Festivalul Cultural „Augustin Bena”: Profesori universitari, cercetători și etnografi din întreaga țară la Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu”

Mircea Trifu

Profesori universitari, cercetători și etnografi din întreaga țară participă, la sfârșitul acestei săptămâni, la Alba Iulia, la Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu”, întâlnire în cadrul căreia sunt dezbătute teme de interes privind păstrarea și promovarea zestrei românești de tradiții și folclor. Lucrările colocviilor s-au desfășurat, sâmbătă, la Muzeul Principia din Alba Iulia și au cuprins atât susținerea unor lucrări de specialitate cât și lansări de carte. Tema generală a ediției din acest an a fost Animatori ai vieții culturale în satul românesc tradițional. Omagiu lui Augustin Bena”. De asemenea colocviile au fost completate de Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba, eveniment în cadrul căruia au fost premiați păstrătorii tradițiilor populare.

LISTA COMUNICARI colocvii

Lucrari in plen si lansari de carte colocvii

Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor poartă numele lui Gheorghe Pavelescu, etnolog și folclorist român, autor a peste 200 de studii despre arta tradițională și folclor. Gheorghe Pavelescu s-a născut în anul 1915 în satul Purcăreţi, comuna Pianu, și a fost elev al lui Lucian Blaga, Dimitrie Gusti și Romulus Vuia, fiind la rândul său profesor universitar la Cluj și Sibiu. Gheorghe Pavelescu a fost Doctor Honoris Causa al universităților din Cluj, Sibiu și Alba Iulia. În acest an atât Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba cât și și Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu” se desfășoară în cadrul primei ediții a Festivalului Cultural „Augustin Bena”.

Festivalul a cuprins, sâmbătă, un recital extraordinar susținut, la Biserica „Sfinții Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” din Micești, de corul înființat de Augustin Bena în anul 1945, Corala „Voci Transilvane” din Cluj-Napoca. La ora 19,00, Corala „Voci Transilvane”, dirijată de maestrul Adrian Corojan, a susținut un concert și în Catedrala Româno-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, acest cor primind în anul 2000, din partea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea INDULGENȚA SA PLENARĂ, acordată în Piața San Pietro din Roma.

Festivalul continuă, duminică, 8 decembrie 2019, cu un recital susținut, începând cu ora 13,00, la Muzeul Principia din Alba Iulia, de Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba. Programul va continua, duminică seara, cu un concert extraordinar al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca. Evenimentul este programat la ora 19,00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, iar intrarea este liberă. 

Festivalul Cultural „Augustin Bena” – program, duminică, 8 decembrie 2019

ora 13,00

MUZICĂ DE PROMENADĂ – FANFARA ,,AUGUSTIN BENA” A JUDEȚULUI ALBA
la Muzeul Principia din Alba Iulia

ora 19,00

CONCERT EXTRAORDINAR – FILARMONICA DE STAT ,,TRANSILVANIA” din CLUJ-NAPOCA
– Augustin Bena, la Academia Regală de Muzică din Berlin, a studiat compoziția cu MAX BRUCH, al cărui elev favorit a devenit în scurt timp de la admitere
,,Uvertura Coriolan” de Ludwig van Beethoven
,,Concertul pentru vioară în sol minor” de Max Bruch
,,Simfonia nr. 4 – Italiana” de Felix Mendelssohn Bartholdy
Dirijor: JOZSEF HORVATH
Solist: VLAD RĂCEU
la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22510 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*