Extinderea liberalizării pieţei muncii germane pentru lucrătorii din România şi Bulgaria, începând cu 1 ianuarie 2012

piata munciiAgenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) informează că Guvernul Federal al Germaniei a formalizat extinderea liberalizării pieţei muncii, începând cu 1 ianuarie 2012, pentru unele categorii de lucrători din România şi Bulgaria. Astfel, Ordonanţa ministrului federal al muncii şi afacerilor sociale, publicată în Monitorul Oficial Federal la data de 15 decembrie 2011, prevede:

Absolvenţii de studii superioare precum şi membrii familiilor acestora (îndeplinind aceleaşi condiţii) cu drept de şedere nelimitat, nu necesită aprobare de muncă pentru exercitarea profesiilor corespunzătoare calificării acestora;

– Lucrătorii acceptaţi în sistemul de formare profesională din Germania precum şi membrii familiilor acestora (îndeplinind aceleaşi condiţii) cu drept de şedere nelimitat, nu necesită aprobare de muncă. Pentru această categorie s-a eliminat obligativitatea de a dovedi că pentru acelaşi loc de muncă nu există un solicitant german.

– Pentru lucrătorii sezonieri s-a eliminat necesitatea unei aprobări prealabile de lucru din partea Agenţiei Federale de Muncă. Angajarea se face în mod direct, prin relaţia de muncă angajator – angajat. Prin urmare, chestionarele privind obligativitatea asigurării NU se mai certifică de către AJOFM. La cererea solicitantului, se poate elibera o adeverinţă din care să rezulte dacă acesta este sau nu este în evidenţa AJOFM.

Sursa: Ambasada României la Berlin/ ANOFM

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22949 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*