Foto: Măiestria zugravilor din Laz, vernisată la muzeul din Alba Iulia. Sunt expuse icoane vechi de peste 170 de ani

praznicarele invierii 51Duminică, 9 noiembrie, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a fost vernisată o frumoasă expoziție. Este vorba de expoziția „Prăznicarele Învierii, icoanele calendar ale zugravilor din Laz”, în cadrul căreia sunt expuse peste 60 de lucrări ale zugravilor din Laz. Printre lucrări se numără praznicarele învierii, Maicile Îndurerate și icoanele cu reprezentările Judecății de Apoi. Este o expoziție cu icoane foarte diferite, dar s-a încercat să se aducă în prim plan imaginea Învierii.

Prăznicarul reprezintă o icoană pe care crdincioșii o sărută când merg la altar și când ies din biserică, înaintea miruitului.

Având o tematică diversă, o varietate deosebită de font, icoanele au fost pictate de aproape toți zugravii din familia Poienaru și de Pavel Zamfir, unul dintre ucenici. Reamintim faptul că familia Poinaru a ridicat iconografia pe sticlă pe treptele artei adevărate, Lazul fiind cel mai renumit centru ca valoare artistică din zonă. Cea mai veche piesă expusă aparține lui Simion Poienaru și datează din anul 1834. Aceasta înfățișează Învierea lui Iisus, cu 12 scene de praznic. În jurul anului 1900, un astfel de prăznicar pictat pe sticlă, era vândut cu aproximativ 6 coroane, în timp valoarea unuia pictat pe lemn se ridica în jurul a 4 coroane.

Astfel de prăznicare se regăsesc și în colecții muzeale și particulare, dar majoritatea sunt încă în bisrici, unde creștinii se pot închina la ele. Felul acesta de iconografie foarte bogată se regăsește și în Occident și în Orient.

Creditul cel mai mare pentru realizarea acestei expoziții îi revine muzeografului Ioana Rustoiu care încă din anul 2007 a umblat foarte mult prin diferite parohii, biserici și mănăstiri pentru a aduna icoanele. Lucrările provin din colecțiile Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Complexul Naţional Muzeal Astra Sibiu, Muzeul Municipal „Ion Raica” din Sebeş, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie, Mănăstirea Negraia-Pătrânjeni, dar și din câteva parohii ortodoxe din judeţ: Laz, Petreşti, Inuri, Cenade, Dumbrava-Marga şi Tărtăria.

Expoziția va fi găzduită de muzeul albaiulian în perioada 9 noiembrie – 31 decembrie. Organizarea vernisajului a fost posibilă datorită Consiliului Județean Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia și Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 20622 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*