Foto de excepție: Alba Iulia, orașul cu cea mai mare importanță istorică din România

Mircea Trifu

Alba Iulia este unul dintre orașele cu cea mai mare importanță istorică pentru România. Cu toții am auzit de Marea Unire de aici și de faptul că orașul a fost capitala Transilvaniei multe decenii la rând. Primele dovezi istorice ale existenței așezării datează din mileniul al cincilea înainte de Hristos, fiind locuită de pastori și agricultori. Au fost descoperite astfel unelte din perioada neoliticului și din epoca bronzului.

Iată câteva date istorice importante pentru orașul unirii.

La 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia, realizând unirea politică a Transilvaniei, Moldovei și Țării Românești sub cârmuirea sa. Cheile orașului i-au fost înmânate de episcopul Demetrius Napragyi, cel care a devenit cancelar al Transilvaniei în timpul lui Mihai Viteazul.

La 7 octombrie 1698 a avut loc la Alba Iulia Sinodul de Unire cu Biserica Romei, sinod prezidat de mitropolitul Atanasie Anghel.

Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România a fost proclamată la 1 Decembrie 1918 prin Declarația de la Alba Iulia.

La 15 octombrie 1922 a avut loc în fața Catedralei Reîntregirii, încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, simbolizând actul unirii tuturor provinciilor istorice românești cu Țara, sub sceptrul aceluiași monarh.

La 6 mai 1928 a fost organizată de Partidul Național-Țărănesc, în cadrul unei vaste campanii de răsturnare a guvernului liberal, o adunare la care au participat circa 100.000 de cetățeni.

În anul 1993 orașul nord-italian Alessandria a donat orașului Alba Iulia o copie a “Statuii Lupoaicei” (“Lupa Capitolina”), ca semn al moștenirii culturale latine comune.

La data de 13.04.2007 a avut loc inaugurarea oficială a „Pieței Allessandria” în Alba Iulia, în care este amplasată statuia „Lupa Capitolina”, ca simbol al înfrățirii dintre Alba Iulia și Alessandria.

La 1 decembrie 1990, la Alba Iulia s-a sărbătorit pentru prima oară ziua națională a României.

sursă informații: Wikipedia

Dacă treceți prin oraș trebuie neapărat să vizitați Cetatea Alba Carolina. O puteți regăsi și în fotografiile de mai jos. Este absolut superbă! Alte obiective de vizitat ar fi Catedrala Reîntregirii Neamului, Muzeul și Sala Unirii, Catedrala Romano-Catolică, Palatul Principilor etc. Vă invităm să vedeți fotografiile de mai jos și să ne spuneți care sunt preferatele voastre!

Zbor peste Transilvania este un proiect inițiat de Dragoș Asaftei și kronfly.ro, cu sprijinul Petrom.

Sursă: www.zborpestetransilvania.ro

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22528 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*