Foto: Festivalul „6 Continentes – O Festival”, a ajuns la final. Timp de două zile, cultura lusofonă a fost promovată, în premieră, la Alba Iulia

6 continentes 07Social Pub 1880 a găzduit, sâmbătă dimineaţa, o cafea cu vorbe între public, presă şi invitaţi ai festivalului: Maria Paşc – curatorul expoziţiei de pictură, profesorii Daniel Perdigao şi  Virgil Mihaiu, precum şi cântăreţul portughez Ricardo Caria. La o cafenea românească, reprezentantul Institutului Camoes din Bucureşti, domnul Daniel Perdigao, a făcut o aromată şi savuroasă prezentare a „ Tradiţiei cafelei şi cafenelelor în Portugalia”. Astfel, am aflat că licoarea magică este servită în Portugalia în ceşcuţe mici, în cantităţi homeopatice şi foarte concentrată, însoţită de zahăr, în 5-6 rânduri pe zi . Cafeneaua era, până la sfârşitul anilor ’60, loc public exclusiv masculin . Bărbaţii aveau o masă proprie, unde dimineaţa, în compania unei cafele, citeau ziarul, îşi primeau şi citeau corespondenţa şi socializau, iar lustrangiul lustruia pantofii clientelei . Începând cu ora 14.00, Muzeul Unirii a fost locul cu dublă expunere, unde arta culorilor s-a îmbinat cu arta cuvântului . Evenimentul a debutat cu expoziţia de artă vizuală, cuprinzând un număr de treizeci de lucrări de pictură și grafică reprezentând, în cea mai mare parte, creațiile artiștilor plastici români, care au participat la rezidențe artistice organizate în 2014 la Funchal și Madeira, iar în 2015 în Lisabona și Redondo, în cadrul Proiectului Cultural Contemporanii.  Expoziţia a fost deschisă de curatorul Maria Paşc care a precizat că 6 continentes 06aceasta reprezintă „confesiunile trăirilor rezultate din contactul cu magia spațiului portughez, transpus pe pânze prin diverse maniere de exprimare artistică, de Florin Ciubotaru, Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Marin Gherasim, Ruxandra Grigorescu, Sorin Iosub, Marcel Lupșe, Christian Paraschiv, Alina Rizea Gherasim, Mihai Sârbulescu.”  Prezentarea expoziţiei a fost completată de domnul Daniel Perdigao, care a făcut o frumoasă paralelă între tablourile expuse şi specificul peisajului portughez, considerând că Proiectul Cultural Contemporanii reprezintă o punte prin artă a celor două extreme a latinităţii. Expoziţia rămâne deschisă publicului din Alba Iulia pentru următoarele două săptămâni. În partea a doua a evenimentului, Daniel Perdigao a fost cel care a prezentat  nu numai cartea „Fernando Pessoa” (o cvasi autobiografie), ci şi fascinanta şi enigmatica personalitate a scriitorului portughez, Fernado Pessoa. Deşi legat, cel puţin din perspectiva biografiei, de începutul secolului XX (a trăit între 1888 şi 1935), Pessoa este unul dintre cei mai actuali scriitori, mesajul operei lui fiind, de asemenea, perfect adecvat prezentului. De altfel, încă din epoca artistului, s-a afirmat că Pessoa este scriitorul a cărui operă va fi înţeleasă după treizeci-patruzeci de ani, ceea ce, de altfel, s-a şi întâmplat. Așa cum spune și Octavio Paz, poetul nu are biografie. Biografia lui este opera. Povestea sa ar putea fi redusă la irealitatea vieții lui cotidiene și realitatea ficțiunilor lui. Aceste ficțiuni sunt poeții Alberto Caeiro, Álvaro de Campos, Ricardo Reis ( heteronimele ) și mai ales, Fernando Pessoa însuși. Iubitorii culturii au fost invitaţi, de la ora 16:30, în băncile Universităţii 1 Decembrie care a găzduit Dialogurile culturale româno-portugheze, avându-i ca protagonişti pe poetul Virgil Mihaiu – directorul Institutului Cultural Român la Lisabona în perioada 2006 -2012 şi pe profesorul Daniel Perdigao – reprezentantul Institutului Camoes la Bucureşti. Dialogul româno-portughez a fost deschis de doamna conferenţiar Diana Câmpan de la Facultatea de 6 continentes 03Filologie din cadrul universităţii.  Publicul prezent în sală a admirat rafinamentul limbii române, prin intermediul căreia Daniel Perdigao şi-a prezentat conferinţa. Excelent cunoscător al graiului românesc, dar şi minunat povestitor, a vorbit despre tumultuoasa viaţă a lui Martinho de Brederode, ambasador al Portugaliei în România interbelică şi legătura acestuia cu Mateiu Caragiale şi nuanţele fine despre Portugalia care apar în Craii de Curtea Veche. Interesant este faptul că diplomatul, despre care a conferenţiat invitatul portughez, a ales să-şi petreacă ultimii ani din viaţă la Braşov, în timpul siniştrilor ani ’50. Virgil Mihaiu s-a dovedit acelaşi rafinat poet, excelent specialist în  jazz şi foarte bun cunoscător al culturii portugheze. Prezentarea a fost încheiată cu un interesant film despre fado, film ce a făcut trecerea la următorul eveniment din festival. Seara portugheză a continuat la PUB 13 în superbele ritmuri de fado interpretate de carismaticul cântăreţ portughez Ricardo Caria, care şi-a încheiat turneul naţional Alma No Fado. Spectatorii prezenţi în număr foarte mare s-au putut bucura de sensibilitatea şi jovialitatea muzicianului, care trăieşte de 11 ani în România. Concertul ne-a adus o fărâmă din patrimoniul cultural UNESCO, prin acorduri sublime de fado, dar şi alte ritmuri portugheze, presărat cu momente interactive, astfel încât spectatorii au putut face o plimbare muzicală de două ore pe străzile Lisabonei, dar şi în sudul Portugaliei. Publicul a fost cucerit de  spectacolul muzical, Ricardo Caria şi trupa sa fiind răsplătiţi la final, cu ropote îndelungi de aplauze.  Cea de-a doua zi a festivalului, destinată în mare parte culturii culinare şi vinului, dar şi artei muzicale şi teatrului, s-a deschis cu obişnuita Cafe do Lisabon, găzduită de Social Pub 1880, unde au fost prezenţi domnii Daniel Perdigao şi Virgil Mihaiu, ale căror dialoguri savuroase, pe teme lusitane, au continuat şi în această dimineaţă, precum şi protagoniştii zilei:  chef Jose Vagos – patronul restaurantului Old Lisbon  din Sibiu, chef Cosmin Toma, domnul Dan Moldovan –  oenolog de la Cramele Jidvei şi Adrian Butuc – somelier, reprezentant în România a vinurilor portugheze . Nu în ultimul rând, trebuie precizat că printre invitaţi s-au numărat şi artiştii 6 continentes 05Maria Şimandi şi Ovidiu Pârjol. Prânzul a însemnat debutul  duelului culinar româno-portughez, unde publicul prezent la Social Pub 1880 a putut asista live la realizarea preparatelor culinare realizată de cei doi chefi şi mai apoi să îşi încânte papilele gustative cu preparatele realizate. Aperitivul portughez a adus pe masă un preparat din creveţi, gătiţi în ulei de măsline, asezonaţi cu brandy şi fulgi de ardei iuţi. Cosmin Toma a reinventat într-un stil original, cârnăciorii picanţi, înveliţi în dovlecel, alături de fasole bătută parfumată cu mentă şi piure de mazăre. Felul principal al Portugaliei a fost pui Piri-Piri (sos picant), iar românul nostru a surprins întregul public cu o variantă reinventată a sarmalelor noastre tradiţionale : sarmale întoarse – adică ingredientele clasice împachetate învers, respectiv varza preparată, în foaie de carne, alături de o mămăliguţă gătită în stil modern, alături de smântână moleculară. Desertul binecunoscut „lapte de pasăre” a fost şi el reinventat într-o variantă originală. Preparatele au fost savurate alături de vinuri din Cramele Jidvei, prezentate cu profesionalism şi multă dedicaţie pentru meserie de oenologul Dan Moldovan .  Seara celei de-a doua zi a festivalului, găzduită de Enjoy life Club, a fost dedicată vinurilor portugheze, prezentate incitant şi dinamic de somelierul Adrian Butuc, care a făcut un periplu geografic şi cultural prin însorita Portugalie prin cele trei vinuri :Vinho Verde, vin roşu Teho şi inegalabilul Vin de Porto . Momentele de degustare au fost completate de teatru interactiv prezentate de trupa de teatru  Skepsis. Momentul final din Festivalul 6 Continentes i-a avut ca invitaţi pe cunoscuţii cântăreţi din Alba Iulia, Maria Şimandi, cu o superbă voce şi Ovidiu Pârjol, care au încântat publicul cu acorduri de jazz brazilian, dar şi cu alte piese de jazz internaţional. Maria Şimandi este o tânără speranţă din Alba Iulia a muzicii de jazz din România, studentă la Conservatorul din Bucureşti, cu o voce vibrantă de care cu siguranţă vom auzi în viitor.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18859 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*