Final de proiect al Penitenciarul din Aiud, în parteneriat cu Penitenciarul Halden din Norvegia

norvegiaPe o perioada de 6 luni, începând din ianuarie 2016, până în 30 iunie 2016, Penitenciarul Aiud a derulat în parteneriat cu Penitenciarul Halden din Norvegia, proiectul „Dezvoltarea/optimizarea performanțelor profesionale ale angajaților din penitenciare, prin transfer de cunoștințe și cooperare bilaterală între Penitenciarul Aiud/Romania și Penitenciarul Halden/Norvegia. Schimb de bune practici.”, proiect finanțat prin granturile norvegiene și câștigat de Penitenciarul Aiud.

Proiectul a avut ca obiectiv principal consolidarea relațiilor bilaterale între Penitenciarul Aiud/România și Penitenciarul Halden/Norvegia. Activitățile cuprinse în proiect, activități ce au vizat schimbul de experiență între angajații din cele două penitenciare, au constituit un bun prilej de a ne lărgi perspectivele în ce privește munca cu persoanele private de libertate pe de-o parte, precum și în cea ce privește cultura, tradițiile, istoria acestui popor  și frumusețile naturale ale acestei țări .  Cu toate că Norvegia și România se află la capetele opuse ale Europei, epoca de astăzi de integrare și cooperare, aduce cele două țări mai aproape, împreună. În urma proceselor de aderare ale României la NATO și UE, dialogul bilateral s-a intensificat și mai mult de-a lungul ultimilor ani. Norvegia a fost prima țară care a ratificat acordul de aderare al României la NATO iar guvernul norvegian a dezvoltat un cadru special, care a sprijinit țara pe calea către aderarea la UE în 2007. Astăzi, Norvegia este pentru Romania cel mai mare donator bilateralt și contribuie în mod semnificativ la promovare dezvoltarii sociale și economice prin mecanismului financiar SEE.

Relațiile norvegiene – române sunt deschise și prietenoase, caracterizate prin contacte frecvente și un amplu schimb de vizite. In anul 1999 regele Harald al V lea, a fost primul monarh norvegian care a vizitat România. După revoluția din Norvegia, acesta a asistat în mod semnificativ România, atât din punct de vedere economic și umanitar. Acest lucru a condus la o cooperare pe scară largă la nivel statal, guvernamental și parlamentar, precum și la contacte strânse între organizații, întreprinderi și oameni, în general. Din perspectiva unui vizitator, am putea spune că, Norvegia este o țară care merită să fie vizitată pentru frumusețile sale naturale, arhitectura și designul clădirilor, ospitalitatea oamenilor, liniștea și aerul proaspăt, fiind una dintre țările care păstrează nealterat ambientul înconjurător, opunându-se procesului de despădurire, astfel că peisajul verde te încântă la orice pas.

La final de proiect, putem afirma că oportunitatea pe care am avut-o prin obținerea grantului de proiect, ne-a oferit o experiență deosebită atât pe plan profesional cât și personal, iar conceptul de „unitate prin diversitate” să nu fie pentru noi doar un concept abstract. Încheiem acest proiect cu bucuria de a fi cunoscut oameni deosebiți, locuri minunate, fapt ce ne face ca pe viitor să continuăm această cooperare bilaterală.

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 20622 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*