Foto: „Aurul și argintul antic al României”, o expoziție spectaculoasă la muzeul din Alba Iulia. Sunt expuse peste 1000 de artefacte

Mircea Trifu

expozitie aurul si argintul antic 25În perioada următoare, Sala Unirii din Alba Iulia găzduiește o importantă și valoroasă expoziție istorică. Este vorba de expoziția „Aurul și argintul antic al României”, în cadrul căreia sunt expuse piese ce fac parte din tezaurul de aur și argint al României. Este pentru prima dată când accesul publicului la această nemaipomenită expoziție este liber, iar perioada în care va putea fi vizitată este 4 iunie-12 iulie 2015, de marți până duminică între orele 10:00-19:00.

Expoziția compusă din peste o mie de piese dintre cele mai spectaculoase și prețioase este structurată pe șase mari capitole, începând cu mileniul V î. Hr până în secolul VII d. Hr. – Neolitoc, epoca bronzului, epoca bronzului, cultura getică preclasică, perioada dacică, perioada romană, antichitatea târzie și evul mediul timpuriu.

Unele din cele mai spectaculoase artefacte expuse sunt Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut și sub numele popular „Cloșca cu puii de aur” și brățările dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia.

Potrivit directorului Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, polița de asigurare a pieselor se ridică la 70 de milioane de euro, fapt ce face ca Sala Unirii să fie, în perioada următoare, una din cele mai bine păzite clădiri din România. Paza este asigurată în interiorul clădirii de către angajați ai Poliției Locale și personalul muzeului, iar în exterior de către Jandarmerie.

expozitie aurul si argintul antic 05„Această expoziție a fost o provocare pentru Muzeul Național dar și pentru partenerii noștri, 31 de muzee din toate regiunile țării, inclusiv Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. De mai bine de șase ani, bugetele alocate culturii sunt foarte foarte limitate, avem probleme de personal și nu este ușor să colaborezi. Este o mare provocare și pentru că această expoziție a fost concepută să fie prezentată în cât mai multe locuri din țară”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

„Important este că suntem aici de multe, multe mii de ani și că facem parte din acest mare popor trac din care au plecat foarte multe alte nații și avem toate motivele să fim mândri de asta, iar acest tezaur, care nu are preț, indiferent de cât ar costa asigurarea sau câți bani ar trebui cheltuiți pentru protejarea lui nu are preț și trebuie să îl iubim și să îl protejăm așa cum trebuie să ne iubim limba și țara și ceea ce suntem.”, sunt cuvintele secretarului de Stat la Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici.

Coordonatorii expoziţiei sunt Dr. Emest Oberlader-Târnoveanu, Directorul General al Muzeului Național de Istorie a României şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu, coordonatorul secţiei Cabinet Numismatic şi Tezaur Istoric din cadrul MNIR.

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22500 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*