Fonduri REGIO pentru reabilitarea Gradinitei Singidava din orasul Cugir

Inca aproape 60 copii de una dintre cele mai cunoscute gradinite din orasul Cugir, judetul Alba, vor fi beneficiarii finali ai unui proiect european derulat de edili, prin care se urmareste reabilitarea spatiilor in care micutii isi incep educatia, pe baza fondurilor europene derulate prin Programul Operational Regional 2014-2020. Acest fapt este posibil ca urmare a semnarii – de catre primarul Adrian Teban si Simion Cretu, directorul general ADR Centru – a proiectului in valoare totala de circa 2 milioane lei, avand denumirea ”Reabilitare, modernizare, echipare infrastructura educationala pentru invatamantul prescolar la Scoala Gimnaziala Singidava Cugir”. 

Orasul Cugir investeste in reabilitarea mai multor unitati de invatamant prescolar, modernizand infrastructura de educatie, inclusiv prin achizitionarea de dotari, cu resurse financiare alocate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 10 – Imbunatatirea infrastructurii educationale. Prioritatea de investitii: 10.1 – Investitii in educatie si formare, inclusiv in formare profesionala, asigura dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare. Cererea de finantare depusa si gestionata de administratia publica locala se bazeaza pe prevederile obiectivului specific al acestei axe de finantare, respectiv ”Cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului”, pe apelul dedicat invatamantului ante-prescolar si prescolar. Investitiile din acest proiect constau in reamenajarea si modernizarea cladirii din str. Alexandru Sahia, nr. 14 si sunt necesare pentru ca imobilul existent sa poata oferi conditii moderne in procesul de educatie a prescolarilor.

”De-a lungul timpului, investitiile din fonduri europene in orasul Cugir, prin Programul REGIO, au insumat mai mult de 20 milioane lei, pentru reabilitarea strazilor, pentru modernizarea ambulatoriului precum si pentru o unitate scolara. Acum, avem semnate contractele pentru reabilitarea termica a Maternitatii Spitalului, precum si pentru realizarea unui centru social pentru varstnici, in valoare totala cumulata de peste 16,3 milioane lei, la care se adauga proiectele de reabilitare a gradinitelor ce apartin Scolii generale ”Iosif Pervain”. Unul dintre cele mai importante proiecte din oras este insa cel prin care am obtinut fonduri europene pentru reducerea emisiilor de carbon in oras, pe baza Planului de Mobilitate Urbana Durabila. Ne-am propus sa achizitionam si dotari noi la Ambulatoriul spitalului si sa eficientizam sistemul de iluminat public, iar in total, valoarea cumulata a contractelor de dezvoltare finantate prin Programul REGIO sa depaseasca 100 milioane lei, pentru imbunatatirea vietii cetatenilor din oras”a declarat domnul Adrian Teban, primarul din Cugir.

La unitatea scolara cu program normal apartinand Scolii ”Singidava” se va decapa invelitoarea si termoizolatia existenta, urmand a fi si refacute din materiale noi, de buna calitate. Hidroizolatia invechita de la subsol va fi inlocuita, reducand astfel infiltratiile de apa prin aceasta. La interior, se vor largi golurile de usi, tamplaria fiind apoi inlocuita cu material modern, impuse de normele actuale de proiectare, iar toate instalatiile utilitare vor fi inlocuite. Cladirea va fi dotata cu o instalatie de avertizare si alarmare incendii, iar usile aferente caselor de scari vor fi prevazute cu dispozitive de autoinchidere, in ambele variante. Instalatiile utilitare si finisajele existente vor fi inlocuite cu altele noi, sistemele de iluminat vor fi echipate cu surse LED de inalta performanta energetica si pe cladire vor fi montate panouri solare pentru producerea de apa calda menajera. In exterior, se vor folosi materiale de constructie si finisaje cu un grad mare de reciclare, fiind realizate inclusiv rampe de acces in cladire a persoanelor cu dizabilitati locomotor.

Proiectul fi definitivat pana in 31 martie anul viitor, valoarea totala cererii de finantare fiind de 1.955.616,72 lei, din care suma nerambursabila reprezinta peste 412 mii euro (1.916.504,39 lei).

”Acest proiect asigura modernizarea gradinitei, completand initiativele administratiei locale cugirene care deruleaza si alte proiecte importante pentru comunitate. Recent am demarat finantarea pentru imbunatatirea mobilitatii urbane si reducerea emisiilor poluante in acest oras, dar se investeste pe multe paliere socio-economice, pentru imbunatatirea conditiilor de viata. Concret, fara resursele europene, investitiile de care a beneficiat orasul Cugir in domeniul sanatatii, in educatie, in infrastructura, nu ar fi putut fi realizate. Acum multe strazi din oras sunt complet modernizate, ambulatoriul spitalului este reabilitat si va fi curand dotat cu echipamente moderne. In plus, investitiile in educatie si sanatate vor convinge populatia ca se folosesc bani europeni pentru cresterea calitatii vietii. Pentru Cugir, grupul tinta al proiectului este reprezentant de intreaga comunitate, care va beneficia de servicii educationale de calitate, iar oamenii nu vor avea tendinta de a migra spre alte centre urbane. La nivel regional, prin Axa Prioritara 10 sustinem multe investitii de acest gen, la gradinite si scoli, la licee profesionale si universitati, in acest moment avand deja contractate 19 proiecte pe aceasta axa, iar in evaluare alte peste 100 de proiecte, a caror valoare totala depaseste 800 milioane lei,”a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 20009 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*