Foto: Alba Iulia a fost gazda primului eveniment șahist din această lună. Încă doi albaiulieni s-au calificat la Openul Internațional al României la șah

Turneu 00dHotelul Transilvania a fost duminca gazda primului eveniment sahist desfasurat in aceasta luna la Alba Iulia. Miza calificarii in Openul International al Romaniei, dar si dorinta de a juca sah in “Cealalta Capitala”, a atras la start un numar de 86 de participanti cu varsta cuprinsa intre 5 ani si 82 de ani.

Startul in Openul Judetului Alba la sah rapid a fost dat in mod simbolic de Mihnea Costachi, care a efectuat prima mutare a jucatorului cu piesele albe de la masa 1, transmitand participantilor mesajul ca ii asteapta peste 10 zile la startul openului international, acolo unde tanarul maestru FIDE albaiulian era deja calificat.

Lupta pentru calificare a fost foarte apriga, cu o runda inainte de final nu mai putin de 8 jucatori fiind la egalitate pe locul 1 cu 5 puncte din 6 partide, confruntarile dintre ei din runda a 7-a desfasurandu-se astfel in situatia de “totul sau nimic”. Victoriosi in ultima runda, Ambru Dan (Cluj-Napoca), Iustin Ciorgovean (Alba Iulia) si Ovidiu Lupu (Alba Iulia) s-au clasat pe primele trei locuri ale Openului Judetului Alba la sah rapid si s-au calificat pentru Openul International al Romaniei. Daca pentru maestrul FIDE Ovidiu Lupu, legitimat la CSO Cugir, calificarea era asteptata, acesta fiind al doilea favorit al turneului, prezenta pe podium a lui Iustin Ciorgovean (CSU Alba Iulia), a fost marea surpriza a turneului, desi progresul facut de juniorul albaiulian in varsta de 15 ani in ultimii 2 ani a fost remarcabil si il dadea ca posibil aspirant la calificare. Ghinionistul turneului a fost maestrul aiudean Ionel Miron, care desi in ultima runda l-a invins pe favoritul principal al openului, maestrul international Codrut Florescu (Comex Bucuresti), s-a clasat doar pe locul 4, la egalitate de puncte cu primii 3 clasati, dar avand coeficienti de departajare inferiori. Pe locul 5, la o jumatate de punct de lideri, s-a clasat Illes Sandor (Targu Mures).

Cel mai varstnic participant la turneu, Emil Sufletel (Alba Iulia), care in acest an va implini 82 de ani, a fost premiat alaturi de cei mai tineri participanti la turneu, Calina Furdui si Alexandru Simina, ambii copii albaiulieni avand varsta de 5 ani. De asemenea s-au mai acordat premii speciale primilor clasati la urmatoarele sectiuni: veterani peste 65 de ani Stefan Bucur (Deva), veterani peste 50 de ani Helmer Janos (Cluj-Napoca), feminin Alexandra Paraschiv (Timisoara), juniori Tamas Sandor (Corund), copii sub 12 ani Ilie Arion (Cugir), copii sub 10 ani Radu Tampea (Alba Iulia), copii sub 8 ani George Plesa (Alba Iulia), Stefan Chirilut (Alba Iulia) si Norbert Wagner (Targu Mures). In plus, toti copiii sub 12 ani prezenti la turneu au fost recompensati de organizatori cu diplome si medalii pentru curajul de a se infrunta cu sahisti mult mai experimentati si daruirea cu care au facut-o, desi multi dintre ei s-au aflat la prima lor participare intr-o competitie de seniori.

Coordonarea tehnica a turneului si arbitrajul au fost asigurate de Marius Ceteras (Alba Iulia), Alin Toma (Cluj-Napoca) si Aurelian Vlad (Aiud), in timp ce Iulia Gus, director de marketing al Hotelului Transilvania, a fost responsabila cu oferirea participantilor la turneu a unor conditii de joc la cele mai inalte standarde.

Partenerii evenimentelor sahiste organizate in luna martie la Alba Iulia, care se vor relua in 16 martie odata cu startul in Openul International al Romaniei si Openul Judetului Alba la sah clasic, sunt Hotel Transilvania, Consiliul Judetean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Florea Grup, Ziarul Unirea, Fundatia Comunitară Alba, Scoala gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, SC Oma Grup Instal SRL Alba Iulia, SC Iomir SRL Aiud, SC Energo Impex SRL Aiud, Vertical Graphic si Tao Media.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21826 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*