Fondurile europene nerambursabile REGIO, asigura modernizarea Colegiului Tehnic ”I.D. Lazarescu” din Cugir

Un nou contract de finantare nerambursabila contractat pentru orasul Cugir din judetul Alba creste la valoarea de aproape sapte milioane euro investitiile realizate de administratia publica locala in dezvoltarea sistemului de educatie. Cea mai mare parte a fondurilor necesare provin din surse nerambursabile alocate in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020. De aceasta data, vorbim de proiectul ”Reabilitare, modernizare, echipare infrastructura educationala Colegiul Tehnic ”I.D. Lazarescu” Cugir”, a carui valoare totala este de peste 12 milioane lei si prin care vor fi reabilitate trei corpuri de cladire ale acestei unitati de invatamant. Cererea de finantare este contractata pe baza Prioritatii de investitii 10.1, dedicata educatiei si  formarii, in Programul REGIO 2014-2020, gestionat la nivel regional de ADR Centru.

Aproape 500 de elevi si cadre didactice si auxiliare de la Colegiul Tehnic ”I.D. Lazarescu” din Cugir vor beneficia, incepand cu anul 2024, de rezultatele acestui proiect, care isi propune cresterea gradului de participare la invatamantul profesional si tehnic din oras, prin imbunatatirea calitatii infrastructurii educationale.

Pe langa acest proiect pentru invatamantul tehnic, edilii din Cugir investesc fonduri europene REGIO 2014-2020 in reabilitarea a trei unitati de invatamant prescolar din cadrul Scolii Gimnaziale ”Iosif Pervain” si de la Scoala Gimnaziala ”Singidava”, precum si in cazul proiectului de modernizare a Scolii Gimnaziale nr.3, fiind vorba, in total, de peste 32 milioane lei pentru modernizarea infrastructurii educationale, inclusiv achizitionarea de dotari.

   ”Solicitarile concetatenilor mei sunt deosebit de diversificate, dar toti sunt preocupati de buna dezvoltare a comunitatii noastre. Noi, la nivelul administratiei publice locale, am pregatit proiecte in diferite domenii, pentru cresterea mobilitatii, pentru imbunatatirea starii de sanatate, dar si pentru varstnici. Valoarea totala a proiectelor gandite de noi in aceasta perioada, 2014-2020, se apropie de 150 milioane lei, din care peste 20% sunt dedicate cresterii calitatii invatamantului, deoarece suntem foarte preocupati de asigurarea celor mai bune conditii pentru generatia tanara. Invatamantul tehnic din Cugir a inceput sa se dezvolte in urma cu aproape 125 de ani, dar o adevarata scoala tehnica a aparut oficial doar in 1927. De-a lungul timpului, aceasta scoala s-a dezvoltat, odata cu evolutia industriala a orasului nostru, intrand in oarecare declin in anii de dupa 1990. Acum, in ultimii 5-10 ani, am vazut ca se creeaza o noua industrie in Cugir, folosind resursele umane locale. De aceea am pregatit acest proiect, pentru a sustine invatamantul tehnic cu resurse publice. Prin acest proiect dorim sa impulsionam invatamantul dual din orasul Cugir, in sprijinul tuturor agentilor economici din zona. In plus, noi investim si in reabilitarea Internatului colegiului ”Lazarescu”, folosind fonduri locale, iar lucrarile ar trebui sa fie gata inainte de finalizarea proiectului de reabilitare a spatiilor de invatamant. Impreuna cu echipele tehnice, ne vom concentra pe finalizarea acestor proiecte, astfel incat sa pregatim noi cereri de finantare, care ar putea fi realizate prin Programul National de Relansare si Rezilienta sau prin viitorul Program Operational Regional, pentru a creste calitatea vietii cetatenilor din oras”, a declarat domnul Adrian Teban, primarul din Cugir.

Resursele financiare necesare proiectului ”Reabilitare, modernizare, echipare infrastructura educationala Colegiul Tehnic ”I.D. Lazarescu” Cugir” sunt alocate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 10 – Imbunatatirea infrastructurii educationale – Prioritatea de investitii: 10.1 – Investitii in educatie si formare, inclusiv in formare profesionala, asigura dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare. Proiectul fi definitivat pana in 31 decembrie 2023, valoarea totala cererii de finantare fiind de 12.011.573,41 lei, din care suma nerambursabila reprezinta peste 2,52 milioane euro (11.771.341,89 lei), diferenta fiind reprezentata de contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile si neeligibile.

”Administratia publica locala din Cugir, implementeaza in total opt proiecte REGIO in aceasta perioada, toate fiind importante pentru comunitatea locala. Lasand la o parte investitiile majore pentru cresterea mobilitatii urbane, domeniul educational este cel mai important pentru edili. Acesta este rolul fondurilor europene: sa degreveze bugetele locale, astfel incat fondurile locale sa poata fi folosite pentru diverse investitii locale de dezvoltare. La Cugir oamenii vad rezultate concrete si cunosc faptul ca finantarile din  bani europeni pentru infrastructura, pentru iluminat public, pentru sanatate si educatie duc la cresterea calitatii vietii. La nivel regional, prin Axa Prioritara 10 sustinem investitiile pentru formare profesionala prin 13 proiecte pentru licee tehnice sau tehnologice. Aceste cereri de finantare au o valoare totala de circa 160 milioane lei, din care in judetul Alba vor fi atrase aproape 65 milioane lei. Pe langa acest proiect si cel contractat pentru construirea unei cladiri noi la Liceul Tehnologic Sebes, in judetul Alba se vor implementa in curand si proiectele de reabilitare si dotare a Colegiului Tehnic Aiud si de reabilitare a Liceului Tehnologic din Jidvei,”a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Lucrarile prevazute in proiectul din Cugir includ consolidarea elementelor, subansamblurilor sau ansamblului structural pentru cladirile scolii propriu zise, a salii de sport si a cabinetelor de specialitati. Se propune inclusiv demolarea partiala a unor elemente structurale sau nestructurale si introducerea unor elemente structurale. In cadrul investitiilor vor fi realizate: anveloparea termica a cladirii, precum si inlocuirea instalatiilor termice, electrice, sanitare si de alimentare cu apa. Centralele termice vor fi cu unele pe combustibil gazos, in condensare si toate spatiile vor fi dotate cu instalatii de stingere a incendiilor. Pe cladiri vor fi montate panourilor solare pentru asigurarea apei calde menajere, sistemele de iluminat vor fi echipate cu surse LED si cu economizoare de energie. Din punct de vedere al accesului vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii, iar pe cladirea scolii propriu zise va fi instalat un lift exterior. Dupa lucrarile de constructie, in toate cele trei cladiri se vor achizitiona mobilier scolar nou, echipamente didactice moderne si sisteme TIC moderne.

  ”La nivelul judetului Alba exista un numar tot mai mare de firme, cu capital strain si autohton, care au nevoie de specialisti in domeniile tehnice. Invatamantul Profesional si Tehnic ofera oportunitati sporite de angajare si dezvoltarea unei cariere profesionale, de crestere a competentelor si, prin invatare pe tot parcursul vietii, de implinire personala prin beneficiile obtinute prin prestarea unei munci calificate. Din acest motiv, Consiliul Judetean Alba a finantat un program pilot prin care s-a dezvoltat Scoala Profesionala Germana, care a devenit un succes la nivel local si chiar national, datorita faptului ca sunt formati si lansati pe piata muncii tineri tot mai bine pregatiti. Din acest motiv, ne bucuram ca fondurile europene vor completa acest demers local, prin investitii in zonele cheie ale judetului, la Sebes, Cugir, Aiud si Jidvei,” a spus domnul Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba, vorbind despre semnarea acestui contract pentru Colegiul Tehnic din Cugir.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 25892 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*