perioada 29 iulie – 3 august, și poate fi vizitată între orele 10:00-19:00.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22062 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*