Filtrul supra-aspirant de pe autobuzele STP premiat cu aur la un salon de inventica

Mircea Trifu

Filtrul supra-aspirant montant pe autobuzele STP de către inventatorul român Corneliu Birtok – Băneasă a obținut medalia de aur cu mențiune specială la Salonul de Inventică Proinvent Cluj desfășurat în perioada 27-30.03.2012. La salon au fost prezentate peste 400 de invenţii şi in jur la 80 de entităţi cum ar fi universităţii, asociaţii și institute de cercetare. Corneliu Birtok – Băneasă a participat cu patru invenţii, cea mai importantă fiind filtrul supraaspirant universal pentru motoarele de mare litraj, respectiv filtrele montante la Alba Iulia.

Reamintim că Societatea de Transport Public Alba Iulia a dezvoltat o colaborare cu inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, autorul unui filtru special de aer care reduce consumul de combustibil și mărește puterea motorului. Inițial s-a început cu montarea unui singur filtru însă după primele săptămâni, rezultatele au fost atât de bune încât s-a decis extinderea experimentului la trei autobuze. Filtrele supraaspirante, cum sunt ele denumite de autorul lor, au fost testate pe trei autobuze pe o perioadă de 3,5 luni atât în condiții le temperaturilor de toamnă (15-21°C) cât și în condiții de iarnă (-15°C). Economia de combustibil constatată este semnificativă: 8-12% la 100 de km.

Corneliu Birtok Băneasă este deținătorul premiului WIPO (Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală – GENEVA) “Cel Mai Bun Inventator” acordat în cadrul Salonului Internațional de Invenții și Investiții de la Moscova Moscova,  în septembrie 2010, o distincție care se acordă o singură dată în viață unui inventator. De asemenea, Corneliu Birtok Băneasă a primit pentru invenția sa medalii de aur la cele mai prestigioase saloane de inventică din străinătate. Bazele colaborării cu inventatorul român s-au pus la Târgul ALEA 2011, desfășurat la Alba Iulia, unde acesta și-a expus filtrele cu care a impresionat juriile unor saloane mondiale de inventică.

раскруткапрога для взлома одноклассников скачать бесплатно

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22526 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*