Foto: Elevii Şcolii Generale nr.7 „Mihai Eminescu“ din Alba Iulia au fost evacuaţi din sălile de curs

Mircea Trifu

Elevii de la Şcoala Generală nr.7 „Mihai Eminescu“ din municipiul Alba Iulia au fost evacuaţi, vineri, 14 decembrie, din sălile de curs, în cadrul unui exerciţiu de alarmare menit să evite urmările unui posibil incident care s-ar fi putut produce din cauza unor scurgeri de gaze depistate la instalaţiile de gaz. La faţa locului s-au aflat specialiştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) Alba şi cei ai distribuitorului de gaze naturale E.ON Gaz Distribuţie, care au luat primele măsuri de siguranţă, menite să-i pună la adăpost de orice eveniment nedorit pe cei câteva sute de copii care învaţă la cele două şcoli. Demersul specialiştilor a fost susţinut de cadrele didactice care au organizat rapid ieşirea din clase a copiilor, fără a fi blocat accesul şi intervenţiile pompierilor şi ale echipelor E.ON.

Din fericire pentru toată lumea, cele două evenimente au fost doar simulări organizate de către  Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, E.ON Gaz Distribuţie şi conducerea şcolii, pentru a fi testată capacitatea specialiştilor dar şi a cadrelor didactice şi elevilor de a face faţă unor posibile incidente ale căror cauze sunt improvizaţiile la instalaţiile de gaz. Exerciţiile de alarmare au fost precedate de o lecţie despre energie, stârnindu-le copiilor nu doar interesul ci şi dorinţa de a respecta toate regulile în ceea ce priveşte utilizarea gazelor naturale şi a electricităţii, având în vedere incidentele care s-ar fi putut produce dacă situaţia care a stat la baza exerciţiilor de alarmare ar fi fost reale.

Mai mult, copii s-au angajat să transmită mai departe prietenilor, părinţilor şi bunicilor aceste informaţii pe care le-au învăţat de la specialişti, dovedind în acest fel că responsabilitatea nu ţine de vârstă şi că poţi să îi înveţi pe cei din jur că energia, indiferent de formă, devine extrem de periculoasă dacă nu o foloseşti corect. Exerciţiul de alarmare şi  „Lecţiile despre energie” au fost organizate şi susţinute de reprezentanţii  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de cei ai E.ON România, acţiunea făcând parte din Campania R.I.S.C., “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale “. Această campanie naţională de informare şi conştientizare are scopul de a reduce incidentele de natură incendiilor, exploziilor, etc., care sunt cauzate de improvizaţii la instalaţiile de gaze naturale şi electricitate, precum şi de coşuri de fum necurăţate. Campania R.I.S.C. se derulează în judeţul Alba începând cu luna noiembrie a.c. şi constă în popularizarea informaţiilor privind riscurile pe care le implică manevrarea greşită a aparatelor alimentate cu gaze naturale, respectiv improvizaţiile la instalaţiile electrice şi de gaze naturale, precum şi necesitatea efectuării intervenţiilor la acestea numai cu personal autorizat şi a curăţării coşurilor de fum cel puţin de două ori pe an (o dată obligatoriu la începutul sezonului  rece).  Pentru mai multe informaţii despre campanie vă invităm să vizitaţi website-ul R.I.S.C. la adresa: www.risc.info.ro.

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22561 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*