Finanțare de peste 110.000 lei pentru cultura tradițională a județului Alba

În urma concursului de proiecte culturale, sesiunea a II-a 2012, inițiat de Administrația Fondului Cultural Național, din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, la secțiunea Patrimoniu Imaterial, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – ATMA a obținut finanțări pentru trei proiecte culturale. Astfel, pentru proiectul Reconstituirea portului tradițional din Pănade, Alba – restituire parțială a patrimoniului imaterial local, Asociația ATMA a obținut cel mai mare punctaj – 93,67 –, clasându-se pe poziția I, cu o finanțare de 49.587 lei. Scopul proiectului cultural este familiarizarea publicului larg cu meșteșugul străvechi al țesutului și cusutului costumului popular autentic, prin realizarea unui documentar etnografic și a unui ghid practic ce reconstituie portul străvechi din Panade. Prin acest proiect comunitatea din Pănade va redescoperi costumul străvechi, componentă a patrimoniului imaterial local, precum și tehnicile vechi de țesut și cusut. Beneficiarii direcţi ai proiectului cultural sunt cei peste 800 de locuitori ai satului Pănade care își pot admira în cadrul expoziției etnografice din localitate portul străvechi reconstituit de către patru femei din Pănade, meșteri populari ai Asociației ATMA. Manager de proiect este Petruța Pop, președinte Asociația ATMA și referent în cadrul Serviciului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, al Centrului de Cultură „Augustin Bena ”Alba, iar parteneri sunt Asociația Timotei Cipariu ASTRA Blaj, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Primăria comunei Sâncel, Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba și TVR Cluj.

Clasat pe poziția a patra în concurs, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a obținut o finanțare de 35.463 lei, pentru a doua ediția a proiectului cultural Nunta în Transilvania, cu aplicabilitate, de data aceasta, în Sălciua, județul Alba și Groșii Țibleșului, județul Maramureș. Proiectul intenționează să realizeze două filme documentare, în cele două localități cercetate, reprezentând obiceiurile de nuntă specifice fiecărei localități, pentru a rămâne mărturie generaţiilor viitoare. Rezultatele cercetărilor în teren vor face obiectul unei cărți ce va cuprinde: orații de nuntă, strigături, cântece rituale de nuntă, fotografii ce vor reliefa costumul popular și momente din ceremonialul de nuntă din localitățile cercetate. Proiectul va fi implementat de Marinela Baba și Petruța Pop, referenți în cadrul Serviciului de Cercetare și Promovare a Culturii Tradiționale Alba. Parteneri în proiect sunt Primăria Comunei Sălciua, Primăria Comunei Groșii Țibleșului, TVR Cluj, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba, Liceul de Muzică și Arte Plastice Alba Iulia, Asociația ATMA, Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii, Radio România Internațional și ziarul Unirea.

Proiectul Din comoara satelor, situat pe poziția a 17-a în concurs, a fost inițiat de Asociația ATMA și a obținut o finanțare de 28.475 lei. Acesta se adresează  elevilor, studenților, tinerilor interpreți de cântec popular românesc, cadrelor  didactice, etnografilor, folcloriștilor, precum și publicului din județul Alba și din țară. Se vor edita 1000 de cărți, 1000 de CD-uri, 800 de pliante și fluturași, care vor fi distribuite în școli și bisericile din comunitățile partenere. Coordonatorul proiectului este Marinela Baba, vicepreședinte Asociația ATMA, iar parteneri sunt Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria comunei Galda de Jos, Primăria comunei Ighiu, Primăria comunei Cricău, Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba, Liceul de Muzică și Arte Plastice Alba Iulia, Universitatea 1 Decembrie 1918, Asociația Prietenii Muzeului Unirii, ziarul Unirea, TVR Cluj, Radio Cluj și Radio România Internațional.

aracerвзлом e mail паролей

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 29598 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*