Fondurile REGIO asigură creșterea eficienței energetice în clădirea Spitalului Județean de Urgență Alba

Optimizarea sistemului de încălzire și producție apă caldă la cea mai mare instituție spitalicească din județul Alba

Miercuri, 30 mai 2018, la sediul din Alba lulia al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în cadrul unei întâlniri cu presa – în prezența domnului Ion Dumitrei, Președintele Consiliului Județean Alba – doamna Nicoleta Coșarcă, manager al Spitalului Județean de Urgență Alba și domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finanțare, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, destinat îmbunătățirii gestionării eficiente a energiei și reducerii consumurilor la cea mai mare instituție spitalicească din județul Alba. Cererea de finanțare „Reabilitare energetică a Spitalului Județean de Urgență Alba lulia”, a cărei valoare totală este de peste 15,35 milioane lei, prevede absorbția unei sume de peste 3 milioane euro, ca sumă nerambursabilă, obținută prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice, pentru modernizarea acestei unități medicale, construită în urmă cu aproape cinci decenii.

„Această investiție va îmbunătăți semnificativ confortul bolnavilor și al celor care lucrează în Spitalul Județean, ajutându-se totodată să economisim bani, prin scăderea costurilor cu energia. Prin tot ceea ce facem dorim să asigurăm condiții cât mai bune pentru pacienți și pentru cadrele medicale. De aceea am început și lucrările de mansardare la Spital, care ne vor permite să mutăm înapoi Policlinica, în sediul spitalului. Astfel, nici pacienții și nici doctorii nu vor mai fi puși pe drumuri și nu va mai exista aglomerația de acum, datorată spațiilor insuficiente”,a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, domnul Ion Dumitrei, Președinte CJ Alba.

Cererea de finanțare pentru proiectul „Reabilitare energetică a Spitalului Județean de Urgență Alba lulia” are ca obiectiv general creșterea eficienței energetice a clădirilor administrate de Spitalului Județean de Urgență Alba lulia, având în vedere respectarea cerințelor specifice principiilor dezvoltării durabile și egalității de șanse. Din punct de vedere al lucrărilor efective, se prevede izolarea termică a pereților exteriori cu un strat de plăci minerale termoizolatoare rigide de minim 15cm grosime, izolarea termică a planșeului tavan de sub terasă cu panouri rigide de vată minerală de minim 20 cm grosime, placate cu plăci din fibre de lemn minim de 7mm, izolarea soclului cu polistiren extrudat de minim 5 cm grosime, înlocuirea planșeului terasa, deteriorate acum de infiltrări mari de apă, cu acoperiș de tip șarpantă din panouri termoizolante, cu grosimea de 10 cm pe structură metalică. Alte lucrări necesită izolarea termică a planșeului de sub acoperiș, cu un strat de vată minerală de minim 20 cm grosime, sporirea rezistenței termice a planșeului peste subsol, prin aplicarea unui strat de polistiren extrudat ignifugat de minim 10 cm grosime, înlocuirea ferestrelor existente cu tâmplărie PVC cu geam termopan cu acoperire selectivă Low-E; având fante pentru ventilarea spațiilor ocupate și evitarea apariției condensului pe elementele interioare de anvelopă, precum și înlocuirea ușilor existente din lemn deteriorat cu uși din aluminiu cu geam termopan. În plus, în acest proiect se va optimiza sistemului de încălzire și producerea de apă caldă de consum. Se are în vedere utilizarea de cazane cu funcționare pe combustibil gazos pentru producerea agent termic, cazane echipate cu module suplimentare pentru recuperarea căldurii din circuitul gazelor arse, dar și a panourilor solare pentru producerea apei calde. Prin proiect se vor schimba instalațiile electrice ce deservesc corpurile A,B,C,D și E, instalația de ventilare a blocului alimentar, precum și a rețelele de distribuție agent termic.

„Nu putem vorbi de act medical de calitate într-o clădire unde trage curentul prin ferestre sau unde este plin de mucegai, de aceea sunt importante aceste investiții. Ansamblul de clădiri care formează Spitalul Județean de Urgențe Alba a fost construit între anii 1973-1980. Clădirile au beneficiat de lucrări de mentenanță curentă, sau de lucrări de reabilitare parțiale, însă nu au fost incluse, sau tratate în mod integrat, într-un program general de reabilitare energetică. Pacienții și personalul Spitalului din Alba lulia au nevoie de aceste investiții, realizate acum cu fonduri europene”, a declarat doamna ec. Nicoleta Coșarcă, managerul unității medicale albaiuliene.

Durata de derulare a investițiilor se va întinde până la finalul lunii februarie 2021, fiind necesare fonduri totale în valoare de 15.350.482,84 lei (circa 3,3 milioane euro), din care 13.800.414,99 lei (peste 3 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul reprezentând contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile. Proiectul vizează practic reducerea de circa cinci ori a consumului de energie primară, cifrată în prezent la 9377082,5 kWh/an, până la o valoare de maxim 1881870 kWh/an după implementare, economia obținută fiind de aproape 80%. în plus, în etapa de proiect tehnic se vor dezvolta detalii de proiectare care să permită o mai bună accesibilizare, suplimentară față de minimul legal care este deja implementat. Concret, în etapa de execuție se vor realiza finisaje și inclusiv elemente de paviment, care să conducă la o acesibilizare conformă cu nevoile persoanelor cu dizabilități.

„Apelul de finanțare a proiectelor de îmbunătățire a eficienței energetice din Regiunea Centru a fost deschis în urmă cu un an și au fost depuse de către autoritățile publice locale, un număr de 87 proiecte spre finanțare, a căror valoare totală este de aproape 660 milioane lei. Spre comparație, alocarea financiară regională este în valoare de circa 180 milioane lei. în toate județele Regiunii Centru există un interes major pentru îmbunătățirea eficienței energetice pentru toate tipurile de clădiri publice deținute și ocupate de instituțiile locale, fie că sunt spitale sau policlinici, școli, clădiri administrative etc. Consiliul Județean Alba are deja semnate și acum pregătește derularea lucrărilor în cadrul unor contracte importante în domeniul reabilitării drumurilor județene și pentru reabilitarea infrastructurii medicale. Județul Alba s-a modernizat foarte mult prin POR 2007-2013, municipiul Alba lulia, drumul Aiud-Buru, străzile din Blaj, Cugir și Zlatna, sau multe școli, între care Colegiul Bethlen Gabor din Aiud, fiind exemple mai mult decât elocvente. Aceste proiecte au devenit exemple de succes, dovadă că în județul Alba, administrația publică locală, de la nivel județean și local, investește susținut pentru îmbunătățirea climatului socio-economic. De proiectele care vor duce la modernizarea completă a Spitalului Județean de Urgență Alba au nevoie pacienții și medicii, personalul din cadrul unității, dar și cei care sunt în tranzit și au probleme medicale. Fiind cea mai mare instituție de acest gen din județ, are o adresabilitate mare, astfel încât se impune acordarea unei atenții deosebite în ceea ce privește calitatea și confortul actului medical”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Informații detaliate privind proiectele contractate în Regiunea Centru în cadrul POR 2014-2020 regăsiți pe pagina www.adrcentru.ro. iar detalii privind instrucțiunile AMPOR asupra activităților pe care beneficiarii trebuie să le deruleze în cadrul proiectelor contractate pentru a obține finanțarea nerambursabilă, pot fi consultate pe pagina www.regio-adrcentru.ro, unde sunt publicate și date privind toate proiectele depuse în cadrul programului REGIO la nivelul Regiunii Centru.

 

Despre Redacția ProAlba 30196 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*