Expozitie itineranta româno-germană: ”Doua regiuni in Europa: Landul Brandenburg si Regiunea Centru”

Reprezentanta Landului Brandenburg in Regiunea Centru si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in cooperare cu Forumul Cultural German, avand sustinerea Ministerului pentru Justitie, pentru Europa si Protectia consumatorului din Landul Brandenburg, au realizat o expozitie de materiale comune, romano-germane, pentru a ilustra bunele relatii dintre doua regiuni europene. Dupa ce exponatele au calatorit in Landul Brandenburg si in centrul Transilvaniei, Ambasada Germaniei din Romania a organizat un eveniment deosebit de prezentare a expozitiei ”Doua regiuni in Europa: Landul Brandenburg si Regiunea Centru”, in data de 16 ianuarie, la Bucuresti. Patronat de Excelenta Sa domnul Ambasador Cord Meier-Klodt, evenimentul a reunit peste 50 de invitati, care au discutat despre aspectele comune, dar si diferite, intre cele doua regiuni din Germania si Romania, dar si despre parteneriatul lor unic, bazat pe valorile europene.

La evenimentul desfasurat la Ambasada Germaniei din Bucuresti au fost prezenti peste 30 de reprezentanti ai Regiunii Centru, delegatia fiind condusa de doamna Daniela Campean, Presedinte CDR Centru si al Consiliului Judetean Sibiu, alaturi de presedintii Consiliilor judetene din Alba si Brasov – domnii Ion Dumitrel si Adrian Vestea. Au mai participat reprezentanti ai administratiei si ai mediului de afaceri din toate judetele regiunii, precum si conducerea ADR Centru. Intre cei care au rostit scurte alocutiuni, prin care s-a subliniat importanta acestei expozitii, dar si rolul cooperarii bilaterale in procesul de dezvoltare socio-economica din Regiunea Centru, s-au numarat Ministrul insarcinat pentru afaceri ad-interim din cadrul Ambasadei germane, domnul Kai Hennig, ES Lazar Comanescu – fost Ministru de Externe si fost ambasador al Romaniei la Bruxelles si Berlin, un sustinator deosebit al parteneriatului romano-german si intre cele doua regiuni – dar si reprezentanti ai partii romane: doamna Presedinte Daniela Cimpean si directorul general ADR Centru, Simion Cretu. Expozitia a fost prezentata punct cu punct, inclusiv printr-o evocare a unui parcurs de peste 15 ani de activitate comuna, de dr. Birgit Schliewenz, reprezentanta firmei ManCom GmbH, care coordoneaza oficial acest parteneriat de peste zece ani.

In cadrul expozitiei sunt abordate si subiecte sensibile ale temelor europene din prezent, una dintre acestea fiind toleranta si buna convietuire a cetatenilor. Expozitia abordeaza teme ca drepturile omului si protectia minoritatilor, gestionarea monumentelor si personalitatilor istorice, dezvoltarea socio-economica, relatia intre om si mediul inconjurator, un accent deosebit fiind pus pe atractiile turistice.

Transilvania este o zona multiculturala unde, alaturi de populatia majoritara romaneasca, se remarca populatiile de origine maghiara si germana. Coexistenta lor echilibrata, in special in ceea ce priveste alaturarea mai multor comunitati religioase pe o perioada mai indelungata decat patru secole, ofera un caracter deosebit acestei regiuni, chiar si in prezent, in Europa secolului al XXI-lea. Pe de alta parte, Brandenburg a ocupat si el un rol inovator printre Landurile germane, prin pozitia sa clara de sustinere a diversitatii religioase. Deschiderea, acceptanta si toleranta ar putea si ar trebui sa plaseze aceste regiuni in Europa viitorului.

Vorbind despre parteneriatul dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, doamna Daniela Cimpean, Presedinte in exercitiu al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, a precizat: „In regiunea noastra, mai ales in judetele Sibiu si Brasov, acum, nici nu ne putem imagina evolutia socio-economica, fara amprenta inconfundabila a vecinilor si prietenilor nostri, sasii din Transilvania. Poate ca acesta este si unul dintre motivele bunei cooperari dintre Romania si Germania, de-a lungul timpului, concretizata in acest parteneriat regional, unic in Europa. La nivelul Regiunii Centru am beneficiat de sprijin din partea Landului Brandenburg pentru integrare europeana, pornind chiar de la baza, de la nevoile firesti ale societatii, construind un parteneriat regional, care se dezvolta in avantajul ambelor parti si care se bazeaza pe respect reciproc, definind astfel un instrument al unei noi politici europene pentru regiuni, care ofera regiunilor libertatea de actiune necesara, dar care permite, totodata, ca aceasta noua Europa a regiunilor, sa fie bine perceputa si resimtita de cetateni“.

Expozitia isi doreste sa contribuie la imbunatatirea climatului de toleranta si multiculturalism, prin intermediul informatiilor si imaginilor, scopul final fiind cel de a oferi raspunsuri despre evolutia regionala europeana si de a stimula privitorii spre noi intrebari. Materialele au fost prezentate, intr-o forma putin mai condensata, in urma cu aproape patru luni, in cadrul Conferintei internationale organizate de ADR Centru la Alba Iulia, moment in care a fost marcata si aniversarea unui deceniu de parteneriat oficializat la nivel de reprezentanta permanenta intre Landul Brandenburg si Regiunea Centru. Aceasta este singura cooperare inter-regionala de acest fel din Romania, aflata in continua dezvoltare, la acelasi nivel de incredere si respect reciproc si care confirma inca odata ca traim intr-o Europa a regiunilor si a oamenilor.

”Cand doua culturi se intalnesc pentru prima oara, se remarca in primul rand diferente. Sunt in Regiunea Centru din anul 2002 si, practic, am constatat ca aceste diferente sunt mult mai mici decat ar parea la o prima vedere. Expozitia pregatita de noi isi propune sa aprofundeze datele istorice si sa sublinieze dezvoltarea bilaterala din ultimii ani. Raspunsurile la intrebarile privind devenirea istorica si economico-sociala a celor doua regiuni corespund diferitelor perspective prin care sunt analizate temele precizate anterior, dar participantii la vernisaj au avut posibilitatea de a descoperi similitudini surprinzatoare intre Landul Brandenburg si Regiunea Centru”, a precizat doamna dr. Birgit Schliewenz, reprezentatul oficial al Landului Brandenburg pentru chestiuni de parteneriat cu Regiunea Centru.

Consecventa misiunii sale in activitatea de coordonare a procesului de dezvoltare regionala, precum si in domeniul gestionarii fondurilor nerambursabile la nivel regional, ADR Centru se concentreaza pe atragerea cat mai multor fonduri in Regiune, care sa sprijine activitatea actorilor regionali in procesul de dezvoltare a Regiunii, sa promoveze sursele de finantare disponibile si oportunitatile locale, pentru a sprijini comunitatile in accederea la o viata calitativ mai buna. ADR Centru utilizeaza din plin resursele de know-how dobandite de la partenerii din Germania, atat in procesul de dezvoltare regionala cat si in cel privind implementarea proiectelor finantabile prin Programul Operational Regional 2014-2020. In ultimii ani, ADR Centru a colaborat cu Landul Brandenburg pe mai multe paliere, pe langa temele privind imbunatatirea climatului socio-economic si cresterea competitivitatii Regiunii Centru, fiind vizate temele privind finantarea transferului tehnologic, pentru ca investitiile prevazute sa consolideze specializarea inteligenta la nivel local si regional, dar si in domeniul schimburilor culturale.

 ”Regiunea Centru, in calitate de parte componenta a regiunii istorice Transilvania din Romania si Landul Brandenburg din Germania mentin de aproape 17 ani un parteneriat care a contribuit si contribuie in continuare la solutionarea problemelor de dimensiuni europene. Acest parteneriat s-a format dintr-un proiect pentru sprijinirea institutionala si dezvoltarea administrativa in vederea pregatirii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, proiect care a fost finantat de Uniunea Europeana. Am dezvoltat in timp un cadru de cooperare stabil si rezistent, care s-a format pas cu pas intre doua regiuni din Europa, ale caror situatii initiale erau similare la sfarsitul anilor 80’. Este vorba de un parteneriat real in care fiecare regiune are drepturi si obligatii egale, fara precedent in Romania si un exemplu pentru Europa. Aceasta expozitie va fi vazuta de mii de oameni, la Alba Iulia sau Bucuresti, la Potsdam si Berlin, poate chiar si la Bruxelles, unde vor avea loc manifestari dedicate acestui parteneriat. ADR Centru a contribuit sustinut direct pregatirea acestei expozitii, pentru a ne promova oportunitatile, urmand ca, pe viitor, sa cautam in comun cele mai bune posibilitati de dezvoltare europeana”, a precizat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23177 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*