Filme de început de secol XX proiectate în 3 cine-concerte speciale la Alba Iulia Music & Film Festival 2018

Trei cine-concerte speciale sunt incluse, la această ediție, în programul Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF) ce va debuta la sfârșitul săptămânii viitoare. Evenimente ce îmbină într-un mod inedit filmul și muzica live, cine-concertele aduc în fața spectatorilor pelicule produse acum aproape un secol, o șansă unică de a (re)descoperi începuturile cinematografiei mondiale. Cele trei cine-concerte vor fi găzduite de Piața Vestică a cetății Alba Carolina.

Vineri, 31 august, de la ora 21:00, este programat un film unic ca execuție. Documentarul sovietic Omul cu camera de filmat/Man with a movie camera a rămas în istoria filmului prin tehnicile cinematice inedite folosite în premieră de Dziga Vertov, multe dintre ele inventate chiar de către regizor. Tocmai această execuție absolut revoluționară pentru anul 1929, a făcut ca filmul să nu fie foarte popular în acea perioadă, abia mult mai târziu, în zilele noastre, primind adevărata apreciere a valorii lui, fiind declarat unul dintre cele mai bune documentare produse vreodată. Este un film plin de energie și, în acelaşi timp, un documentar despre o zi din viaţa Uniunii Sovietice, un documentar despre filmarea acestui documentar şi o prezentare a publicului care urmăreşte filmul. Vedem adesea operatorul care realizează filmul, dar nu vedem aproape nimic din imaginile surprinse de el pe peliculă. Publicul va avea șansa să-l descopere în acompaniamentul live a trupei Abator Industries, un grup muzical independent specializat în improvizație muzicală.

Cel din urmă film mut produs de avangarda sovietică ajunge sâmbătă, 1 septembrie, ora 21:00, la Alba Iulia Music and Film Festival, într-o proiecție specială cu acompaniament live. Fericirea/ Schastye este povestea populară stilizată a țăranului Khmyr a cărui idée supremă asupra fericirii este să ajungă țar, să mănânce grăsime de porc și să nu facă nimic. Aventurile lui și ale soției sale care ajunge să-și găsească fericirea într-o fermă colectivă după revoluție, sunt puse în valoare de interpretarea live asigurată de Karpov not Kasparov , duo-ul care a compus o coloană sonoră specială pentru acest cine-concert. Combinația de muzică electro, jazz, cu nuanțe de folclor pe alocuri, dă un ritm irezistibil acestei pelicule produse în 1935 de regizorul Aleksandr Medvedkin.

Femeia în Lună/ Frau im Mond a fost produs, în 1929, de regizorul german Fritz Lang și este primul lungmetraj de acțiune din istoria cinemaului în care acțiunea se petrece în spațiu. Filmul are o strânsă legătură cu Transilvania prin Hermann Oberth, considerat unul din părinții astronauticii, originar din Sibiu. Oberth a lucrat ca și consultant științific la acest film, realizând în întregime planurile detaliate ale navetei spaţiale cu mai multe trepte prezentată în film. . Întâmplător sau nu, Frau im Mond apărea în acelaşi an (1929) în care Oberth îşi lansa prima rachetă cu combustibil lichid.

Proiecția filmului, programată pentru duminică, 2 septembrie, ora 21:00,  este însoţită de sound-designul original al trupei CelloFun, un ansamblu creat special pentru re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute („silent movies rescoring”) printr-un mixt de foley, efecte electronice în timp real şi improvizaţie live. Traducerea în limba română a cartoanelor originale ale filmului, este realizată, tot live, de inconfundabila „voce a filmelor”, Irina Margareta Nistor.

Programul ediției cu numărul 6 va fi completat de invitați speciali, recitaluri de muzică, seri de dans și întâlniri cu personalități ale cinematografiei românești ce vor fi anunțate în curând.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Sponsori principali: Banca Transilvania și AzetsInsight

Sponsori: Staropramen, PMA, Mobila Dalin

Parteneri de ospitalitate: Hotel Transilvania, Hotel Cetate, Dante Cafe& Dine

Parteneri media: Europa FM, Radio Cluj

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21089 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*